Od srdce k srdci

Napsal /a, Přeložil /a: 

P. Daniel Bořkovec

Rubrika: 

Stud. materiály

OD SRDCE K SRDCI
Milá schönstattská rodino,

jistě jste zvědaví jak probíhal Říjnový týden a naše hledání společné vize. Tedy hledání našich společných kořenů, toho, co nás spojuje, co je pro nás charakteristické, co jsou naše obdarování, která můžeme nabídnout církvi a světu.

Naše setkání jsme začali ve čtvrtek večer mší svatou v kapličce u pramene, kde jsme zvláště vzpomínali na ty, kterým vděčíme za to že jsme poznali schönstatt – ať už těm, kteří jej přinesli do naší země, tak těm, skrze které jsme schönstatt poznali my. Duchovně jsme se spojili zvláště s těmi, kteří nás už provází z nebe.

V úvodním kolečku jsme mohli sdílet co nás k schönstattu zvláště přitáhlo případně co je pro nás dodnes důležité. Vytvořila se hned blízká atmosféra důvěry a radosti nesená vděčností za naše povolání a to, že zde spolu můžeme být.

V pátek jsme navázali na počátky schönstattského hnutí u nás v těžké meziválečné době, během druhé světové války následované pronásledováním skrze komunistický režim. Ano, na počátku našeho hnutí stojí hrdinové, kteří pro schönstatt riskovali svůj život nebo minimálně dlouholeté vězení - např. P. Štěpánek, s. Marie, Jana, Věra a další. Jejich odvaha, apoštolský zápal pro naši MTA byl fascinující. Tyto první generace nám poutavě přiblížily referáty Tomáše Mičaníka a sestry Václavy.

Následovaly pak vstupy zástupců jednotlivých složek jak s krátkou historií vzniku, tak hlavně s tím, co jsou jejich centrální zkušenosti se sch. spiritualitou, co je může nějak charakterizovat. Nebyl to lehký úkol, ale společně jsme se snažili si pomoci vyjádřit ty nejcentrálnější hodnoty a prožitky. Bylo to vždy velmi obohacující vyprávění a bohužel náš čas pro sdílení byl velmi omezený. Velmi důležitým bodem byly naše zkušenosti se svatyňkami – ať už té u pramene, diecézními či farními, které jsou takovou českou specialitou, přes svatyňku Betlém, domácí a putovní svatyňky až tu mládežnickou na kolech. Svatyňky, to je prostě náš svět, náš domov… Podobně jsme se krátce podívali i na různé iniciativy a projekty.
Sesbírali jsme tak možná pár desítek hodnot a důležitých větiček, které jsme navíc zkoušeli formulovat tak, aby byly srozumitelné i pro lidi z venku.  Když jsme pak mnohé z nich předčítali při večerní adoraci v kapličce Betlém naplňovala nás veliká vděčnost… tak nesmírné bohatství, které nám Bůh skrze naši MTA daroval…

V sobotu jsme stáli před velikou výzvou – zkusit v menších skupinkách naše hodnoty nějak seskupit, hledat ty nejcentrálnější hodnoty a prožitky, které by hnutí v naší zemi nějak více charakterizovaly. V plénu jsme z nich pak vytvořili schéma, na kterém ze středu – svatyňky – vychází devět důležitých prvků, které jsme později nazvali „stavební kameny“ českého schönstattského hnutí.  Nejedná se prosím o nic finálního, ani pro nás nebylo jednoduché trefně vyjádřit co přesně vlastně vyjadřují. Obsahují jistě mnohé z naší identity, našich charismat, darů, charakteristik, rysů českého schönstattu. Ale ani jedno z toho není úplně trefné. Je to tedy nějaký první krok v hledání společné vize, toho co nás spojuje, charakterizuje a co bychom mohli společně nabídnout naší církvi a společnosti. Z dlouhodobé perspektivy to může být počáteční krůček směrem k hledání společného ideálu českého hnutí, ale na to je ještě velmi, velmi brzy.

A které stavební kameny to tedy jsou?

Boží blízkost – Bůh, Panna Maria, které zažíváme tak reálně blízko – ať už v síti našich kapliček nebo ve všedním životě.

