Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci

Úterý, 19.12.2023

Praha. V těchto dnech probíhá distribuce posledního, čtvrtého čísla letošního ročníku bulletinu Jezuité. Zabývá se pastorací vysokoškolských studentů.

Úvodní slovo patří jednomu ze studentských kaplanů z řad českých jezuitů P. Petru Hruškovi, který se po ukončení svých studií v Římě věnuje práci s mladými v Brně.

Otec Jan Regner SJ se ve svém textu na ignaciánskou spiritualitu dívá jako na cestu k radostnému naplnění života.

Další příspěvek je od zástupců Vysokoškolského katolického hnutí (VKH) v Brně, Olomouci a Praze, kde popisují náplň tohoto hnutí. K tomu patří i anketa se třemi bývalými předsedy VKH, ve které odpovídají na otázku, za co jsou v této oblasti nejvíce vděční.

Začátky studentské pastorace v Brně po sametové revoluci odkrývá v rozhovoru P. Josef Blaha SJ, který zažil její průkopnická léta. Obdobně se P. Michal Altrichter SJ dotýká zakládání VKH v Olomouci.

Otec Vlastimil Dufka SJ dává nahlédnout do studentské pastorace na Slovensku, kde fungují společenství Magis, typická pro práci jezuitů s mladými.

Při příležitosti čtyř set let trvání české jezuitské provincie letos v září přednášel v Praze a v Brně prof. Gerard Kilroy o sv. Edmundu Kampiánovi, který spojuje Anglii s naší zemí. Odpověděl na několik otázek, které mu kladl sch. Pavel Banďouch SJ.

V červenci se vydali jezuité P. Samuel Prívara a P. Jan Regner s dvaceti dobrovolníky z řad studentů do Indie, aby zakusili jinou kulturu a podpořili chudé obyvatele vesnic. Přečtěte si text o jejich zajímavých zkušenostech.

Rovněž další článek se týká situace ze vzdálené země mimo Evropu. V létě vláda v Nikaragui zavřela univerzitu v Managui, kterou vedli jezuité, a zrušila jim právní subjektivitu. Nabízíme vám osobní svědectví guatemalského jezuity Fancisca Díaze o této situaci.

V tomto roce si připomínáme sté výročí úmrtí olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana. Otec Pavel Ambros SJ se ve svém článku věnuje jeho spolupráci s jezuity.

V závěru naleznete upoutávku na několik knih, které souvisejí s Tovaryšstvem. Stručné zprávy seznamují s vybranými událostmi v Tovaryšstvu ve světě, v Evropě i u nás.

(aro)

http://www.jesuit.cz/clanek.php?id=3293