KURZY ALFA SLAVÍ…

Kurzy Alfa letos slaví 25 let svého působení v České republice. Jak to všechno vlastně začalo? Jak se Alfa a posléze Manželské večery a kurzy o výchově dostaly z Anglie k nám?

Alfa to už dávno nejsou jen kázání Nickyho Gumbela z Londýna na VHS, jak je znají pamětníci! Témata zůstávají stejná, ale zhruba každých 6 let se natáčí nová video série s přednáškami jak pro dospělé, tak pro mládež. Zaznívají zde aktuální svědectví a vystupují známé osobnosti křesťanského světa, jež reagují na otázky, které si kladou lidé v dnešní době. Alfa už není jen specifický kurz. Alfa je kultura, která staví na pohostinnosti, otevřenosti a mezilidských vztazích.

Do České republiky se tento evangelizační kurz dostal v roce 1994. Dan Drápal, tehdejší pastor KS Praha, navštívil farnost Holy Trinity Brompton v Londýně, aby se inspiroval, jak ve svém sboru znovu probudit touhu evangelizovat. Formát Alfy ho nadchnul, mimo jiné i společná večeře, která k Alfě neodmyslitelně patří. V té době byly tyto evangelizační kurzy na vzestupu a začaly se šířit i mimo Velkou Británii. V KS Praha se první kurz uskutečnil v roce 1998, ale už o dva roky dříve pořádal Alfu pro vězně v Brně také Přemysl Kramerius z Armády spásy, dnes člen Rady kurzů. Ten se s Alfou setkal při svých studiích v Londýně.

V katolické církvi v ČR začaly kurzy Alfa o pár let později, ale přesná data nejsou k dispozici. Pátrání se ujala Renata Hronová, která s manželem Václavem Alfu mnoho let organizuje. Zjistila, že v létě 2000 se s Alfou neplánovaně seznámili členové komunity Chemin Neuf při duchovních cvičeních ve Francii. Jejich nadšení vedlo ještě ten rok k organizaci prvního prokázaného kurzu

Alfa v katolické církvi.

Dnes se kurzy Alfa pořádají ve 140 zemích světa, materiály byly přeloženy do 170 jazyků a zúčastnilo se jich více než 30 milionů lidí. Jen v České republice Alfu pořádá většina křesťanských církví a společenství a kurz už absolvovalo více než 20 tisíc lidí.

V roce 2003 se k Alfě přidaly Manželské večery, které vznikly ve stejném londýnském sboru jako Alfa a zaměřují se na péči o manželský vztah. Spolu s kurzem Příprava na manželství a Kurzy o výchově tvoří ucelené „portfolio“ programů zaměřených na to nejcennější, co máme, a tím jsou vztahy (mezi Bohem a člověkem a v rodině).

To je cesta, která směřuje k naplnění vize kurzů Alfa – evangelizace národa, oživení církve a proměna společnosti.

další vize

Na oslavě 25. výročí Alfy v ČR představila Veronika Filipová, vedoucí České kanceláře kurzů Alfa, vizi směřující k roku 2033, kdy oslavíme 2000 let od zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Na podzim roku 2025 se chystá druhá celonárodní kampaň „Zveme Česko na večeři“. Ta první proběhla v roce 2013, kdy se konalo téměř 200 kurzů v jediném roce. A protože naše společnost je stále duchovně „hladová“, pozvou pořadatelé Alfy Česko na večeři znovu. „Předskokana“ Alfě udělají Manželské večery, které na jaře 2025 pozvou celé Česko pro změnu už podruhé „na rande“.

Aby takové pozvání mohlo být úspěšné, je zapotřebí dobré přípravy. Tu vidí Česká kancelář Alfy v modlitbě spolu s pořadateli kurzů a také ve snaze více církev otevřít hledajícím. Inspirovala se proto úspěšným projektem „Tajemný host“, který proběhl například v Holandsku. „Tajemní hosté“ jsou nevěřící lidé, kteří inkognito navštěvují různé farnosti a sbory a zjišťují, jak je dané společenství otevřené a vstřícné k nově příchozím. V Holandsku 52 % těchto „hostů“ uvedlo, že by se do navštíveného kostela/ sboru chtěli vrátit. Jak to dopadne u nás?

Místní církev by měla být bezpečným prostředím, kde lidé mohou víru zkoumat, bez obav se ptát a ideálně najít svůj domov a zázemí, pokud v Boha uvěří.

Minisvědectví o Alfě:

Alfu jsme začali organizovat v roce 2018, takže s roční covidovou pauzou pořádáme letos už 5. ročník.

Předcházely tomu asi dvouleté vnitřní přípravy, kdy jsme vnímali, že jsou kolem nás lidé, jimž bychom rádi nabídli setkání s Bohem, ale téměř nikdo z nás se sám neodvážil evangelizovat. Po čase úvah, hledání inspirace v již běžících Alfa kurzech a hlavně po delším modlení se sešlo několik známých, dnes už přátel.

Co je potřeba na rozjezd? Hlavně tým, který chce pracovat s Bohem a pro Boha, obrací se k němu. A za který se také někdo modlí. Náš tým se postupně rozrostl o další členy, absolventy naší Alfy, kteří už také vědí to, co my:

Alfa není přínosem jen pro hosty, ale hlavně pro nás. Vždyť ať do ní investujete cokoliv, vždycky od Pána dostanete mnohem víc.

MILAN KRATOCHVÍL

farnost sv. Bartoloměje, Zábřeh na Moravě

https://www.cho.cz/files/effatha2-2023-web.pdf