Farní evangelizační buňky

Datum a čas vysílání: 20. 2. 2020, 09:00

Autor: Jitka Skřičková

Interpret: P. Josef Prokeš, P. Pavel Němec, Jitka Skřičková

Cyklus: Mezi slovy

Farní evangelizační buňky usilují o proměnu běžné pastorace v evangelizaci. V pořadu Mezi slovy se budeme ptát, jak farnost rozhýbat a dát jí nový život, jak vtáhnout do dění laiky a svěřit jim odpovědnost za to, jak se žije v jejich farnosti. Své zkušenosti nám předají kněží českobudějovické diecéze, konkrétně P. Josef Prokeš spolu se svým spolupracovníkem P. Pavlem Němcem.  

https://www.proglas.cz/program/detail-poradu/2020-02-20-09-00-00/

1. Seminář o Farních evangelizačních buňkách v ČR v Dolanech u Olomouce

Ve dnech 14. - 17. listopadu 2013 se v Dolanech u Olomouce konal první národní seminář o Farních evangelizačních buňkách (FEB). Na setkání přijelo více než sto účastníků z různých částí ČR a někteří také ze Slovenska. Velkou radostí byla přítomnost dvacítky kněží z různých koutů republiky i ze Slovenska.

Fotogalerie

Záznamy přednášek ze semináře

Ve dnech 14. - 17. listopadu 2013 se v Dolanech u Olomouce konal první národní seminář o Farních evangelizačních buňkách (FEB). Na setkání přijelo více než sto účastníků z různých částí ČR a někteří také ze Slovenska.

Velkou radostí byla přítomnost dvacítky kněží z různých koutů republiky i ze Slovenska. Seminář byl mimořádný přítomností otce Pigiho Perini, prezidenta mezinárodního koordinačního týmu, který se za posledních 25 let zasloužil o rozšíření FEB po celém světě. Na semináři přednášeli též další jeho spolupracovníci z Itálie. Seminář probíhal v domě Komunity Blahoslavenství, která má na starosti dolanskou farnost, v níž jsme s touto metodou začali před třemi lety. Začátky byly skromné, ale ovoce se postupně dostavilo. Dnes se farníci z Dolan a okolí schází v 8 buňkách, z nichž některé se budou i letos dělit.

Účelem tohoto semináře bylo na prvním místě představit metodu FEB kněžím a laikům z různých farností. Tento cíl se podařilo naplnit. Účastníci byli nejen osloveni, ale někteří kněží a laici odjížděli s touhou začít s Farními evangelizačními buňkami ve svých farnostech. Zatím se 5 farností připravuje na to, aby v letošním roce mohly FEB spustit.

Program semináře se skládal z přednášek vysvětlujících tuto metodu, ale také ze vstupů živých svědectví lidí, kteří skrze buňky prožili silné věci s Ježíšem buď osobně, nebo zažili Boží zásahy u lidí ve svém okolí. Důležitý byl též čas společně slavené liturgie, modlitby chval a adorace.

Povzbuzením pro účastníky byla i návštěva olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera hned první dopoledne. Krátkou promluvou ocenil tuto metodu jako jeden z možných účinných nástrojů evangelizace pro dnešní dobu a povzbudil přítomné v nasazení se pro evangelizaci. Podtrhl, jak je důležité to, o co se FEB snaží - oslovit a vtahovat do života farnosti hledající a ty, kteří se nachází na její periferii.

Otec Pigi Perini, ačkoli věkem stařec (už má přes 80 let), svým zápalem pro Ježíše a hlásání evangelia předčí kdejakého mladíka! Farníci v Dolanech mu pro jeho upřímný zápal odpustili i 40 minutové nedělní kázání, jehož obsah však dokázal nejenom sdělit informaci, že Církev existuje, aby evangelizovala, ale také proniknout srdce opravdovou naléhavostí této výzvy.

Na semináři jsme zažili radost, velmi silnou atmosféru modlitby, jednoty a také ochoty nechat se Pánem vést po nových cestách. Vnímali jsme velmi silně, že se tu otevírá něco nového, co ponese ovoce v celé naší církvi, že tento způsob evangelizace, který stojí na osobních vztazích s lidmi z našeho okolí, je přesně to, co odpovídá na přirozené touhy člověka dnešní doby.

Pomáhá zakusit církev jako živé společenství, jehož je každý součástí a přirozeným způsobem začleňuje jednotlivce do velké rodiny farnosti.

