Papež František vyhlásí Rok modlitby
17. ledna 2024

V rámci přípravy na Jubilejní rok 2025 hodlá papež František vyhlásit "Rok modlitby" během mše svaté v neděli Božího slova - 21. ledna. Bude sloužit ke znovuobjevení ústředního postavení modlitby v diecézích po celém světě, oznámilo vatikánské dikasterium pro evangelizaci.

Rok modlitby 2024 před Svatým rokem 2025 navrhl papež již před dvěma lety v dopise dikasteriu pověřenému jeho přípravou: modlitba je "hlavní cestou ke svatosti" a umožňuje každému člověku "vyjádřit Bohu to, co je skryto v hloubi jeho srdce", psalo se v něm. Papež také vyjádřil svůj záměr, aby tento rok pomohl všem křesťanům učinit z modlitby Páně svůj "životní program".

Pokud jde o neděli Božského slova neboli biblickou neděli, v aktuálním poselství se uvádí, že papež na konci mše svaté předá přítomným výtisk evangelia svatého Marka, aby jim připomněl "odpovědnost věřících za znalost Písma". Vatikánská média budou papežovu mši přenášet v 9.30 hodin.

Během mše František slavnostně jmenuje jedenáct mužů a žen z různých zemí lektory a katechety. Letos pocházejí z Německa, Brazílie, Bolívie, Koreje, Čadu a Antil. V uplynulých dvou letech již papež vyslal (stálé) lektory a katechety na biblickou neděli.

Církevní službu katechetů, kteří jako laici hlásají Boží slovo, papež obnovil v květnu 2021. Ve stejném roce vydal nařízení, že trvalé jmenování lektorkami, které bylo dříve vyhrazeno pouze mužům laikům, mohou získat také ženy. V roce 2019 František zavedl do církevního kalendáře neděli Božího slova - neboli biblickou neděli.

https://www.ekai.pl/papiez-franciszek-oglosi-rok-modlitwy/