Za dar rozmanitosti v církvi: lednová modlitba papeže Františka

Leden je měsícem, kdy se slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů, a proto papež František navrhuje, aby se věřící během tohoto měsíce modlili k Bohu za rozpoznání rozmanitosti tradic a charismat v církvi. Je třeba nahlížet na ně jako na dar od Boha, a nikoli jako na důvod ke konfliktům.

Adriana Masotti – Vatican News

Nesmíme se bát rozmanitosti charismat v církvi. Naopak, musíme se radovat z prožívání této rozmanitosti. Touto výzvou zahajuje papež František videoposelství zaslané celé církvi prostřednictvím Světové modlitební sítě papeže, se svým modlitebním úmyslem na první měsíc roku 2024. Papež k tomu poznamenává:

„Již v prvních křesťanských komunitách byly rozmanitost a jednota velmi přítomné a ve vzájemném napětí, které je třeba řešit na vyšší úrovni. Je tu však ještě něco navíc. Abychom pokročili na cestě víry, potřebujeme také ekumenický dialog s našimi bratry a sestrami z jiných křesťanských vyznání a společenství“.

V Duchu svatém není rozmanitost důvodem ke konfliktu

Rozmanitost tedy pro papeže není něčím, co mate nebo vyvolává nepříjemnosti, ale darem, který Bůh dává křesťanskému společenství, aby mohlo růst jako jedno tělo, tělo Kristovo.

„Vzpomeňme například na východní církve. Mají některé vlastní tradice, některé specifické liturgické obřady, ale zachovávají jednotu víry. Posilují ji, nikoli rozdělují. Necháme-li se vést Duchem svatým, bohatství, rozmanitost a různorodost se nikdy nestanou důvodem ke konfliktu. Duch nám připomíná, že jsme především milované Boží děti. Jsme všichni stejní v Boží lásce a všichni různí“.

Učit se rozpoznávat dar rozmanitosti

Máme prosit Boha, abychom objevili tuto skutečnost jednoty v odlišnosti, vybízí papež František:

Modleme se, aby křesťanská společenství s pomocí Ducha Svatého v rozmanitosti charizmat rozpoznala své obdarování a v různosti liturgických tradic uvnitř katolické církve objevila své bohatství.

Bohatství východních církví

V tiskovém prohlášení, které doprovází zveřejnění videoposelství, je uvedeno, že František se zvlášť zmiňuje o východních církvích. Ve společenství s Římem jsou totiž četné východní církve, například byzantští katolíci, ukrajinská řeckokatolická církev nebo řecká melchitská církev. Dalšími příklady rozmanitosti obřadů v rámci katolictví jsou syromalabarská církev a syromalankarská katolická církev, které obě pocházejí z Indie; maronitská církev libanonského původu; koptská katolická církev egyptského původu; arménská katolická církev; chaldejská církev, převažující v Iráku, a také etiopsko-eritrejská katolická církev a další. Proto jsou všichni křesťané, říká papež, milovanými Božími dětmi. Všichni jsou si v Boží lásce rovni a všichni se liší.

Sjednoceni před křížem

Leitmotivem papežova videa z tohoto měsíce, pokračuje text, je kříž, symbol jednoty a rozmanitosti: kříž, který se objevuje na dveřích, na skalách, v kostelech a pokaždé ukazuje bohatství různých křesťanských společenství právě v jejich odlišnostech. Italská básnířka Alda Merini poznamenala: „Kříž není římský sloup, ale dřevo, na které Bůh napsal své evangelium“. Před křížem se nacházejí všichni křesťané, nehledě na různá vyznání, tradice a obřady. Závěrečným obrazem videa je tedy obrovský kříž tvořený tisíci křesťany různého původu, který symbolizuje přijetí papežova pozvání. Načasování není náhodné, poznamenává se v komuniké, měsíc leden je totiž na severní polokouli ve znamení Týdne modliteb za jednotu křesťanů, který se letos slaví na téma 'Miluj Pána, svého Boha... a svého bližního jako sebe samého.

Fornos: charismata a tradice jsou znamením přítomnosti Ducha svatého

Otec Frédéric Fornos SJ, mezinárodní ředitel Světové sítě modliteb s papežem, která šíří papežská videoposelství, zdůrazňuje, že rozmanitost charismat, teologických a rituálních tradic v katolické církvi je něco pozitivního. Existuje také mnoho duchovních tradic, například tradice prosazované řeholními řády a kongregacemi. Bůh miluje rozmanitost, je to znamení přítomnosti Ducha svatého. On nás tak vede k plnosti pravdy. Proto, jak říká František, 'musíme se radovat z prožívání této rozmanitosti'. V závěru otec Fornos opět navrhuje to, co je papeži blízké: žít rozmanitost v církvi jako dar, který Bůh dává křesťanskému společenství, aby rostlo jako jedno tělo, tělo Kristovo.

https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-01/za-dar-rozmanitosti-v-cirkvi-lednova-modlitba-papeze-frantiska.html