Dominikánská 8 – Místo vzdělání a kultury při klášteře sv. Jiljí v Praze

Dominikánská 8 je kulturně-vzdělávací platforma pro reflexi aktuálních společenských, kulturních a náboženských témat v perspektivě křesťanství. Platforma Dominikánská 8 je místem setkání a dialogu vedená Řádem bratří kazatelů neboli dominikánů. Platforma je otevřená všem lidem bez rozdílu vyznání či názorového zaměření a chce být místem vzájemného poznávání a obohacení. Cílem platformy je pěstovat kultivovanou debatu, schopnost naslouchat argumentům různých stran, a tak se společně při vzájemném respektu vydat na společnou cestu k plnějšímu poznání pravdy.

Dominikánská 8 je také místem živé kultury, propojování starého a nového, místem potkávání se církve, spirituality a společnosti. V prostorách kláštera, které samy procházejí postupnou renovací, je pravidelným hostem i současné výtvarné umění, účinkují zde současní skladatelé a básníci, představují a debatují se nové knihy. O hlubším významu kultury, o důležitosti kvality a autenticity se vede nepřetržitý dialog.

Program Dominikánské 8 spolu s bratry dominikány dlouhodobě vytvářejí jejich přátelé, jednotlivci i renomované instituce. Synergie je jedním z klíčových principů, který nese zdejší činnost.

Pro pořádání programů se využívají především prostory barokního refektáře, nového foyer a přilehlého sousálí hovoren, příležitostně i ambit rajského dvora.

Dominikánská 8 se již etablovala jako přirozená součást kulturního života města a jeho obyvatel. Bratři dominikáni tak vedle pravidelného slavení liturgie a otevírání kostela sv. Jiljí našli funkční podobu, jak nově naplňovat původní smysl své přítomnosti v centru historické Prahy.

Nadcházející akce

 

Ukřižovaný Bůh | Jürgen Moltmann 
čtvrtek 1. 2. 2024 v 19.30 hod. 
barokní refektář (vstup Jalovcová 2) 
Literární večery

Jürgen Moltmann se proslavil jako teolog křesťanské naděje v Boží království, která je zakotvená ve smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Tato naděje je pro něj také hnacím motorem křesťanství, které se nesmí zapouzdřit do sebe, ustrnout na starých formách, ale potřebuje stále hledat nové podoby odpovídající době, ve které se uskutečňuje. Kristův kříž a vzkříšení osvobozují od lpění na starých formách a jistotách. Co podnětného Moltmannova teologie kříže přináší? Jak máme číst Kristovo utrpení v kontextu všech bolestí světa? Jak pomoci církvím získat odvahu držet se Kristova kříže?

Hosté: Kateřina Bauer, Zdeněk Eminger, Petr Gallus

Moderuje: Benedikt Mohelník OP

zobrazit podrobnosti


 

Důvěra v církev 
pondělí 5. 2. 2024 v 19.30 hod. 
barokní refektář (vstup Jalovcová 2) 
Rozpravy o církvi

Důvěra v katolickou církev je otřesena. Navzdory některým pozitivním změnám řada lidí z církve vystupuje, nechce s ní mít nic společného. Co všechno důvěru v církev dnes podlamuje? Co nám tato situace má říci? Jak na ni reagovat?

Hosté: Petr Beneš CSsR, Regina Polak

zobrazit podrobnosti


 

O stvoření v Teologické sumě | Tomáš Akvinský 
středa 21. 2. 2024 v 19.30 hod. 
foyer barokního refektáře (vstup Jilská 5) 
Dominikánský knižní salón

Člověk se nikdy nepřestane ptát, odkud vyšel a kam směřuje. Kde má původ řád vesmíru a co je příčinou mnohosti věcí a bytostí a rozdílů mezi nimi. Zda svět je pouze jeden, či zda jich existuje nepřeberné množství. A konečně také, odkud se bere dobro a zlo ve stvoření a které z nich nakonec převáží. Jak na tyto otázky odpovídá Tomáš Akvinský?

Hosté: Tomáš Machula

zobrazit podrobnosti


 

Rozpínání 
pondělí 27. 3. - neděle 31. 3. 2024 
barokní refektář (vstup Jalovcová 2) 
Umění a architektura

Intervence Jana Kováříka v pražském dominikánském klášteře navazuje na autorovu intervenci Soustředění v akademickém kostele Nejsv. Salvátora. Přes veškerou tvarovou, polohovou i rozměrovou rozdílnost spojuje obě díla jeden podstatný, na první pohled nápadný aspekt. Jako byste u obou intervencí stáli ne před hotovým do všech detailů dopilovaným a promyšleným dílem, ale před bující – snad dokonce organickou? – hmotou, která právě nabírá svůj budoucí tvar, o kterém toho ještě nedokážeme mnoho říci. Jakoby divák byl svědkem zrodu, prvního chvění, počátečních chvil existence něčeho zcela nového, co se právě dere na svět.

Hosté: Jan Kovářík

zobrazit podrobnosti

https://dominikanska8.cz/nadchazejici-akce