Mise Magdala oživuje evangelizaci na venkově
Ve francouzském regionu Oise se studenti a mladí profesionálové rozhodli strávit rok službou venkovským farnostem, aby podpořili kněze.
Camille Lecuit
 24/09/2020 


Od 6. září působí Marion Maillard a Cannelle Brelot v převorství v Attichy (Oise). Zde stráví celý rok s požehnáním a podporou svého biskupa Jacquese Benoît-Gonnina. "Dům je pro nás velký, ale rychle se zaplní," říká Marion, která projekt Misie venkova v Oise iniciovala.
Aktivní přítomnost
Tento projekt, svěřený svaté Máří Magdaléně, se právě stal misií Magdala. Jeho cílem je podporovat faráře a oživovat víru venkovských farníků. Marion podnikla cestu po francouzských katedrálách a po dobu šesti měsíců každý den žebrala o jídlo a přístřeší. "Díky této pouti jsem objevila duchovní žízeň lidí žijících na venkově a osamělost některých kněží," svěřuje se. S přáteli představila tento projekt komunitního života a evangelizace kněžím diecéze a biskupovi, který jej vřele uvítal. "Je to iniciativa plná života a nadšení pro venkov a jsem nadšen odvahou těchto mladých lidí," říká Emmanuel Gosset, generální vikář, který je doprovází.
Dvakrát měsíčně vyjíždějí mladí lidé z převorství v Attichy do okolních venkovských farností, kde se k nim na jeden až dva týdny připojují další mladí lidé včetně rodin. Během těchto návštěv se pořádá víkend, na němž se podílí mnoho dobrovolníků. Jérémie a Pauline, které jsou studentkami, ale nejsou obyvatelkami převorství, mají tyto " akce" na starosti. "Účastníme se setkání s koordinačními týmy farností, abychom tyto víkendy začlenili do jejich programu," vysvětluje Jérémie. Během těchto setkání mladí lidé obcházejí domy, organizují aktivity pro děti, modlitební vigilii v sobotu večer nebo dokonce vedou nedělní mši svatou. "Zpěv je zvláštní způsob evangelizace," vysvětluje Jérémie, člen pouličního evangelizačního sboru v Paříži. Na každý víkend musí mladí dobrovolníci sestavit sbor.
Zapojení farníků
Mladí lidé by měli navštívit farnosti Saint-François-du-Vexin, Vallée-Aisne (na jejím územi je Attichy), Crèvecoeur-le-Grand, Breteuil, Crépy-en-Valois a další. Plán je takový, že v rámci jedné misie navštíví dvakrát až čtyřikrát stejnou farnost, aby "měli čas na setkání s místními lidmi a zapojili věřící od jedné návštěvy k druhé", vysvětluje Marion. Zapojení místních obyvatel zahrnuje také spolupráci s pastorací mládeže. Héloïse, která je členkou této skupiny, pomáhala projekt strukturovat. Pomáhá také dobrovolníkům hledat místa, kde by mohli během misií bydlet, a kontakty na rodiny, které mohou poskytnout dopravní prostředky nebo jídlo. "S nápadem přišli mladí lidé, nikoliv diecéze. V tom je síla tohoto projektu. Jsme prostě štafeta," vysvětluje Héloïse. Stejně jako ona i Marion doufá, že toto dobrodružství, které se teprve rozjíždí, "nebude jen pouhým zábleskem", ale inspiruje místní lidi k dlouhodobému závazku sloužit církvi.
Stojí za to vědět
Misie Oise ruralités začala 6. září 2020 a bude probíhat minimálně po celý školní rok. Facebook: Mission Oise ruralités.
https://www.lavie.fr/christianisme/eglise/la-mission-magdala-vivifie-levangelisation-des-campagnes-59860.php