Farnost je mrtvá, ať žije farnost?
V pátek 5. a v sobotu 6. dubna 2019 se v Paříži sešlo 800 lidí, kněží i laiků, na konferenci o "pastorační transformaci", kterou vedl otec James Mallon. Tento kanadský kněz, který se prostřednictvím sdružení Parcours Alpha zasazuje o misijní obnovu, je vyzval k opuštění zastaralých církevních praktik.
Srovnává dnešní způsob fungování katolických farností s potopením Titaniku? Právě to si dovolil otec James Mallon. Učinil tak v pátek 5. dubna v kostele Saint-Pierre-de-Montrouge na jihu Paříže. "Farní systém, jak ho známe, se potopí. Čím dříve to přijmeme, tím dříve můžeme začít budovat něco nového. Tento kanadský kněz specializující se na "pastorační transformaci" se svým římským límcem, vyhrnutými rukávy a břitkým smyslem pro humor nešetřil své početné publikum: po dva dny se kolem něj shromáždilo 800 lidí, včetně 150 kněží.
Přečtěte si také: "Církev je zdravá, jen když je misionářská".
Otec Mallon, autor mezinárodního bestselleru Manuel de survie des paroisses, pravidelně přednáší na stejné téma v anglicky mluvících zemích. Ve Francii se však jednalo o první setkání, které pořádalo sdružení Alpha, známé svými stejnojmennými kurzy (1).
Návrh, který předložil farář z farnosti Halifax-Yarmouth na východě Kanady, je jednoduchý: zvrátit současný proces, kdy je pro vstup do farnosti často nutné, aby člověk již odpovídal víře a životnímu stylu. Na sekularizovaném Západě se přimlouvá za to, aby se začalo tím, že se lidé přijmou, a pak se jim pomůže objevit jejich víru. Tento obrat by měl ukončit "řízení úpadku" ve prospěch evangelizace.
"Pokud je struktura důležitější než poslání, neuspějeme," trvá na svém otec Mallon. Na podporu svého názoru se ptá: "Přátelé kněží, zkoušeli jste někdy změnit rozvrh mší? V publiku zavládlo všeobecné veselí, což dokazuje, že to, co otec Mallon odsuzuje, je odrazem reality v mnoha farnostech.
Jsou však francouzští katolíci připraveni naslouchat takovým řečem? "Trochu to bolí, protože je to model, na kterém pracuji už léta," říká účastník ze severu Francie, který se věnuje farnímu tisku.
Anne-France de Boissière, ředitelka oddělení vzdělávání a pastorační transformace ve společnosti Alpha, přiznává: "Je to rozhodně drásavé. Změny ve farnosti mohou být bolestivé. V každém případě to v krátkodobém horizontu znamená smířit se s tím, že se postavíte do zranitelné pozice. Ale ti lidé tam jsou, podívejte se," říká a ukazuje na dav v kostele.
Metoda otce Mallona se ve skutečnosti setkala s velkým ohlasem účastníků toužících po obnově v kontextu krize církve. "Právě jsem dočetl knihu Sodoma od Frédérica Martela, která vás přivádí k zoufalství nad církví. Na druhou stranu to, co jsme slyšeli dnes ráno, bylo plné naděje," svěřil se farář ze Charente. Dnešní shromáždění je mladé, včetně kněží. Převládá charismatické cítění, stejně jako tento den přerušovaný chvílemi slavnostních chval.
Katolická církev v roce 2024. Scénář budoucnosti církve ve Francii. Deset let k představení církve zítřka
Svědčí o tom farnosti, které se již do tohoto procesu transformace pustily, a potvrzují všeobecné nadšení, aniž by popíraly obtíže. Někteří kněží ochotně přiznávají vlastní odpor ke změnám. Prvním omezujícím faktorem jsem byl já sám," říká kněz z diecéze Fréjus-Toulon. V den, kdy mě někteří farníci požádali, abych nechal laiky vést večery Alfa, jsem si řekl: "Ale co se stane, když už je nepovedu?
Změním se, nebo zemřu?
Laici se také nechali přesvědčit. Zpočátku skeptický Niels, který je zodpovědný za katechumenát ve farnosti v diecézi Versailles, změnil názor poté, co uspořádal večer Alfa ve svém domě. "Samozřejmě bude trvat nějaký čas, než se ukáže, zda to skutečně pomůže přilákat do církve nové lidi. Ale v myslích lidí je nová dynamika přítomna.
Realisté, účastníci neočekávají zázračný recept. Nicméně nepopiratelný úspěch tohoto zasedání ukazuje, že katolíci jsou připraveni ke změně, i kdyby to znamenalo nelibost těch nejodmítavějších. K tématu posledně jmenovaných má kanadský kněz ještě šokující větu: "pokud je požádáte, aby si vybrali mezi změnou a smrtí, někteří katolíci si vyberou smrt".
Průvodce "pastorační transformací
Réveillez votre paroisse, autoři James Mallon a Ron Huntley, Artège, 220s., 14,90 €.
Poté, co otec James Mallon ve svém bestselleru Příručka pro přežití farností vyzval křesťanská společenství k misijní obnově, nabízí ve své druhé knize, kterou napsal společně se svým hlavním spolupracovníkem, operační manuál, který je pragmatický a nadšený zároveň. Podává v ní klíče k oživení farnosti a zároveň na četných příkladech ze života poukazuje na možné překážky. Kniha si také klade za cíl představit kurz Alfa jako ideální nástroj k uskutečnění této obnovy.

přeloženo pomoci Deepl
https://www.la-croix.com/Religion/Catholicisme/France/paroisse-morte-vive-paroisse-2019-04-07-1201014050