Digitální evangelizace: Zkušenosti indonéské církve
Přibližně 50 scholastiků, bratří a kněží z 12 různých provincií Asijsko-pacifické jezuitské konference se od 19. do 28. prosince sešlo v Kampoeng Media v Yogyakartě na každoročním setkání Scholastického a bratrského kruhu (SBC).
Pod názvem "Digitální evangelizace: Indonéská církevní zkušenost", na setkání se prolínaly semináře, sdílení a rekreace s mezikulturními interakcemi a historicko-kulturním ponorem. 
Účastníci se podělili o mnoho zajímavých příběhů, výzev a snah o digitální evangelizaci ve svých provinciích, regionech a misijních oblastech. Z každé prezentace byla cítit hluboká touha šířit radostnou zvěst.
Indonéský provinciál P. Benedictus Hari Juliawan SJ předsedal zahajovací mši před zahájením vstupních zasedání. Tvůrce obsahu a influencer katolické mládeže Mateo Jubileo Singgih, zakladatel Majus Katolik, se podělil o tipy, jak oslovit mladé lidi. Redaktor zpravodajství Rappler a novinář Paterno Esmaquel II. přednesl pastorační zamyšlení o zapojení do sociálních médií. Generální ředitel organizace Nahdlatul Ulama (PBNU) Muhammad Syafi Alielha z Islami.co se podělil o zkušenosti z pohledu muslimského digitálního evangelizátora. Sociální pracovnice, rodinná terapeutka a poradkyně Julie Edwardsová se dotkla ignaciánské spirituality a sociální služby ve Společnosti Ježíšově a P. Andreas Setyawan SJ vedl teologickou reflexi základů ignaciánské spirituality jako vodítka pro používání digitálních médií jako nástroje evangelizace.
Mezi jednotlivými sezeními účastníci navštívili několik významných památek v Yogyakartě. První zastávkou byl Muntilan, který je považován za "jávský Betlém" a kde byla poprvé představena katolická víra. Účastníci absolvovali mši svatou v jezuity spravovaném farním kostele svatého Antonína a navštívili Muntilanské misijní muzeum. Obojí bylo součástí dnes již zaniklé Xaverské koleje, průkopnického misijního střediska na Jávě. Xavier College byla založena na počátku 20. století několika holandskými jezuity - jedním z nich byl P. Van Lith SJ, který uplatňoval vzdělávací přístup k misiím a v areálu Muntilan vybudoval kostel, školu a středisko pro přípravu učitelů.
Sendangsono, mariánská svatyně s vodním pramenem a malou říčkou, je známá jako místo, kde otec Van Lith provedl jedny z prvních křtů. Účastníci navštívili Sedangsono, Oemah Petroek, kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Ganjuranu a absolvovali prohlídku hory Merapi, v Prambananu také zhlédli balet Rámájana o legendě Roro Jonggrang - známý příběh ve Střední Jávě.
Hlavním bodem setkání SBC však muselo být rodinné setkání na Štědrý den a na Boží hod vánoční, kdy byli účastníci rozděleni do skupin po dvou nebo třech a pobývali v domech kanisijských učitelů a vědců v oblastech Wonosari, Kulonprogo a Bantul. Ačkoli je škola Kanisius součástí arcidiecéze Semarang, je svěřena jezuitům. Účastníci se zde na jeden den ponořili do života věřících.
Filipínský scholastik James Ryan Seneriches SJ považuje toto ponoření za velký dar pohostinnosti:
"Díky tomuto ponoření jsem lépe pochopil a zažil pojem 'inkulturace' a 'evangelizace'. Během této krátké návštěvy o Vánocích bylo mé srdce pohnuto velkorysou pohostinností mé pěstounské indonéské rodiny a živou východní kulturou. V Yogyakartě je harmonické soužití domorodého dědictví s vlivy různých náboženství a kultur skutečně k vidění. Jako Filipínec (západní Asiat) jsem si zde uvědomil, jak moc toužím zažít krásu takové zdravé inkulturace. Z celého srdce děkuji Yogyakartě, své náhradní indonéské rodině, spolubratřím jezuitům, kteří se mnou cestovali, a těm, kteří mi tuto zkušenost umožnili, a především Bohu za tento nečekaný a nezasloužený dar."
Závěrečné mši svaté, která se konala na svátek svatého Jana Evangelisty, předsedal rektor mezinárodní rezidence Arrupe o. Riyo Mursanto SJ. V duchu vděčnosti Bohu za všechny udělené milosti připomněl otec Riyo účastníkům postoj pravého učedníka, který evangelizuje druhé na základě důvěrného vztahu s Ježíšem Kristem. Takový postoj měl i svatý Ignác, když se dělil o Duchovní cvičení s těmi, které potkal, a založil Společnost Ježíšovu - postoj, který účastníci byli vyzváni, aby také ukazovali jako příklad.
Program SBC se nedotýká pouze evangelizace v moderní době, ale snaží se i nadále podporovat opravdové a trvalé společenství přátel, bratří a spolupracovníků v Pánu. [Scholastic Bertrand Leong SJ].
https://jcapsj.org/2024/01/digital-evangelization-the-indonesian-church-experience/?fbclid=IwAR1ZTFa5lPKLxfO3dbQrVOrSUFg1ppykXJ1tYv4jjuE9BLFYdd4ekXf2SdY