Podpora církevních vedoucích prostřednictvím zpětné vazby a doprovázení
Sandra Chaoul | 15. prosince 2023 | Blog, Svědectví
Abychom mohli i nadále nabízet osobnější a ucelenější přístup k učení a rozvoji, zařadil program Rozlišující vedení do vzdělávacích zkušeností v roce 2023 možnost, aby účastníci mohli absolvovat hodnocení svého vedení pomocí zpětné vazby 360 a využít doprovodné podpory, kterou nabízejí členové naší doprovodné sítě DL. Tyto inovace mají dále podpořit rozvoj schopnosti vedoucích vykonávat svou službu s větším sebeuvědoměním a vnitřní svobodou, duchovní zralostí a rozlišováním, jakož i orientací na službu odpovídající Kristovu příkladu a podporující vizi synodální církve.
Pěstování uvědomělosti a tvůrčího vedení prostřednictvím Leadership Circle
Mezi Modulem 1 a Modulem 2 pracoval tým DL se členy anglicky a italsky mluvících kohort na vytipování dvaceti osob, které pozval k vyplnění hodnocení Leadership Circle 360. Tento rámec je celosvětově rozšířený a široce zkoumaný nástroj, který vychází z prací týkajících se teorie rozvoje dospělých, psychologie a vedení. Model se snaží měřit dvě klíčové oblasti vedení, a to kreativní kompetence a reaktivní tendence vedoucího. Integruje informace a zpětnou vazbu vizuálním způsobem, který umožňuje odhalit silné stránky a možnosti rozvoje.
Podpora koučování a facilitace skupin
Po dokončení hodnocení byl každý vedoucí pracovník spojen s koučem, který ho provede hlavními zjištěními a trendy v jeho profilu. Koučové vytvořili bezpečný prostor pro reflexi, kde mohli absolventi DL dát svým výsledkům smysl. Společně vedli smysluplné rozhovory o tom, jak má lídr tendenci projevovat se ve světě. Zkoumali tlaky a tahy, které lídři zažívají ve svých kontextech, způsobem, který podporoval vhled a zvažoval, jaké záměry a experimenty by mohly vést k působivým činům ve službě poslání i vztahům lídra.
Kromě individuální podpory mnozí z našich absolventů DL rozšířili toto doprovázení na členy svých rad a provincií. S pomocí facilitátorů z naší sítě doprovázení se zapojili do skupinových procesů, které jim pomohly integrovat učení programu a praktikovat rozlišování v rámci jejich organizací.
Svědectví o zkušenostech s doprovázením
Doposud tuto cestu doprovázení zažilo více než 40 našich absolventů. Níže uvádíme několik svědectví vedoucích i koučů/facilitátorů, kteří se s námi podělili o to, jaká pro ně tato zkušenost byla.
"Doprovázení, kterého se mi dostalo, bylo jemnou zkušeností s vynořením a proměnou "já" sebe sama v "my" týmu a společenství. Během doprovázení jsem byla vyzvána k otevřenému sdílení, zamyšlení nad osobními zkušenostmi a integraci obsahu kurzu Discerning Leadership. Připomněla jsem si důležitost rozlišování, dialogu a toho, jak jsou mé autentické já a touha po společném dobru klíčem k dobrému vedení. Cítím se opravdu obdarovaná, že jsem mohla prožít tak blahodárnou a Duchem naplněnou zkušenost s koučováním, a jsem plná vděčnosti za velkorysost, tvůrčí odbornost a vedení svého kouče. Děkuji. Natalie.
Po druhém týdnu programu Discerning Leadership jsem si uvědomila, že vše, co jsem objevila, nedokážu sama uvést do praxe. Rozhodla jsem se přijmout nabídku týmu DL a pustila jsem se do koučovacího dobrodružství! Důvěra, která se od začátku budovala v jazyce, který není mým mateřským, byla pozoruhodná. Spolupráce s mým koučem byla opravdu velmi plodná. Pomohla mi podívat se blíže na práci a pochopit výsledky mého profilu, naučit se starat se o sebe a lépe porozumět tomu, co prakticky znamená pracovat a navazovat vztahy v multikulturním týmu. To bylo zásadní, pokud jsem se chtěla lépe přizpůsobit poslání, kterému chci sloužit, a s důvěrou postupovat vpřed v rámci zranitelnosti. Rozhovory s koučem mi připadaly, jako bych se na sebe dívala z pohledu zvenčí! Díky otázkám a možnostem naslouchat sobě samému jsem si postupně uvědomila, co se ve mně odehrává, a získala jsem důvěru, že je možné i něco jiného. Uvolnilo to ve mně novou energii a odvahu. Postupně se dostávám hlouběji a razím si cestu. Není to jako kouzelná hůlka, spíš jako gymnastika: čím víc cvičíte, tím snadněji to jde. Elisabeth
Když se ohlédnu za svými zkušenostmi s doprovázením absolventů DL, zjistím, že mě hluboce dojímá osamělost, kterou vedoucí sborů prožívají při plnění svých povinností. Vzhledem k pracovnímu zatížení, které musí vedoucí na odpovědných pozicích nést, někdy bez větší přípravy, jim doprovázení umožňuje udělat krok zpět a nechat se držet v prostoru pozorného naslouchání, které je vybízí k verbalizaci jejich vnitřních prožitků a k pohledu na sebe i na druhé. Tato zkušenost hlubokého naslouchání podněcuje k zavedení podobných postupů na úrovni Rady, obnovuje cestu ke společnému rozhodování a umožňuje postupné sbližování, které přispívá k budování zcela konkrétní synodality v rámci kongregace. Karolína
Příležitost doprovázet církevní vedoucí jako výkonný kouč je skutečným darem a požehnáním. Procházet s vedoucími a pomáhat jim rozšiřovat jejich schopnost vést církev synodálnějším způsobem zvyšuje i mou vlastní schopnost synodality. Při opravdovém setkání s druhým Duch zjevuje moudrost, útěchu a vedení nám oběma novými a nečekanými způsoby. Ujišťuje mě, že cesta synodality je cestou naděje a je plná překvapení, která mi pomáhají vidět mnoho způsobů, jakými Duch svatý tak laskavě a velkoryse pracuje ve prospěch církve. Maura.
Po třetím modulu jsem se věnovala doprovázení jedné rady při jejich práci na sdílení zdrojů v mezikulturním prostředí. Naše společná práce byla hluboce dojemná, protože jsme zkoumali kořeny našich pohledů na dávání, přijímání a sdílení a na to, co je třeba k tomu, abychom někam patřili. Přineslo to velmi bohatý pohled, v němž si všimli více podobností, než si mysleli, a nyní ho přenášejí do své další kapitoly. Dojalo mě to, protože mě to přivedlo do kontaktu s moudrými formami ženského vedení v této části církve, od kterých se mohou necírkevníci hodně naučit. 
Dalším působivým procesem byla a stále je práce na doprovázení provincií při jejich rozlišování rozhodnutí o správě, pokud jde o odkaz, který zanechají, až zestárnou. Rozhodnutí o správě a úvahy o identitě jsou tak hluboce propojeny, že i zdánlivě prozaická práce má hluboký duchovní význam. Tyto sestry mě naučily pracovat výslovně nejen s nimi a vedle nich, ale také vpouštět do práce Ducha způsobem, na který jsem nebyla zvyklá. Cítím za to vděčnost. Anjet
https://discerningleadership.org/blog/supporting-church-leaders-through-feedback-and-accompaniment/