Panna Maria – úmluva lásky s ní  ve svatyňce – blízký osobní vztah s ní.

P. Kentenich – jako náš otec a zakladatel – mít účast na jeho charismatu.

Příklad prvních generací – jejich odvaha, věrnost, horlivost v apoštolátu.

Domov - právě tyto vztahy a svatyňka nám dávají zažívat schönstatt jako domov.

Společenství, rodina – atmosféra domova z nás vytváří opravdu rodinné společenství. Rodinnost, vnímáme jako naprosto centrální zkušenost v našem hnutí.

Propojovat přirozeno a nadpřirozeno - ve všech oblastech našeho života – Bůh přítomný v každodenním životě.

Růst v originalitě – objevovat a podporovat osobní povolání každého a utvářet jednotu v různosti – vzájemně se doplňovat a respektovat.

Apoštolát – poslání – to co k nám jako schönstattskému hnutí bytostně patří – dělit se o to, co jsme dostali, společně utvářet naši církev i svět. Tvůrčím způsobem nezištně sloužit životu. Zvlášť charakteristickým způsobem pro naši zem – od srdci k srdci – skrze blízké vztahy, sdílení autentické životní zkušenosti – život se zapaluje na životě.

Jako delegáti Říjnového týdne jsme hodně diskutovali jak s těmito „stavebními kameny“ dále naložit? Trefili jsme to podstatné z toho, co nás spojuje? Můžeme na nich nějak dál stavět? Je v nich životní síla? Jsou trefně vyjádřené? Je pro nás  důležité, aby se do tohoto procesu zapojilo celé hnutí.

Rozhodli jsme se proto, že tyto stavební kameny následující rok zkusíme společně rozvíjet – vzájemně se inspirovat, zkusíme podle nich žít. K tomu nám mimo jiné poslouží tento měsíčník „V úmluvě lásky“, v kterém bychom se každý měsíc zaměřili na jeden ze stavebních kamenů. Z této inspirace bychom se pokusili nějak žít a sdílet pak naše zkušenosti – ať už např. skrze online setkání 18. v měsíci v následujícím měsíci, skrze příspěvky do časopisu Spoj nás, nebo na různých našich setkáních.  Necháme se překvapit kam nás naše MTA na této cestě dál povede.

Letošní rok jsme vzhledem k tomuto intenzivnímu hledání společného směřování nehledali nové motto a tak již třetí rok zůstává motto „Neboj se, jsi tu doma!“ s doplněním z minulého roku „Maria působí zázraky.“  Přesto jsme chtěli vyjádřit něco podstatného z letošního Říjnového týdne – to, jak se schönstatt dostal k nám a co se nám nejlépe osvědčilo v jeho předávání: „Od srdci k srdci“ – slovem, skutkem, životem.

Na ŘT bylo mnoho inspirujících příspěvků, některé byly kvůli nedostatku času jen velmi stručné. Rádi bychom se s vámi o ně podělili. Nebudeme je ale zveřejňovat najednou, nýbrž postupně v časopise Spoj Nás.

Vyprošuji nám Boží požehnání na naši společnou cestu!

V úmluvě lásky   + P. Daniel

Panno Maria, děkujeme ti za domov a rodinnou atmosféru, kterou můžeme ve svatyňkách i našem hnutí zažívat.  Za atmosféru, v které můžeme růst v naší originalitě a která nás proměňuje.
Dej ať můžeme stále jasněji objevovat, jaké poslání máme jako české hnutí pro naši církev a pro naši zem a s radostí ho můžeme společně uskutečňovat. Amen
Otázky k zamyšlení, případně vzájemnému sdílení:

1. Jak jsem se dostal k schönstattu?

2. Co mne zvláště přitáhlo?  Co je pro mne zvláště důležité dnes?

3. S kterými z nalezených  stavebních kamenů zvláště rezonuje moje životní zkušenost?

Článek ve formátu pdf si můžete stáhnout zde,  soubor ve formátu pdf pro tisk článku jako brožury si můžete stáhnout zde.

"Stavební kameny" si můžete stáhnout zde

https://www.schoenstatt.cz/drupal7/node/670