VIZE PASTORAČNÍHO EKOSYSTÉMU
Nasazení vztahové sítě křesťanských vedoucích (ekosystém), která bude sloužit misijní dynamice církve (pastorace) Proč tento projekt? Jaká je jeho základní motivace?
Bůh nás volá k naplnění této pastorační vize kvůli potřebám v terénu a naléhavé výzvě papeže Františka, abychom se rozhodně pustili do pastoračního obrácení za účelem misijní obnovy.
Tato obnova spočívá ve formování a doprovázení misionářských učedníků a v proměně farnosti ve "společenství společenství" (srov. Evangelii gaudium).
Naší nejhlubší motivací je vrátit pastorům a jejich společenstvím naději tím, že jim prostřednictvím jednoduché zkušenosti, kterou je třeba společně prožít, ukážeme, že pastorační konverze farnosti je možná, že není složitá a že se na ní může podílet každý. Jsme přesvědčeni, že veškerý potenciál církve pro misijní proměnu je již v ní přítomen.
Komu je projekt určen? Kdo je hlavní cílovou skupinou?
Cílovou skupinou jsou křesťanští vedoucí, především pastýři (ze všech prostředí a s různým pastoračním cítěním) a jejich společenství, ale také všichni lidé (laici, jáhni a zasvěcené osoby), kteří se angažují nebo chtějí zapojit do této misijní obnovy.
Křesťanští vedoucí zapojení do této misijní obnovy jsou zapojeni do té míry, že se drží vize spoluodpovědnosti, která je nezbytná pro správný rozvoj pastoračního ekosystému ve farnostech, aby se staly více evangelizačními.
Vedoucí, kteří se této vizi věnují, si musí být vědomi, že je třeba upřednostňovat vše, co může podpořit mezilidské vztahy. Praktická zkušenost je povzbudí k tomu, aby se stále více zapojovali do vztahových, nikoliv organizačních struktur.
Organizační struktury a vztahové struktury?
V evangeliích vidíme, že Ježíš nezavedl "organizaci", ale organickou vztahovou strukturu ("Ustanovil dvanáct lidí, aby byli s ním" Mk 3, 14). Život a poslání církve jsou budovány na základě setkávání mezi lidmi a zapojení lidí do sítě vztahů. I když uznáváme platnost organizačních struktur, věříme, že důležitější je obnovit vztahové struktury uvnitř církve, které umožňují její růst a rozvoj.
Organická a systémová vize pastoračního ekosystému ?
Ekleziologický základ Pastoračního ekosystému je určen především vizí rostoucí církve. Podle apoštola Pavla a mnoha novozákonních výroků převzatých učením II. vatikánského koncilu je církev rostoucím tělem Kristovým. Ef 4,11-16 je zvláště významný v tom, že nám pomáhá chápat tento růst ve světle paradigmatu biologického ekosystému.
Používáme paradigma pastoračního ekosystému, abychom pastorům pomohli pochopit, že jejich společenství fungují na základě vztahového a organického režimu mezi věřícími, kteří tvoří společenství, a okolním světem. Tento vztahový režim je základem pro vznik, růst a násobení učedníků v křesťanských společenstvích obnovených misionářským duchem. To je možné, protože jsou hluboce propojeni a v neustálé vzájemné interakci v rámci svého křesťanského společenství, které je samo v interakci a vzájemném vztahu s dalšími společenstvími začleněnými do Těla Kristova a se světem.
Identifikace konkrétní potřeby
Věříme, že faráři mohou své pastorační poslání v rámci farního společenství pojímat s využitím paradigmatu ekosystému, aby formovali misionářské učedníky, kteří rostou a množí se. Konstatujeme však, že skutečně chybí specifický ekosystém pro pastýře (kněze a biskupy), kteří začínají "od nuly" v misijní obnově, aniž by vylučovali kohokoli v širokém katolickém horizontu. Tento návrh by církvi umožnil nabídnout model vlastního růstu a vydávat o něm svědectví.
Na místě vidíme rostoucí potřebu dynamické, dostupné, ekosystém vytvářející informační platformy, která by byla schopna inspirovat, "obracet", mobilizovat a povzbuzovat pastory, aby oni na oplátku vytvářeli ve svých komunitách ekosystém, který umožní nasazení misionářských učedníků a vznik křesťanských vůdců.
Jak se vyvíjí pastorační ekosystém?
Z metodologického hlediska je Pastorační ekosystém inspirován především metodikou "akčního výzkumu" (metoda učení a zlepšování prostřednictvím praxe a výměny zkušeností). Tato metodologie se stále častěji používá v praktické teologii (Severní Amerika) a její velkou výhodou je, že pomáhá rozvíjet nové dovednosti, vytvářet a vyhodnocovat modely intervencí, uplatňovat různé cykly učení pro plodné jednání a v duchu spoluodpovědnosti (jednání vzájemné odpovědnosti).
Z pedagogického hlediska je Pastorační ekosystém inspirován především pedagogikou "učící se komunity", která upřednostňuje bratrskou, participativní, interaktivní, iterativní, induktivní, biblickou a oceňující dynamiku.
Základní pedagogickou zkušeností Pastoračního ekosystému je zkušenost "růstového tria". Kombinuje pedagogiku učící se komunity (Trio...) s dynamikou akčního výzkumu (...učení).
Pastorační ekosystém upřednostňuje tento jedinečný a originální přístup jako nástroj rozvoje farářů v kontextu pastorační sítě. Díky sdílení zkušeností a odpovědnosti umožňuje velkou plodnost v misijní obnově.
S kým Pastorační ekosystém spolupracuje?
Otec Mario St-Pierre je spolu s týmem kněží a laiků zodpovědný za to, aby projekt a vize byly teologicky, metodologicky, biblicky a magisteriálně správné, aby převzal odpovědnost za projekt, aby přispěl svou zkušeností k metodologii a obsahu, aby pomohl najít klíčové lidi, aby se podílel na zavádění různých ekosystémových realit a sítí spolubratří atd.
Tento tým vytvořil právní strukturu a stanovy (Association Écosystème Pastoral, zákon 1901), aby zajistil řádný rozvoj této pastorační vize.
Přehled pastoračního ekosystému
Pokud vám záleží na formaci misionářských učedníků,
Pokud vás oslovila výzva papeže Františka k pastoračnímu obrácení církve,
Pokud věříte, že Pastorační ekosystém je relevantní odpovědí na misijní obnovu,
Máte-li zájem dozvědět se více o Pastoračním ekosystému,
Neváhejte a nahlédněte do dokumentu :
Pokud máte zájem dozvědět se více o Pastoračním ekosystému, neváhejte nahlédnout do dokumentu s názvem "Obecné představení Pastoračního ekosystému".
Mario St-Pierre, kněz a teolog
www.triosdecroissance.org
https://triosdecroissance.org/mediadoc/2022/07/EP-LA-VISION.pdf