Papež k mladým pařížským misionářům: Existenční periferie jsou na dosah ruky

„Děkuji vám za vaši návštěvu, jsem rád, že vás mohu přijmout“, oslovil papež František ve čtvrtek 4. ledna skupinu mladých Francouzů z Fraternité Missionaire des Cités, které přijal na audienci v knihovně Apoštolského paláce. Jedná se o desítku katolických dívek a chlapců z pařížské banlieue, kteří od března roku 2022, koordinováni knězem Patricem Gaudinem, farářem v Bondy-Nord (Seine-Saint-Denis), dobrovolně spolupracují s kněžími v dělnických čtvrtích na předměstích.

Jana Gruberová – Vatican News

Papež František dal přednost spontánnímu rozhovoru s mladými lidmi a předal jim připravený psaný text, který věnuje rozjímání o jesličkách.

„Vidíme prosté a chudé místo, předměstí, banlieue té doby. Pastýři, kteří přicházejí k jesličkám, jsou vyděděnci se špatnou pověstí. Přesto je právě jim jako prvním zvěstováno evangelium spásy. Jsou chudí, ale jejich srdce jsou ochotná. Taková je i vaše zkušenost. A při své službě v srdci měst nemusíte chodit daleko, abyste objevili existenční periferie našich společností, které jsou častěji než jinde na dosah ruky, ve vašem sousedství, na rohu ulice, na stejném schodišti. Je na vás, abyste přinesli poselství, které bylo dáno pastýřům: Nebojte se, hle, přináším vám velikou radost, která bude pro všechen lid (Lk 2,10). Proto se nebojte opustit své bezpečí, abyste mohli sdílet každodenní život svých bratří a sester. I mezi nimi mají mnozí otevřená srdce a čekají, aniž by o tom věděli, na radostnou zvěst“.

Papež mladé lidi vybízí k velkorysému prožívání bratrství ve svém každodenním okolí, k tomu, aby otevřeli svá srdce i náruč k upřímnému přijetí druhých lidí.

„Bratrství je kvasem míru, který periferie potřebují: umožňuje každému, aby se cítil přijímaný takový, jaký je, tam, kde je. Vyzývám vás, abyste při každém svém setkání objevovali ve svých bratrech Ježíšovu přítomnost a ukazovali přítomnost soucitného Boha, trpělivého Boha, který se pohybuje tempem každého člověka, s jeho zraněními, jeho vzpourami, jeho hněvem. Vím také, jak násilí, lhostejnost a nenávist mohou někdy poznamenat okolí: dnes máte odvážné a nezbytné poslání přinášet Boží blízkost, soucit a něhu lidem, kteří jsou často zbaveni důstojnosti a lásky“.

Záběr z audience Záběr z audience

https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-01/papez-k-mladym-parizskym-misionarum-existencni-periferie-jsou-n.html