Církev bez mladých lidí?

"Církev bez mládeže?" - je nová iniciativa Katolického sdružení mládeže. Projekt vytvořili mladí lidé, kteří chtějí ukázat církev, v níž mladí lidé mohou najít své místo, zakusit Boží lásku a aktivně se zapojit do života společenství. Rozhovory se zajímavými lidmi, duchovními i laiky, budou zveřejňovány každou středu v 19 hodin na kanálu YouTube "BezMladých".

Plánování celé akce začalo již před více než rokem, během kterého se měnila představa o jejím průběhu, formě atd. Nakonec jsme se rozhodli oslovit zajímavé lidi. Prostřednictvím těchto rozhovorů chceme ukázat církev takovou, jaká je. Chceme ukázat, že přes všechen mediální humbuk kolem církve v ní stále jsme a chceme s ní být, rozvíjet se a jednat dál. Rozhodně nesouhlasím s tvrzením "Církev je pro staré lidi". Do svého prvního společenství jsem vstoupil před více než 12 lety a nyní si život bez společenství nedokážu představit. Za tu dobu jsem potkal a poznal mnoho mladých lidí, kteří v církvi našli své místo a smysl života," říká Filip Pawlak, předseda představenstva Katolického sdružení mládeže hnězdenské arcidiecéze, KAI.

   Cílem kampaně "Církev bez mladých?" je vyvrátit mýtus, že pro mladé lidi není v církvi místo. Má se ukázat jejich nasazení, vášně a hluboké duchovní zkušenosti, díky nimž jsou nedílnou součástí společenství.

Rozhovory se zajímavými lidmi, duchovními i laiky, budou zveřejňovány každou středu v 19:00 na kanálu YouTube "Youthless".

Jak avizují tvůrci, v každém díle bude možné slyšet inspirativní příběhy a úvahy mladých lidí spojených s církví. Řeč bude o různých tématech, jako jsou duchovní zkušenosti, sociální angažovanost, role mladých lidí v církvi a inspirativní iniciativy, které podnikají pro společnost. V plánu jsou také další iniciativy.

- V rámci projektu "Církev bez mladých" chceme ukázat instituci církve, ale také víru samotnou, našima očima. Ukázat vše, co se v církvi děje, z naší perspektivy. Nepředstíráme, že věci v církvi jsou dokonalé, zažili jsme toho hodně - od smutku až po nesmírnou radost a lásku. Nyní to chceme předat dál," vysvětluje Filip Pawlak. Dodává, že do projektu je zapojeno mnoho lidí: "Jsou to mladí lidé z různých společenství, laici zapojení do života církve nebo osobnosti veřejného života, které se rozhodly promluvit o své zkušenosti s vírou."

https://www.niedziela.pl/artykul/98026/Kosciol-bez-mlodych