Vytváří ve farnosti ducha jednoty – umožňuje kontakt s pastýřem farnosti, přináší pocitsounáležitosti s rodinou farnosti a vtahuje do odpovědnosti a služby pro druhé, k intenzivní modlitbě a konkrétní lásce k lidem ve svém okolí, s kterými člověk sdílí svůj každodenní život.

https://evangelizacnibunky.cz/seminare-v-cr/seminare-v-cr-13
2. seminář o Farních evangelizačních buňkách (FEB) v České republice - v domě komunity v Dolanech u Olomouce

Ve dnech 7.-10. května se uskutečnil v domě Komunity Blahoslavenství v Dolanech u Olomouce již 2. seminář o Farních evangelizačních buňkách v České republice.

I tentokrát jsme mohli mezi sebou přivítat otce Piergiorgio Periniho - presidenta mezinárodního organismu služby pro FEB a další tři z jeho spolupracovníků z Itálie. Na setkání přijelo více než sto účastníků z různých částí ČR. Velkou radostí byla přítomnost patnácti kněží. Náš otec arcibiskup s námi strávil celé sobotní dopoledne a povzbudil nás v šíření Farních evangelizačních buněk v naší zemi. Krátce z jeho povzbuzení: „Farní evangelizační buňky vidím jako jeden ze skvělých nástrojů k oživení farnosti a doufám, že tento pastorační projekt bude kněžími i farníky dobře přijat a pomůže nám najít novou radost z víry, naučit se ji hlásat a předávat a vytvářet živá společenství. Těším se na zdravější křesťany a církev jako přesvědčivé znamení Kristovy přítomnosti ve světě“.

Účelem tohoto semináře bylo jednak představit metodu FEB a také pomoci farnostem, které již začaly nebo chtějí blízké době začít. Po prvním semináři FEB v roce 2013 se buňky začaly šířit do nových farností. Kromě Dolanské farnosti jsou přítomné také v Rožnově pod Radhoštěm a v Drahotuších u Hranic na Moravě a v České Třebové. Zvláštností tohoto semináře byla přítomnost skupin farníků s kněžími, kteří se již rozhodli začít s buňkami a pro něž byl seminář jakýsi poslední moment před tím, než s buňkami začnou v jejich farnostech.

Během semináře jsme prožívali silnou atmosféru modlitby, bratrského společenství a také odvahy nechat se vést Pánem po nových cestách. Vnímali jsme velmi silně, že se tu otevírá něco nového, co ponese ovoce v celé naší církvi. Konkrétním ovocem tohoto semináře je 6-7 farností, které se připravují na spuštění buněk v nejbližších měsících.

Měli jsme účast na zkušenosti a radosti prvních učedníků, jak o tom můžeme číst ve Skutcích apoštolů: „Vytrvale poslouchali učení apoštolů, byli spolu, lámali chléb a modlili se. Všech se zmocnila bázeň, neboť skrze apoštoly se stalo mnoho zázraků a znamení… Chválili Boha a byli všemu lidu milí. A Pán denně přidával k jejich společenství ty, které povolával ke spáse“ (Sk 2,42-43;47). Snad všem účastníkům se dostala pod kůži často opakovaná věta z encykliky Pavla VI. Evangelii nuntiandi: „Církev existuje proto, aby hlásala evangelium.“

P. Vojtěch Koukal

Několik svědectví z tohoto semináře:

Měl jsem možnost se již podruhé zúčastnit semináře o Farních evangelizačních buňkách v Komunitě Blahoslavenství v Dolanech a jsem za to nesmírně vděčný. Způsob života FEB mi již šest roků, od té doby co jsem se s ním poprvé setkal v Miláně, připadá jako dar Boží církvi dnešních dnů. Buňky jsou organismem navazujícím na to, co je pro mě jako kněze ve farní pastoraci tak důležité: snaha o přirozený, zdravý vztah k druhému člověku; pevné zakotvení v realitě života, skrze který prorůstá realita věčnosti. Čteme-li ve Skutcích apoštolů o prvotní církvi a tají se nám dech, pak bez nadsázky mohu říct: „Zakouším, že tentýž mocný a svatý Bůh je stále činný i dnes. Poznal jsem ho sice jen zčásti, ale nemohu o tom mlčet. FEB jsou příležitostí jak tuto radostnou zvěst předat dál druhým lidem.“

P. Kamil, Rožnov pod Radhoštěm

Další svědectví naleznete zde

https://evangelizacnibunky.cz/seminare-v-cr/seminare-v-cr-12

Farní evangelizační buňky - farnost Dolany u Olomouce

Seznam vedoucích buněk: 

https://www.farnostdolany.cz/clanek.php?id=524