Promluvy bratra Matthewa

  Promluvy, které každý den evropského setkání pronese bratr Matthew, budou zveřejňovány na této stránce.

Sobota 30. prosince

Už jsme za půlkou našeho 46. evropského setkání zde v Lublani. Jsme nesmírně vděční rodinám a farnostem, které otevřely dveře a tak vřele nás přijaly.

Šest měsíců potom, co jsem se v Taizé stal bratrem, naše komunita pořádala zde v tomto městě první setkání Východ-Západ. Evropa v té době byla stále rozdělena železnou oponou na dvě části, přesto bylo možné, aby se zde sešli mladí lidé ze všech zemí Evropy. Vzhledem k tomu, že pocházím z Anglie a v tomto rozdělení jsem vyrostl, jsem na toto setkání moc chtěl jet. Ale nebyl jsem mezi bratry, kteří byli vybráni, aby se ho zúčastnili. Byl jsem z toho docela zklamaný! Takže je to pro mě velká radost, že můžu v Lublani být teď. Bude naše letošní setkání stejným prorockým znamením smířené Evropy jako v roce 1987?

Někdy může trvat roky, než se touhy z mládí naplní, ale neměli bychom na ně nikdy zapomenout. Vrátí se nám později způsobem, jaký bychom nečekali. Jak se říká v Dopise 2024: „Putování na této cestě trvá dlouho – dokonce celý život. (…) Možná právě tady přichází na řadu trpělivá vytrvalost a věrnost.“

Žijeme ve světě, který často vyžaduje rychlé výsledky. Pokud se nedostavují, máme někdy pocit, že musíme všechno změnit.

Dnes večer jsme slyšeli krásný úryvek z Janova evangelia, který nám možná může pomoct najít na tuto otázku nový pohled. Představuje nám dvě důležitá témata. Prvním z nich je „zůstávání“. Ježíš po nás chce, abychom v něm zůstávali, jako on zůstává v nás. Toto „zůstávání“ naznačuje něco trvalého, co tu není jen chvíli. Mluví to k nám o závazku.

Jednodušeji můžeme říct, že protože Ježíš miluje nás, můžeme i my milovat jeho. Vytváří s námi vztah, který vytrvá. Ježíš nám říká, že díky tomuto vztahu ho můžeme prosit o to, co potřebujeme. A když to děláme, objevuje se zdroj, který nám umožňuje milovat i ostatní lidi. Ježíš používá obraz vinného kmene a ratolestí, aby to popsal. Ratolesti vyrůstají z kmene a dostávají z něj všechno, co potřebují. Jsou pevně připojené, ale zároveň ohebné. Vydrží vítr a bouře, které mohou přijít, a přesto setrvat na kmeni.

Druhým tématem je nesení ovoce. Ratolest nese ovoce docela přirozeně, protože je spojena s kmenem. Nerodí sama ze sebe. Ale co je to za ovoce? Trochu dál v Janově evangeliu Ježíš říká: „Milujte se navzájem, jako jsem já miloval vás. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele.“

V Dopise 2024 najdeme následující slova: „Jít po této cestě znamená vzít na sebe ten risk, že se vzdáme všeho a budeme následovat Ježíše, abychom ve vší svobodě mohli milovat až do konce. (…) Je to cesta našeho života, na které se ze služebníků stáváme Kristovými přáteli. Ovoce se rodí v životě prožitém v plnosti.“

Takže jsme všichni pozváni, abychom zůstávali v Kristu, jako on zůstává v nás. Tak se může náš život přetvořit a poznáme, co to znamená nežít jen pro sebe, ale i pro druhé.

Potřebuje to ale čas. Jako by se celý náš život stal poutí. Víte, že naše komunita Taizé se už mnoho let vydává na „pouť důvěry na zemi“. Je to způsob, jak vás, kteří se účastníte setkání v Taizé i jinde, povzbudit, abyste z toho, co jste zakusili, žili dál i ve všedním životě každého dne. K jaké zodpovědnosti jste povoláni doma ve své zemi, společnosti a církvi? Není to lehké. Jsme připraveni věnovat čas modlitbě a hledat cesty, jak upevňovat důvěru a porozumění? Jakým způsobem se můžeme zapojit do už existujících společenství, ať už církevních nebo celospolečenských?

Pouť důvěry občas nabývá konkrétnější formy, jako tady v Lublani při našem 46. evropském setkání mladých. Po celý rok se budou také v Taizé konat každý týden setkání, na která jste všichni zváni. Kde se ale bude konat 47. evropské setkání?

Bude to v zemi, kde je 2355 ostrovů a 1560 jezer, v zemi s bohatou kulturní historií, která byla často vydána na milost svým větším sousedům. Bude to v zemi, kde zpívající revoluce v roce 1990 přinesla pokojnou změnu režimu. Evropské setkání se v této zemi zatím ještě nikdy neodehrálo. Bude to v krásném historickém hlavním městě Estonska Tallinu.

Zítra si povíme o několika dalších nápadech, jak můžeme v příštím období pokračovat ve společném putování v rámci pouti důvěry na zemi. A teď se budeme stejně jako včera modlit okolo kříže.

https://www.taize.fr/cs_article37420.html