P. Michael Misiak, který se exkomunikoval, se vrátil ke kněžství. "Vítejte po přestávce".

 Jak potvrdil mluvčí lodžské arcidiecéze P. Pawel Klys, "P. Michal Misiak obnovil svou kněžskou službu v lodžské arcidiecézi". Známý farář si v roce 2019 vysloužil trest exkomunikace za přijetí druhého křtu protestantem. V témže roce arcibiskup Grzegorz Ryś exkomunikaci z kněze sňal, ale po této události nebyly žádné další zprávy o tom, co se s o. Misiakem děje.
P. Misiak se vrátil do Lodže

- P. Michal Misiak je knězem lodžské arcidiecéze a v souladu s rozhodnutím kardinála Řehoře Ryśe působí od 1. listopadu 2023 jako kaplan v nemocnici Bonifratrů v Lodži. Duchovnímu nehrozí žádné církevní tresty a jeho služba je v souladu s rozhodnutím lodžského metropolity," uvedl pro portál stacja7.pl P. Paweł Kłys.

Informaci potvrdil také o. Michal Misiak. "Dobrý večer a Boží požehnání. Cesta Ježíšových učedníků je jednoduchá, pokud jde o cíl, ale pokud jde o samotnou cestu ... je to nepředvídatelné dobrodružství (Jan 3,8). Mé dobrodružství putování za Pánem mě přivedlo zpět do mé milované Lodže. Poslední dva měsíce jsem sloužil jako kaplan v nemocnici svatého Jana, kázal evangelium v pořadu Simple Words (YouTube) a zpovídal v rámci "Stolu setkání" v kavárně Promise. Vítejte po přestávce. Kéž nám Pán bez výjimky požehná." - čteme v příspěvku na Facebooku.

P. Michał Misiak a trest exkomunikace

Dne 24. května 2019 byl "P. Michał Misiak, kněz Lodžské arcidiecéze podle kánonu 1364 § 1 Kodexu kanonického práva vystaven trestu exkomunikace latae sententiae". - potvrdila tehdejší kurie v Lodži.
Jak k tomu došlo? - Šli jsme k řece Jordán a já jsem byl pokřtěn tak, jak to předkládá Bible, tedy abych se postavil za Ježíše. Neměl jsem v úmyslu měnit církev nebo zkoumat právní stránku této události," vyznal se otec Misiak.

- Problém je v tom, že Michael přijal křest, který mu udělil protestant. Je jedno, z které církve, protože ani Michaelovi na tom nezáleželo. Ale samotný fakt, že přijal druhý křest. V tom je celá potíž, protože přijetí druhého křtu katolíkem na mě doléhá trest exkomunikace. Je to automatické - nemusíte mít ani vědět, že jde o trest," řekl Remigiusz Reclaw SJ, poslední farář otce Michala.

- Nejde o nějaký křest, nejde o vystoupení z katolické církve. Mám rád katolickou církev a vlastně jsem nebyl z žádné církve vyřazen, jsem v církvi, mám ji rád," vysvětlil tehdy otec Misiak a dodal, že je stále katolíkem.
Nejen přijetí druhého křtu způsobilo, že se kněz ztratil. Před několika lety naznačil, že v něm dlouho narůstal "rozpor mezi životem v celibátu a touhou srdce, touhou po dobru, touhou ne po sexualitě, ale po péči o ženu, po boji za ni. - Tvrdě jsem bojoval, chodil jsem za biskupem, říkal jsem, že to nezvládám, zamiloval jsem se, on mě přeložil do další farnosti, pak zase přišlo přátelství, čisté, bez soulože. Není to tak, že by každý, kdo je povolán do služby Bohu, musel žít v celibátu. To není Boží zákon, to je lidský zákon,' řekl.

- Řekl jsem biskupovi, že mám touhu se oženit, že mám touhu milovat, že bych chtěl mít ženu, evangelizovat, být knězem, třeba i někde daleko na misiích, ale s manželkou. Biskup mi odpověděl, že to nepřipadá v úvahu: "Michaśi, už žádné sny, sestoupíš na zem, půjdeš dělat faráře do nějaké farnosti, nebo napíšeš do Vatikánu ne o zproštění celibátu, ale o vyloučení z kněžství," vyznal se tehdy kněz.

Sejmutí exkomunikace a návrat do Lodže

V roce 2019 arcibiskup Grzegorz Ryś zrušil exkomunikaci otce Misiaka a ten odjel do Tanzanie, kde se věnoval charitativní činnosti. Na konci roku 2023 se o. Michal vrátil do Lodže, kde slouží jako kaplan v nemocnici u Bonifratrů a věnuje se dalším aktivitám.

Zdroj: rp.pl / stacja7.pl / tk

https://deon.pl/kosciol/ks-michal-misiak-ktory-sam-sie-ekskomunikowal-wrocil-do-kaplanstwa-witajcie-po-przerwie,2709647