Joseph Maria Bochenski. "Boj mezi moudrostí a hloupostí se odehrává v nás."
- "Jednej tak, abys dlouho žil a dobře se ti vedlo," hlásá první přikázání z Příručky moudrosti tohoto světa otce Josefa Marii Bocheňského. - Moudrost spočívá v tom, že žijeme tak, aby život měl smysl v každém okamžiku, a život má smysl za dvou podmínek - za první, když o něco usilujeme, když máme nějaký cíl, a za druhé, když využíváme okamžik," řekl v rozhovoru pro Polskie Radio.
Před 29 lety, 8. února 1995, zemřel Józef Maria Bocheński, filozof, logik, matematik, dominikán, tomista, sovětolog, dobrovolník v polsko-bolševické válce a v obranné válce v roce 1939, účastník bitvy u Monte Cassina.
Pocházel ze zemanského rodu s titulem šlechtice erbu Rawicz. Jeho otec Adolf pocházel z nepříliš zámožné šlechty. Jeho finanční postavení se zvýšilo poté, co se oženil s Marií Dunin-Borkowskou, která pocházela z jednoho z nejstarších polských rodů. Před bolševickou revolucí rodina uprchla z tehdejšího Petrohradu (později Leningradu, dnešního Petrohradu).
Byl starším bratrem Adolfa Marii Bocheńského - spisovatele a publicisty, podporučíka polských ozbrojených sil na Západě, který se zraněný, s rukou v závěsu, vydal zneškodňovat miny po bitvě u Ancony. Zemřel 18. července 1944. Dalším bratrem byl Aleksander Maria - ideolog PAX, který se zapletl do obchodů s komunistickými úřady. Jeho mladší sestrou byla Olga Zawadzká, učitelka a Spravedlivá mezi národy.
V polsko-bolševické válce byl Bocheński dobrovolníkem. - Dnes to vypadá tak hezky, ale musím se přiznat, že na začátku, na frontě, jsem se každý den modlil, abych byl zabit, raněn, zajat, jen aby už byl konec - řekl Józef Maria Bocheński v rozhovoru pro Polský rozhlas v roce 1991.
Od práva k logice, od logiky k absolutnu
- "Chtěl jsem jít na polytechniku, ale otec mi to nedovolil, řekl, že by ze mě udělali barbara, a řekl mi, abych šel na práva," řekl Bocheński.
Dva roky studoval práva ve Lvově a se svolením rodičů přestoupil na politickou ekonomii v Poznani, kde se rychle stal asistentem na katedře statistiky. V roce 1926 vstoupil do semináře v Poznani na popud svého duchovního vůdce o. Jacka Woronieckiho, jednoho z nejvýznamnějších polských tomistů, držitele nejvyššího dominikánského akademického titulu - magistra posvátné teologie.
- "Do semináře jsem vstoupil jako nevěřící a tam jsem se obrátil," řekl Józef Maria Bocheński v rozhovoru s Annou Retmaniak v Polském rozhlase.
Poslechněte si celý rozhovor a zjistěte, proč Józef Maria Bocheński konvertoval.
- V semináři jsem začal hledat nějaký obor, který by mi umožnil rozhýbat mozek, protože jsem byl vždycky racionalista. A teprve na studiích ve Freiburgu jsem objevil matematickou logiku," vysvětlil.
Iracionální síly nebo pověry
V roce 1927 vstoupil Józef Maria Bocheński do dominikánského řádu. Po absolvování noviciátu odešel studovat do zahraničí - do švýcarského Fribourgu, v Římě studoval filozofii a teologii. Habilitoval se z křesťanské filozofie na Teologické fakultě Jagellonské univerzity v Krakově, kde krátce před druhou světovou válkou přednášel.
Během obranné války v roce 1939 působil jako kaplan v jednotkách, kterým velel generál Franciszek Kleeberg. Dostal se do německého zajetí, z něhož se mu podařilo uprchnout do Říma. Organizoval pomoc mimo jiné profesorům Jagellonské univerzity vězněným v německém koncentračním táboře Sachsenhausen.

Vstoupil do polských ozbrojených sil na Západě a doprovázel vojáky generála Władysława Anderse na jejich bojové cestě po Evropě, včetně bitvy u Monte Cassina. Po válce se do Polska nevrátil. Začal působit jako docent na univerzitě ve Freiburgu, kde byl dva roky také jejím rektorem. 
- Žijeme v období, kdy iracionální síly přebírají moc. Pověry všeho druhu, lidé se za nimi ženou, a co víc, chudáci filozofové jim tleskají," řekl Józef Maria Bocheński v Polském rozhlase. - Je velmi potřebné vychovávat lidi k rozumu, tedy k logice.
A jaká je definice moudrosti,' zeptala se redaktorka Anna Retmaniaková. Otec Bochenski odpověděl: Lidský život je kompromisem mezi morálkou a moudrostí. To podstatné lidé chápou, ale když jde o detaily, dělají neuvěřitelné hlouposti. Boj mezi moudrostí a hloupostí se odehrává v našem nitru.
Z jeho iniciativy vznikl mimo jiné Institut východní Evropy, byl světově uznávaným sovětologem.
Napsal mnoho knih, z nichž nejznámější je např: "Dějiny logiky", "Logika náboženství", "Sto pověr", "Marxismus-leninismus. Věda, nebo víra?", "Příručka moudrosti tohoto světa" nebo "Skici o nacionalismu a polském katolicismu".
Poslechněte si
21:52 S Józefem Marií Bocheńskim o místě Polska v současné Evropě, rozhovor vedou Jan Gocel, Adam Kaliński a Mariusz Dąbrowski. (PR, 11.04.1992)
https://www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/3115176,jozef-maria-bochenski-walka-miedzy-madroscia-a-glupota-odbywa-sie-wewnatrz-nas?fbclid=IwAR32jeeBrPaTjXs635MnVEulYwDzS_ViIaNLBb77W_AIHs60uMGUOsBYuqs