Kdo jsou kněží? - Francouzský film o kněžích dobývá kina
Ve Vatikánu proběhla prezentace dokumentárního filmu "Sacerdoce" (Kněžství), který koncem loňského roku dobyl francouzská kina. Hodinu a půl dlouhá produkce vypráví o životě pěti kněží viděném zvenčí, očima režiséra, který není katolík. "Chtěl jsem pochopit, jak je možné, že se v dnešním světě vzdělaný člověk rozhodne pro celibát a nepůjde do Googlu nebo Applu, ale do katolické církve, která se zdá být potápějící se lodí," - vypráví Damien Boyer.
Jednačtyřicetiletý režisér má rád obtížná témata. Dříve natočil film o rodičích, kteří truchlí nad smrtí dítěte. Produkci o kněžích pojal jako další výzvu. Jednoduše ho zajímalo, co se děje v životě těchto lidí, kteří jsou přítomni mezi námi, ale zůstávají neznámí jako amazonský kmen. "Ukázalo se, že tento zájem sdílí i diváci," dodal. - říká Damien Boyer.

"Myslím, že Francouzi nebo Evropané obecně se zajímají o duchovno. Rádi by také poznali osobu Krista. Největším problémem jsou však stereotypy. Hlavním problémem není Bůh, ale církev," upozorňuje režisér. "Proto jsem si řekl: Co kdybychom mohli vyprávět o životě právě těchto věřících, kteří toho ze sebe tolik dali. Vidět, jaké to přineslo ovoce, jak se jejich životy změnily. Podívali jsme se na životy pěti kněží, kteří přistoupili na formát druhé strany  zpovědnice, to znamená, že souhlasili s tím, že odpoví na všechny otázky. A to je to, co posluchače oslovuje nejvíce, jejich upřímnost. To, že jako věřící mluví pravdu, mluví o svých zápasech, výzvách, radostech a zázracích, kterých jsou svědky. Věděli jsme, že jsme natočili dobrý film, ale jeho přijetí nás překvapilo. Mysleli jsme si, že je to velmi francouzský film, a dnes nám ve Vatikánu řekli, že v žádném případě ne, že je to univerzální film, protože mluví o darování sebe sama, o tom, co je člověk ochoten ztratit, aby se mohl darovat druhým. Seznamuje nás také s kněžími, kolem nichž vyrostlo mnoho stereotypů; které prostě často neznáme. A právě to je zajímavé."

https://deon.pl/kosciol/kim-sa-ksieza--francuski-film-o-kaplanach-podbija-kina,2717831?fbclid=IwAR0-aW5jHqzwmvHv8J35uehutNjt9JS_ENsS8x8NVZiOUh7qhzCQ2A1YsiM