Blízko k ženám a mužům naší doby: zakončení série podcastů #laityfamilylife
De Paula Souza: "Projekt, který má obohatit reflexi otázek, jimiž se zabývá naše dikasterium"
Dnešní podcast uzavírá sérii podcastů #laityfamilylife. Témata, o nichž se v sérii hovoří, zahrnují službu, kterou poskytuje Dikasterium pro laiky, rodinu a život, s pastoračními zdroji a hlasy těch, kteří spolupracují na péči o rodiny, seniory a mládež, doprovázení sdružení věřících a církevních hnutí, podporu a ochranu lidského života a pro všechny jednotlivce, aby jim pomohla plně rozvinout jejich potenciál.
Sekretář dikasteria Gleison De Paula Souza nám řekl, že "jde o jednoduchý a účinný projekt, který byl dán k dispozici biskupům, pastoračním pracovníkům a dalším. Lidé nás často žádají o nástroje a návrhy, které by mohly obohatit úvahy o otázkách povzbuzení života a apoštolátu věřících laiků, pastorační péče o mladé lidi, rodiny a jejího poslání podle Božího plánu a o ochraně a podpoře lidského života". Řekl, že "to bylo možné díky kreativitě a spolupráci skupiny úředníků dikasteria, kteří propůjčili svůj hlas a příspěvek k podnícení zvědavosti posluchačů".
V tomto posledním díle se podíváme na to, jak Dikasterium pro laiky, rodinu a život doprovází sdružení věřících, církevní hnutí a nová společenství. Probíhá zde pečlivá a soustavná pastorační práce při poznávání a doprovázení každé z těchto organizací od jejich založení, vývoje a růstu až po jejich život a poslání.
Všechny epizody:
- První díl byl uveden u příležitosti zveřejnění poselství Svatého otce ke 3. světovému dni prarodičů a starších lidí. Komentuje poselství věnované potřebě "nového spojenectví mezi mladými a starými", aby se v této plodné výměně "učili o kráse života, pomáhali vytvářet společnost společenství a my v církvi umožňovali setkání a dialog mezi tradicí a novostí Ducha".
- Druhý podcast hovoří o IYAB (International Youth Advisory Board), který je pro církev úžasným zdrojem informací. Představuje hlasy svých mladých členů. Svou službou konkrétně přispívají k budování synodální církve.
- Třetí díl představil "Katechumenátní itineráře pro manželský život". Jedná se o dokument, který se začíná používat v diecézích a farnostech po celém světě. Je to účinný nástroj, který pomáhá změnit způsob hlásání povolání k manželství.
- Tématu laického apoštolátu se věnoval čtvrtý podcast. "Apoštolát laiků je především o svědectví. Jde o vydávání svědectví o vlastní zkušenosti, historii, svědectví modlitby, svědectví služby potřebným, svědectví blízkosti chudým, blízkosti osamělým a svědectví pohostinnosti, zejména ze strany rodin". Takto se vyjádřil papež František, když promlouval k těm, kteří jsou v biskupských konferencích zodpovědní za pastorační činnost 
https://www.laityfamilylife.va/content/laityfamilylife/en/news/2023/si-conclude-la-serie--laityfamilylife---the-podcast.html