Kardinál Sandri: hledáme konkrétní příklady bratrství
Papež František přijal porotu Zayedovy ceny na soukromé audienci. Ta byla založena v roce 2019 poté, co papež František a velký imám Al-Azharu Ahmed Al-Tayeb podepsali v Abú Zabí historický dokument o mezilidském bratrství. Během dopoledního setkání Svatý otec zdůraznil, že dialog je jedinou cestou k budování lepšího světa.
Na ocenění bylo navrženo více než sto kandidátů z celého světa. Stalo se známkou celosvětové akce za dialog, bratrství a spolupráci mezi lidmi různých kultur a náboženství. Kardinál Leonardo Sandri, emeritní prefekt Dikasteria pro východní církve, který se audience zúčastnil, v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas zdůrazňuje, že členové mezináboženské poroty hledají příklady bratrství. Poznamenává, že papež během audience zdůraznil význam dokumentu z Abú Zabí o všeobecném bratrství a dialogu pro mír. "Připomněl konfliktní a válečné situace, které ve světě stále existují od konce druhé světové války v roce 1945. Prožili jsme všechna ta léta až do dnešních dnů, kdy v různých koutech světa probíhají války, ale abychom mohli vyřešit drama lidstva, které je ve válce, rozdělené ve svých domovinách a mezi zeměmi, musíme vybudovat svět míru a bratrství. Jedině tak budeme moci říci: žijme v tomto světě jako bratři a vzájemně si pomáhejme," říká kardinál Sandri.
Hierarcha dále poukázal na to, že František zdůraznil, že je důležité pokračovat v budování lepšího světa prostřednictvím dialogu. Hovořil také o důležitosti vzdělávání, aby se hodnoty obsažené v dokumentu o mezilidském bratrství dostaly i k mladším generacím. "Jeden z členů našeho panelu je bývalý generální ředitel UNESCO, takže papež zdůraznil tuto hodnotu vzdělávání, aby svět mladých lidí nebyl prázdným světem bez hodnot, ale aby hodnoty dialogu a bratrství ovlivňovaly jejich každodenní život. Aby rostli ve výchově k míru, protože jinak nemá budoucnost lidstvo, které pokračuje ve válkách a rozděleních," řekl kardinál Sandri po audienci pro porotu Zayedovy ceny.
https://www.ekai.pl/kard-sandri-szukamy-konkretnych-przykladow-braterstwa/?fbclid=IwAR0wycTa-vAE_DzYAiXMpK9MoynY4V-Mi099gs9KVlziXqXfamtaNcYX8NE