Ženy ve vedoucích funkcích v církvi
9 října 2020
"Modlíme se, aby se díky svému křtu laici, zejména ženy, více podíleli na zodpovědných oblastech v církvi, aniž by upadali do forem klerikalismu, které snižují laické charisma."
Papež František - říjen 2020
Nikdo nebyl pokřtěn na kněze ani na biskupa. Všichni jsme byli pokřtěni jako laici.
Laici jsou protagonisty církve.
Dnes je obzvláště nutné vytvořit širší možnosti pro důraznější přítomnost žen v církvi.
A musíme zdůrazňovat ženskou laickou přítomnost, protože ženy bývají opomíjeny.
Musíme podporovat integraci žen, zejména tam, kde se přijímají důležitá rozhodnutí.
Modlíme se, aby se díky křtu laici, zejména ženy, více podíleli na odpovědných oblastech v církvi, aniž by upadali do forem klerikalismu, které snižují laické charisma.
V papežském videu na říjen, misijní měsíc, papež František vyzývá k podpoře většího zapojení věřících laiků, zejména žen, do odpovědných oblastí v církvi.
Laici jsou v církvi protagonisty
Právě bylo zveřejněno papežské video na říjen, které odhaluje záměr, který papež František svěřuje celé katolické církvi prostřednictvím papežské celosvětové modlitební sítě (jejíž součástí je i Eucharistické hnutí mládeže - EYM). Během tohoto misijního měsíce Svatý otec vyzdvihuje roli laiků, které považuje za skutečné protagonisty hlásání evangelia. Zvláště žádá, aby se ženy podílely na "oblastech odpovědnosti v církvi". Toto video vzniklo ve spolupráci s Dikasteriem pro laiky, rodinu a život za účasti vysokých vatikánských úředníků a novinářů z vatikánských médií.
Rozšiřování oblastí relevantní ženské přítomnosti v církvi
Pro Svatého otce je zásadní, aby ženy byly více přítomny, protože " jsou obvykle ponechávány stranou". František učinil mnoho gest, aby dal této touze dát ženám v církvi větší váhu impuls. Například v roce 2016 povýšil památku Máří Magdalény na liturgický svátek. V textu preface nové mše je světice definována jako "apoštolka apoštolů". Rozhodl se tak proto, aby zdůraznil význam této ženy, která jako první spatřila Pánovu tvář po jeho zmrtvýchvstání, jako první ji vzkříšený Ježíš oslovil jménem[1] a jako první přijala od samotného Ježíše poslání zvěstovat jeho zmrtvýchvstání. Podobně František od počátku svého pontifikátu jmenuje stále více žen do odpovědných funkcí v církvi.
P. Frédéric Fornos SJ, mezinárodní ředitel Papežské celosvětové modlitební sítě, poznamenává, že "od roku 2013 se toho udělalo hodně, ale je třeba udělat ještě více". Připomíná slova papeže Františka z Evangelii gaudium: "Požadavky na respektování legitimních práv žen, vycházející z pevného přesvědčení, že muži a ženy jsou si důstojně rovni, staví církev před hluboké a náročné otázky, kterým nelze lehkovážně uhýbat" (EG 104). Pokud jde o toto video, v němž František podporuje "integraci žen do prostředí, kde se přijímají důležitá rozhodnutí", otec Fornos zdůrazňuje, že "na základě křtu jsme všichni povoláni věrně hlásat a sloužit evangeliu Ježíše Krista, být misionářskými učedníky Pána. Přesto byly ženy mezi věřícími laiky vědomě i nevědomě odsunuty na podřadnou úroveň. Jak nám František připomněl v Querida Amazonia, mnoho žen, vedených Duchem svatým, udržuje církev při životě v mnoha částech světa s pozoruhodnou oddaností a hlubokou vírou. Je nezbytné, aby se stále více podílely na oblastech, kde se rozhoduje. To vyžaduje hlubokou změnu mentality, vyžaduje to naše obrácení, které předpokládá modlitbu."
Význam křtu a poslání církve
Dr. Linda Ghisoni, podsekretářka pro oblast věřících laiků, se zamýšlí: "Ve videu z října 2020 věnovaném poslání laiků v církvi Svatý otec začíná řečí o křtu. To je velmi důležité, protože nám to umožňuje pochopit, že touha po větší účasti laiků - a zejména žen - v oblastech odpovědnosti církve by neměla být vykládána tak, jako by šlo o sociologický projekt nebo o snahu zajistit větší kvóty pro rozdělení moci mezi ženy a muže nebo mezi laiky a duchovními. Jinými slovy, nejde o požadavek na možnost získat pracovní místa. Vskutku, pokud si uvědomíme význam našeho křtu, pochopíme, jaké je naše místo v církvi: aby církev mohla být sama sebou, neobejde se bez specifického přínosu laiků, žen, které jsou z povolání její nedílnou součástí."
S díky The Pope Video.

https://catholicoutlook.org/women-in-leadership-roles-in-the-church/