Papež přijal tucet mladých francouzských katolíků z dělnických čtvrtí.
Zveřejněno 12. ledna 2024
Papež František udělil 4. ledna 2024 soukromou audienci tuctu mladých farníků, pěti kněžím a několika laickým dobrovolníkům z dělnických čtvrtí pařížských předměstí (Bondy, Trappes, La Courneuve a Sarcelles). Všichni jsou členy "Fraternité missionnaire des cités", sdružení, které v březnu 2022 založil otec Patrice Gaudin, farář z Bondy-Nord, na pomoc kněžím, vikářům a jáhnům při misiích ve znevýhodněných čtvrtích, kteří ne vždy znají osvědčené postupy na sídlištích. Cílem? Vzájemně se poznat a společně promýšlet akce.
"Vyzývám vás, abyste velkoryse prožívali bratrství v srdci svých čtvrtí, abyste otevřeli svá srdce, ruce a uši k opravdovému přijetí," řekl papež František mladým farníkům z dělnických čtvrtí (Bondy, Trappes, La Courneuve a Sarcelles) při soukromé audienci ve Vatikánu. Ve dnech 2. až 5. ledna 2024 se mladí lidé z iniciativy misijního společenství Fraternité missionnaire des Cités v doprovodu svých farářů a laiků vydali na čtyřdenní pouť do Říma. "Mladí farníci ve věku od 18 do 25 let mají různé profily. Pocházejí z různých národností a studují na středních školách, ale všichni jsou zakořeněni ve víře," vysvětluje Pascale Fabre, koordinátorka Fraternité missionnaire des cités.
Proč pouť?
Myšlenka setkat se s papežem se zrodila po městských nepokojích v létě 2023. "Naše města byla v červenci minulého roku vystavena zkoušce. Stále jsou zkoušena a nedávné události jen zvýšily riziko napětí, úzkosti a rozdělení" v těchto čtvrtích, kde "farnosti hrají zásadní roli při sbližování lidí, naslouchání, spolupráci, uklidňování, sdílení a vytváření radosti", a poté dodal, že "v těchto nejistých časech vydává církev chudých a přistěhovalců velmi silné svědectví". Často je přehlíženo, a proto je třeba, aby se o něm vědělo, a povzbuzovat farnosti, které ve velmi obtížných podmínkách hlásají Slovo a Pokoj. Potřebují podporu a modlitbu a chtějí vydávat svědectví i mimo periferie.
Chudoba, osamělost, drogy a násilí: mladí lidé chtěli ukázat jiný obraz znevýhodněných oblastí Ile-de-France. Čtrnáct dní před audiencí se mladí farníci sešli na Montmartru, aby se připravili na setkání s papežem. Byli velmi aktivní na sociálních sítích (Instagram a Tik Tok) a "chtěli papeži ukázat - přestože je přítomnost církve v městských čtvrtích menšinová - že v těchto čtvrtích existují, že předávají katolickou víru a dodávají jí energii", vysvětluje Pascale Fabre.

Cílem návštěvy bylo podat svědectví o málo známém dynamismu předměstských farností. Mnohé z nich se angažují ve svých farnostech nebo kaplanstvích a aktivně se účastní akcí, jako byla například adorační noc v prosinci 2023 v kostele svatého Rocha (Paříž 1er), na které se sešlo více než 400 věřících.
Dojat jejich vroucí vírou je papež vyzval, aby "velkoryse žili bratrství", které je "kvasem míru, po němž volají předměstí". Mladí věřící, dojatí tím, že mohou vydávat svědectví přímo v srdci Vatikánu, pozvali papeže, aby přijel sloužit mši do dělnických čtvrtí Seine-Saint-Denis. Bude tato výzva vyslyšena? Přijede papež po Rencontres Méditerranées v Marseille do znevýhodněných oblastí diecéze Saint-Denis?
Chcete-li se dozvědět více
Pokud byste se chtěli zavázat modlitbou, připojit se k misionářskému bratrstvu Fraternité des cités při mších či akcích, nebo dokonce nabídnout dar osvobozený od daně, můžete je kontaktovat na této adrese: fraternitemissionnairecité@gmail.com.
Fraternité missionnaire des Cités se také podílí na následujících aktivitách:
Noc adorací v kostele Saint-Roch (Paříž 1e), kterou v prosinci 2023 pořádá 400 mladých lidí z dělnických čtvrtí Saint-Denis,
Setkání (výměna a školení),
Studie o kněžích a sídlištích ve Francii,
Poradenství a podpora pro farnosti,
Institucionální setkání s biskupy, CEF a apoštolským nunciem,

https://eglise.catholique.fr/sengager-dans-la-societe/jeunes-en-eglise/548310-le-pape-a-recu-une-delegation-de-jeunes-de-quartiers-populaires/