Převor Taizé vyzývá mladé lidi, aby se zapojili do příprav druhého zasedání synody
01. ledna 2024 | 
Mladé lidi v Lublani povzbudil k účasti na přípravách druhého zasedání biskupské synody, které se bude konat v říjnu 2024 v Římě, představený ekumenické komunity Taizé bratr Matthew. Závěrečná společná modlitba 46. evropského setkání mládeže se konala v hale Arena Stožice.

Bratr Matthew vybídl k zamyšlení nad tím, co pro mladé lidi znamená být spolu v moderním světě. Připomněl, že jde mimo jiné o to věnovat čas modlitbě, hledat způsoby, jak budovat důvěru a porozumění, a spojovat se s existujícími společenstvími věřících.

Převor z Taizé poukázal na různé formy násilí, válek a konfliktů, které jsou v dnešním světě přítomny, na ekologickou krizi a na otázky týkající se přítomnosti Boha ve světě. Poznamenal, že podobné otázky si kladli i první učedníci, když Ježíš umíral na kříži, a oni mohli jít dál jen společně s ostatními. "Ježíš slíbil radost těm, kdo v něj věří, i když ho neviděli. Díky této důvěře je radost nabízena každému z nás a posilována, když jdeme společně. Kráčíme po stejné cestě s mnoha dalšími lidmi - to jste zjistili v těchto dnech," dodal. - řekl.

Bratr Matthew pak zmínil ekumenickou modlitební vigilii, která předcházela prvnímu zasedání biskupské synody o synodalitě v Římě. "Synoda katolické církve je nepřetržitý proces, který bude pokračovat druhým zasedáním v říjnu 2024. Jak se jako mladí lidé můžete na této cestě podílet? Z pozvání papeže Františka jasně vyplývá, že se očekává součinnost křesťanů všech tradic. Jsme připraveni kráčet po stejné cestě?" - zeptal se.
Převor z Taizé povzbudil lidi, aby pokračovali v pouti za mír, aby se modlili, setkávali a dokonce podnikali pouť z místa na místo, od kostela ke kostelu, hledali cesty míru a modlili se za mír. Taková modlitba se bude konat před půlnocí v jednotlivých farnostech, které hostí účastníky 46. evropského setkání mládeže.  Poté přivítají nový rok na "slavnosti národů". Zítra se ve farnostech zúčastní slavnostní mše svaté a odpoledne se vrátí domů.

https://www.ekai.pl/przeor-taize-zacheca-mlodziez-do-wlaczenia-sie-w-przygotowania-do-drugiej-sesji-synodu/?fbclid=IwAR2qVOpGDesS_XPv_DfjuylgX02g8lMCUZi4laSQdudfsf5dC5PN4983XHk