Kardinál Grech vyzdvihl hlavní výsledky říjnové synody
V projevu k účastníkům filipínské konference o nové evangelizaci se kardinál Mario Grech věnuje klíčovým výsledkům říjnového synodního shromáždění "Synodní církev v misii" a svým nadějím pro příští zasedání, které se uskuteční koncem tohoto roku.
Autor: Vatican News
Kardinál Mario Grech, který se podělil o radost svou i všech účastníků prvního zasedání 16. řádného generálního shromáždění biskupské synody v říjnu loňského roku v Římě, vyzdvihl výsledky tohoto setkání a své naděje pro příští zasedání, které se uskuteční v říjnu. Kardinál Grech, generální sekretář biskupské synody, nabídl své pohledy 19. ledna, když promlouval k účastníkům Filipínské konference pro novou evangelizaci (PCNE), která se koná v Manile.
Kardinál Grech vyjádřil svůj zájem dozvědět se více o místních přípravách a zkušenostech s celkovým synodálním procesem, který probíhá na Filipínách, a hovořil o třech aspektech říjnového celosvětového shromáždění a o tom, jak se týkají také církve v Asii. Za prvé vyzdvihl synodální proces, kdy se účastníci synody setkali v audienční síni Pavla VI. smíšení kněží a laici, kteří seděli u velkých kulatých stolů po deseti až dvanácti osobách "jako na svatební hostině nebo jiném velkém rodinném setkání". Tato novinka v synodálním procesu tehdy pomohla připravit půdu pro "rozhovory v duchu", které se konaly. A za třetí připomněl plnou a rovnoprávnou účast osob, které nejsou biskupy, včetně věřících laiků, osob v zasvěceném životě, jáhnů a kněží, jako hlasujících členů.
"Zkušenost, že nám někdo naslouchá, také překonává náš pocit izolace. Když nám lidé věnují čas a úsilí, aby nás vyslechli, dává nám to pocit, že si nás váží. Také to podporuje kamarádství a buduje solidaritu."
Kardinál Grech poté upozornil na významná témata Souhrnné zprávy. Zpráva zdůrazňuje, jak místní církve potřebují lepší zapojení mladých lidí do svých společenství, svátostného života a misijního úsilí, poznamenal. Naznačil, že Filipíny a katolická církev v Asii obecně mají " dobré předpoklady k tomu, aby poskytly univerzální církvi vedoucí úlohu v reakci na to, co první zasedání generálního setkání označilo jako vytvoření přednostní volby pro mladé lidi". Většina světové populace mladých lidí nyní žije v Asii.
Druhý výsledek říjnového zasedání synody vyzývá k "naslouchání volání země a volání chudých, což je jedno a totéž volání", vysvětlil kardinál Grech. Citujíc ze souhrnné zprávy kardinál Grech tuto naléhavost zdůraznil slovy, že "stát na straně chudých vyžaduje zapojit se s nimi do péče o náš společný domov... nedostatek odpovědí na toto volání činí z ekologické krize, a zejména ze změny klimatu, hrozbu pro přežití lidstva". Vyzval filipínskou církev, aby v tomto procesu převzala vedoucí úlohu a "v těchto ohledech nás všechny uvědomila, zostřila svědomí nás všech v odpovědi na volání země a volání chudých".
Závěrem kardinál Grech zdůraznil, že klíčové téma zdůrazněné v Souhrnné zprávě nám připomíná, abychom měli "na prvním místě v mysli a v srdci" radost z evangelia, "radost, která plyne jak ze slyšení, tak z hlásání radostné zvěsti".
V souvislosti s nadcházejícím druhým generálním shromážděním v říjnu 2024 kardinál Grech vyjádřil naději, že následující měsíce "budou časem prohlubování našeho porozumění i zkušenosti s tím, jaké to je žít v církvi, kde je spoluzodpovědnost za misii každodenní zkušeností a může se stát samozřejmostí". V této oblasti navrhl pracovat na praktických krocích směřujících ke spoluodpovědnějšímu přístupu k misii a službě církve se zapojením všech věřících, jakož i na zakotvení synodálního dynamismu v každodenním životě církve a prohloubení toho, jak chápeme a prožíváme synodalitu v našich místních církvích.
https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2024-01/cardinal-grech-highlights-key-outcomes-of-october-s-synod.html