Popis jednotlivých kurzů Školy evangelizace sv. Ondřeje v Česku

NOVÝ ŽIVOT

Co to znamená „znovu se narodit“? Kurz Nový život nepodává teoretické vysvětlení, ale umožňuje prožít to na vlastní kůži. Tuto duchovní obnovu doporučujeme všem, kdo potřebují znovu "nakopnout", nastartovat svůj duchovní růst, i těm kdo se chtějí Bohu ještě více přiblížit. Doporučit ji můžeme i těm, kdo jsou věřící jen díky rodinné tradici a Boha chtějí vlastně poznat. Tématikou kurzu jsou základní pravdy křesťanské víry – co je to Boží láska, co to znamená, že Ježíš Kristus je Spasitel, kdo je to Duch svatý. To všechno v individuálním kontextu – každý osobně může na kurzu zjistit nebo si živě připomenout, co tyto pravdy znamenají a jak působí v jeho životě. Je to vlastně třídenní „zážitková duchovní obnova“. Kurz je poměrně intenzivní, přednášky jsou prokládány aktivitami a ukázkami, svědectvím, modlitbou chval, najde se zde i čas pro chvíli ztišení nebo pro integraci s ostatními účastníky. Je to zároveň první kurz z formačního programu Školy evangelizace svatého Ondřeje, nicméně účast v tomto kurzu nezavazuje k pokračování na dalších kurzech.

EMAUZY

Druhý kurz v pořadí formačního programu Školy evangelizace sv. Ondřeje, je určen zejména těm, kteří již byli na kurzu Nový život (nebo kdysi na kurzu Filip). Je to kurz o Božím Slovu. Nejedná se ale o teoretické rozebírání Bible. Kurz je určen těm, kteří již objevili Bibli, a touží ji nejenom číst, ale chtěli by jí porozumět. Podstatou kurzu je setkání s živým Ježíšem, který je v Písmu Svatém a navázání osobního vztahu. Během víkendu můžeš projít stejnou cestu, kterou prošli dva zarmoucení učedníci v nedělní podvečer. Cestou do Emauz potkali Ježíše, který jim vykládal Písma a později jim lámal a dával chléb. Pak již nic nebylo stejné, jako dříve, život získal úplně novou hodnotu. Kurz je opět docela intenzivní a prožitkový, přednášky střídají svědectví, ukázky, aktivity ve skupinkách a chvály.

JAN (připravujeme)

Je to třetí kurz v pořadí formačního programu školy. Zakladatel Školy evangelizace sv. Ondřeje – José P. Flores – tento kurz nazývá „srdce školy“. Jan byl jedním z dvanácti apoštolů, byl jako ostatní učedníkem svého Mistra – Ježíše Krista. Měl ale k Ježíši hodně blízko, dokonce se o Janovi říká, že to byl milovaný učedník Ježíše. Co asi prožíval Jan, když po tři roky putoval s Ježíšem? Jedno je jisté – Ježíš z Nazareta ovlivnil a změnil celý další život Jana. Možná i ty potřebuješ obnovit svou víru, potřebuješ navázat hlubší vztah se svým Mistrem – Ježíšem. Na kurzu JAN budeš mít možnost po dobu 5 dnů poznávat Ježíše jako učitele a mistra, je to ale také čas, kdy Ježíš – Mistr bude chtít poznávat tebe a navázat s tebou užší vztah.

Pořádáme také 2 profilované kurzy, které nepatří přímo do formačního programu Školy evangelizace svatého Ondřeje. Tyto kurzy jsou ale vedeny ve stejné spiritualitě a metodologii, jako formační kurzy:

SPOLEČNÁ CESTA
Kurz pro manželské páry

"V jednotě, kterou tvoříte, následujte společně Ježíše". Na tento zážitkový víkend plný přednášek, svědectví a překvapení jezdí manželské páry z celé České republiky. Někteří již oslavili kulatá výročí svatby, někteří se vzali loni. Kurz obohacuje všechny páry, ať už prožívají ve svém vztahu lepší nebo horší dny. Jak řekl jeden z manželů po kurzu: je to takový "duchovní wellness". Tento kurz pomáhá obnovit jednotu v manželském životě. Děje se to díky obnovení manželského dialogu – proto, aby si manželé chtěli naslouchat, ale především proto, aby si chtěli porozumět. Zejména pokud Vaše manželství občas prožívá tiché chvíle a pocity, že jste se vzdálili od sebe navzájem - pak nečekejte, jak se to možná samo vyřeší, a přihlaste se na tento kurz.

HEURÉKA
Prožitková duchovní obnova pro mladé (13-17 let)

Je to neuvěřitelný pocit, když hledáš, přemýšlíš, a na konci můžeš zvolat: Ano! Mám to! To je ono! Kurz Heuréka je víkendovka pro mládež (13-17 let). Teenageři na tomto kurzu mohou objevit velkou věc, která má vliv na celý život. Kurz díky zážitkovým přednáškám, hrám, dynamikám a modlitbě zpěvem umožňuje mladým lidem poznat základní pravdy víry a setkat se s živým Bohem v jejich každodennosti. Je založen na hlásání dobré zprávy o spáse, je kerygmatický. Jednotlivá témata kurzu přednášejí většinou mladí lidé, kterých úlohou je sdílet svá svědectví a ne vyučovat katechezi. Na kurzu je samozřejmě také kněz. Součástí kurzu jsou mše svaté, možnost svátosti smíření, je tam také prostor pro volný čas účastníků. Naše česká Škola evangelizace sv. Ondřeje tyto kurzy prozatím nedělá pro širokou veřejnost, pro dynamiku kurzu je totiž lepší, když se mladí účastníci znají. Kurz Heuréka pořádáme prozatím zejména pro uzavřené skupinky mládeže. Pokud byste měli zájem dozvědět se něco více o kurzu, případně jej uspořádat pro své spolčo nebo skupinu biřmovanců, neváhejte nás kontaktovat.

https://novaevangelizace.cz/popis