Francouzští klerici si cení katolických tradic
14. ledna 2024 
Diecézní seminaristé ve Francii si ve velké míře cení katolických tradic. Deník La Croix provedl se souhlasem episkopátu speciální průzkum v době konání sjezdu seminaristů v této zemi, který se konal na začátku prosince. Na položené otázky odpověděly téměř dvě třetiny celé skupiny, kterou tvořilo téměř 700 mužů s průměrným věkem 27 let. Ze shromážděných dotazníků mimo jiné vyplývá, že téměř polovina z nich doufá, že bude ve svém budoucím kněžském životě pravidelně nosit sutanu, informuje Vatican News PL.
Stejně velké procento uvedlo, že se setkalo s tradicionalistickým proudem. Většina nevidí problém ve mši svaté v mimořádné formě římského ritu, tj. před reformami II. vatikánského koncilu, i když jen malá část si přeje slavit tímto způsobem. Zvláštní úctu k papeži Benediktu XVI. vyjádřilo 39 % dotázaných seminaristů.
Dotazovaní klerici zároveň nezůstávají zaměřeni na minulost, ale oceňují současnou církev. Až 83 % z nich potvrdilo, že cítí jakousi "blízkost" k papeži Františkovi. Naprostá většina (99 procent) také podporuje II. vatikánský koncil, i když čtvrtina z nich poznamenává, že je třeba pracovat na excesech, k nimž realizace této církevní reformy vedla. Více než 40 procent také souhlasí s větší rolí žen ve společenství věřících a téměř třetina by se příznivě dívala na možnost svěcení ženatých mužů.
Svátostnou službu považují za základ svého budoucího kněžského života - takto odpovědělo až 70 procent z nich. Kromě toho je pro ně prioritou také otázka evangelizace - 57 procent z nich uvedlo, že je pro ně mimo jiné obzvláště důležitý dialog s muslimskými spoluobčany.
https://www.ekai.pl/francuscy-klerycy-cenia-katolickie-tradycje/?fbclid=IwAR2btYMs8vnnNhHSYr_Ikl-aRsjtmEPl-MhHrjGqDJcFUgLrRTazuGftpF4