"Co hledáte?" Tuto Ježíšovu otázku si musí položit každý z nás.

J 1,35-42
"Co hledáš?" V evangeliu svatého Jana jsou to první Ježíšova slova k člověku. Nejde o konstatování nebo příkaz, ale o otázku, kterou si musí položit každý: Co vlastně hledám ve svém každodenním životě, ve své práci a ve svých vztazích?
Obraz: Očima své představivosti uvidím Jana Křtitele, Ondřeje, Šimonova bratra a druhého učedníka, kteří jsou v Betánii na druhé straně Jordánu, kde Jan křtil. Bylo odpoledne. Uvidím, jak na ně setkání s Ježíšem zapůsobilo.
Myšlenka: Jan Křtitel ukazuje dvěma svým učedníkům Ježíše, Beránka Božího, a oni následují nového Učitele. Byli to Ondřej, bratr Šimona Petra, a druhý učedník, jehož jméno neznáme. Nejčastěji bývá ztotožňován s Janem, ale mohl by to být i Filip nebo kterýkoli jiný učedník, s nímž se může kdokoli ztotožnit. Setkání na ně muselo udělat velký dojem, pokud si po letech pamatovali podrobnosti a okolnosti rozhovoru. V tomto krátkém úryvku evangelista opakovaně mluví o "mluvení", "vidění", "následování" Pána. Ukazuje tím vnitřní dynamismus, který v nás vyvolává setkání s Kristem, Slovem.
Emoce: "Co hledáš?". V evangeliu svatého Jana jsou to první Ježíšova slova k člověku. Nejde o konstatování nebo příkaz, ale o otázku, kterou si musí položit každý: Co skutečně hledám ve svém každodenním životě, ve své práci a ve svých vztazích?
Invokace: Budu prosit o milost odvahy následovat Ježíše v mém každodenním životě. Poděkuji Bohu za ty, kdo mi ukazují na Ježíše a podporují mě každý den v mých rozhodnutích. Připomenu si svou první vědomou náboženskou zkušenost a její okolnosti a chvíli budu přemýšlet o jejím významu.
https://deon.pl/wiara/czego-szukacie-to-pytanie-jezusa-musi-sobie-zadac-kazdy-z-nas,2708048