UISG pořádá první setkání "Komunikace pro řeholní život
Více než 600 řeholnic a řeholníků z celého světa se zúčastní prvního mezinárodního setkání "Komunikace pro řeholní život", jehož cílem je naučit řeholní sestry profesionálním dovednostem v oblasti digitální komunikace.

Autor: Titilayo Aduloju, SSMA

První mezinárodní setkání komunikace pro řeholní život má nabídnout příležitost pro komunikátory z různých kongregací po celém světě, aby prohloubili své nasazení v komunikačním poslání církve.

V tiskové zprávě organizace z 23. listopadu se uvádí: "První mezinárodní setkání pro komunikaci náboženského života se bude konat online od 27. listopadu do 4. prosince."

Akce 4. prosince bude probíhat online i osobně a uskuteční se v sídle Mezinárodní unie generálních představených (UISG) v Římě.

Podle prohlášení "setkání je týdnem událostí oživených třemi klíčovými slovy: Školení - Vytváření sítí - Změna."

Komunikace pro řeholní život

Cílem setkání je nabídnout odborné vzdělávání řeholnicím a dokonce i laikům, kteří se zabývají komunikací, zejména v oblasti digitálních médií.

"Doufáme v posílení sítě, která spojuje všechny, kdo vykonávají toto poslání ve službě řeholního života, a chceme vyvolat změnu směrem k účinnější a efektivnější komunikaci," uvádí se v prohlášení.
Klíčové diskuse o komunikaci

Týdenní program bude zahrnovat tři zásadní momenty:

První den se uskuteční 13 vzdělávacích seminářů, na které se již přihlásilo přibližně 1 000 osob.

Druhý den akce bude "zcela věnován komunikátorům, kteří by chtěli vypracovat společné prohlášení, jež nás nasměruje k efektivnější a evangelijnější komunikační budoucnosti".

Deklarace představující výsledek jednání by měla být představena 4. prosince na závěrečné akci.

"Na kulaté stoly ke klíčovým komunikačním tématům, které by se měly konat třetí den, se již přihlásilo přes 600 lidí," potvrdilo prohlášení.

K výběru témat pro workshopy, kulaté stoly a multimediální materiály pro digitální platformu "Komunikace náboženského života" slouží platforma Delibera, která je nástrojem pro spolupráci a zpravodajství.

Podle prohlášení "výběr témat pro všechny workshopy a kulaté stoly, stejně jako multimediální materiály dostupné prostřednictvím digitální platformy "Communicating Religious Life" (https://www.uisg.org/it/communicating-religious-life/)".

4. prosince představí Komunikační kancelář UISG publikaci "Sestry komunikují", která obsahuje výsledky výzkumu komunikační reality mezi více než 300 ženskými kongregacemi.

Údaje z provedeného výzkumu

V tiskovém prohlášení byla také představena různá fakta a čísla, která vyplynula z výzkumu provedeného mezi různými kongregacemi, jež jsou členkami UISG.

V údajích se uvádí, že
 - 86,4 % komunikace je řízeno sestrami, které patří k institutu; 13,6 % institutů se spoléhá na laickou osobu, a tedy externí osobu;
    - 29,2 % institutů, které odpověděly na náš průzkum, nemá komunikační tým, zatímco 70,8 % deklaruje, že ho má;
    - 54,1 % nemá žádné vztahy s tiskem, 45,9 % vztahy s tiskem má;
    - 58 % kongregací nemá strategický komunikační plán, zatímco 42 % uvádí, že ho má;
    - 65 % nemá v ratio formaci část věnovanou institucionální a digitální komunikaci, což znamená, že digitální témata nejsou zahrnuta do počátečního vzdělávání.

Podle prohlášení "nám tyto údaje předkládají poměrně dost otázek, které budeme během mezinárodního setkání řešit s různými protagonisty těchto výzev".

Dále vyzdvihla ústřední roli, kterou hrají představení a generální rady, laici a odborníci, kteří pracují v oblasti církevní komunikace, univerzity, sdružení a obchodní komunikace a tiskové orgány.

Komunikační kancelář UISG, která byla založena v roce 2015, si klade za cíl školit a posilovat sestry, které věří, že komunikace je posláním. Doufají, že každá kongregace bude mít svého digitálního misionáře pro společenství a virtuální komunitu.

https://www.vaticannews.va/en/church/news/2023-11/uisg-holds-first-meeting-of-communication-for-religious-life.html?fbclid=IwAR2Wm8krZuORyzXJ1AAcTWyIbml5URMxvSX387C6F0qWhAK90HoDA8KQAmA