Wojtyla & Blachnicki. Proroci svobody v časech zotročení
Debata se konala na Katolické univerzitě v Lublinu.
Aleksandra Nowak 
Proroci jsou ti, kteří neustále hledají Boží vůli a "odpovídají na potřeby své doby". Wojtyla i Blachnicki byli pastýři, kteří hledali způsoby, jak oslovit lidi, k nimž byli posláni, v jejich "tady a teď".
Akademická debata věnovaná oběma významným osobnostem spojeným s Katolickou univerzitou v Lublinu se konala 9. října.
Předcházelo jí posmrtné udělení titulu čestného profesora Katolické univerzity v Lublinu otci Franciszku Blachnickému. Dokument převzali P. Marek Sędek, generální moderátor Hnutí Světlo-Život, a Urszula Pohl z Institutu Neposkvrněné Matky Církve. Dokument obsahoval slova uznání a vděčnosti za osobu P. Františka Blachnického. Mimo jiné bylo zdůrazněno, že "významně přispěl k prohloubení náboženského života mladých lidí v Polsku".
- Životní cesty Blachnického a Wojtyly získaly na Katolické univerzitě v Lublinu nový rozměr. Oba se ukázali být proroky, a proroci nejsou vždy chápáni," uvedl v úvodu debaty rektor Katolické univerzity v Lublinu páter profesor Mirosław Kalinowski.
P. Marek Sędek, generální moderátor Hnutí Světlo-Život, a Urszula Pohl z Institutu Neposkvrněné Matky Církve přijali listinu o udělení.
Rektor také zdůraznil, že tyto osobnosti položily pevné základy pro podporu mladých lidí v církvi a byly lidmi, kteří předběhli svou dobu.
- 'Je to velká čest být na straně toho, co je krásné,' řekl na úvod redaktor Rafał Patyra, který debatu moderoval.

Jeho účastníci se zamýšleli nad tím, jak se prorocký prvek projevoval v životě Wojtyly a Blachnického. Dr. Marek Lasota poukázal na to, že poválečná činnost P. Wojtyly byla jakousi "prací zdola"; staral se o duchovní obnovu polské elity, což se tehdejší komunistické moci velmi nelíbilo. Dr. Robert Derewenda, ředitel Institutu národní paměti (IPN) v Lublinu, naopak představil o. Blachnického jako člověka, který neustále hledal smysl života člověka, i když se prohlašoval za ateistu. V Osvětimi prý budoucí původce Hnutí světla-života položil jednomu profesorovi právě takovou otázku. Ten mu odpověděl: "Smyslem života je zachovat život." Páter Blachnicki si to nemyslel. Hledal nejhlubší smysl, pravdu. O odvaze o. Blachnického hovořil také Robert Derewenda, který vzpomínal na jedno ze setkání během eklesiologického týdne, které Blachnicki zakončil úvahou, že komunisté žijí v neustálém strachu. Byl to tedy člověk, který si vzal za svá Wojtylova slova: "Nebojte se. Otevřete dveře dokořán Kristu".
- Komunistický systém na něj neměl žádný vliv," upozornil doktor Derewenda. Páter Wojtyla, stejně jako Blachnicki, vzbuzoval v očích bezpečnostních složek respekt, jak přiznal Dr. Marek Lasota.
Proroci jsou ti, kteří neustále hledají Boží vůli a "reagují na potřeby své doby", jak řekl o. Marek Sędek. Wojtyla i Blachnicki byli pastýři, kteří hledali způsoby, jak oslovit lidi, k nimž byli posláni, v jejich "tady a teď".
- Být prorokem si spojujeme s něčím senzačním. Ale nic senzačního v tom nebylo. Teprve nyní, když objevujeme deníky, objevujeme hloubku jeho vztahu s Bohem," řekl generál Andrzej Kowalski, který se debaty zúčastnil.

Kdo je tedy prorok? Je to člověk, který je mimořádně citlivý na Boží hlas a který se jím řídí. Tomuto prorockému postoji nás jistě může naučit životní svědectví P. Františka Blachnického a P. Karola Wojtyly, papeže Jana Pavla II.

https://kosciol.wiara.pl/doc/8524682.Wojtyla-Blachnicki-Prorocy-wolnosci-w-czasach-zniewolenia