Na společné cestě
2. neděle postní 2024
Sestry a bratři v Kristu,
Pokud jste v posledních letech četli tyto úvahy Na cestě, víte, že hlavní optika, kterou používáme při čtení evangelií, není ani tak teologická, jako spíše praktická. K dispozici je již tolik dobrých komentářů k Písmu a pomůcek pro homilie, že jsme chtěli poskytnout něco odlišného, zdroj, který nám pomůže učit se od Ježíše, jak vést, jak uplatňovat autoritu prozíravým a proměňujícím způsobem, jakým to dělal on pro službu lidem a pro své poslání, zjevení Božího království. Říkám to proto, že Markovo evangelium na druhou neděli postní má jistě hluboký teologický význam: Ježíšova identita a poslání jako Krista, zjevené při proměnění. Je také velmi užitečným příkladem toho, jak Ježíš formuje svůj základní tým uvnitř týmu a řídí hranice nezbytné k tomu, aby se vyhnul neužitečné dynamice mezi nimi a ostatními apoštoly.
Když Ježíš vybírá Petra, Jakuba a Jana, aby ho doprovázeli na horu, činí tak s jasným a záměrným úmyslem. A byla to nepochybně těžká volba, která měla své důsledky. S dvanácti jmenovanými apoštoly, klíčovými učedníky, jako je Marie Magdaléna, a mnoha dalšími, kteří následují a podporují jeho službu, víme, že mezi nimi existovala složitá dynamika soupeření o blízkost a postavení, která občas vyvolávala konflikty. Marie a Jan byli často popisováni jako Ježíšovi výjimečnější, alespoň tak, jak je vnímali ostatní. Mezi Petrem a bratry Jakubem a Janem panovalo napětí. A mezi ostatními apoštoly nepochybně existovala rivalita, závist a rozdělení. Lidské vztahy jsou tak neuspořádané. A Ježíš tomu rozumí. A každý z nás, kdo vede týmy nebo organizace, ví, že tyto vztahy mohou rozhodnout nebo zničit, pokud jde o službu misii.
Ježíš však také zná svůj lid, jeho rozmanité silné stránky, slabiny a nevyužitý potenciál, a když hodnotí své poslání, požadavky přítomnosti a budoucnosti, ví, že jich musí několik zformovat a připravit je na výzvy, které před nimi stojí. Petr, Jakub a Jan, ať už u nich změřil jakékoli vlastnosti a potenciál, jsou ti tři, které rozpozná, že je má vzít s sebou na tuto cestu. I když v tu chvíli neví, co se na vrcholu hory odehraje, ví, že když je vezme na náročnou túru a společně vstoupí do modlitby, budou sdílet silný společný zážitek. A v té době už ve své službě věděl, že je čas podělit se se svým základním týmem o vizi, kterou obdržel od svého Otce, aby byli lépe připraveni na to, co se odehraje v Jeruzalémě, a na to, co se po nich bude chtít potom.
Formování našich vedoucích týmů vyžaduje záměr, neustálou pozornost a investici důvěry. Zahrnuje nejen podporu individuálního učení a růstu každého člověka, ale také kvalitu vztahů mezi nimi. Formování základního týmu zahrnuje rozvoj dovedností, ale také zvyšování povědomí o společné vizi a poslání, budování mezilidské důvěry, pocitu, že společný cíl si zaslouží prioritu a že každý jednotlivec nese odpovědnost za dokonalost ostatních. A mít základní tým v rámci většího týmu vyžaduje vlastní péči.
Když Petr, Jakub a Jan zažili Ježíšovo proměnění, nedokázali ho popsat a ani na něj rozumně reagovat, ale stačí říct, že to bylo "zvláštní". Ti z nás, kteří zažili nějaké okamžiky takového zvláštního spojení s Bohem, vědí, že není snadné o těchto zážitcích mluvit, aniž by se to týkalo "nás". Není pochyb o tom, že každý z těch tří by byl v pokušení o tom se svými spolubratry apoštoly mluvit spíše přirozeně. Můžeme si jen představovat, jak moc to mohlo ještě více zkomplikovat jejich vztahy. Ať už si tedy o "mesiášském tajemství", jednom z případů v Písmu, kdy Ježíš vyhlásil embargo na jakoukoli publicitu o tom, že je Kristus, myslíme cokoli, v tomto případě to bylo také praktické opatření, které přijal, aby snížil neužitečné napětí a rivalitu. Rozlišování vstupuje do hry i v případě něčeho tak důležitého, jako je transparentnost, v závislosti na dalších hodnotách, faktorech a prioritách daného okamžiku.
Když uvažujeme o svých povinnostech při vedení týmů, jakou péči a pozornost věnujeme nejen "rozvoji lidí", ale také vztahům, které jsou pro týmovou práci tak zásadní? Do jaké míry zohledňujeme "lidský prvek", uznáváme pokušení svého ega, ale také vytváříme podmínky, které lidem pomáhají být lepšími? 
S vámi na této postní cestě,
David a tým Rozlišujícího vedení

https://us18.campaign-archive.com/?u=c036a4bd9f4ba7b4161c0d982&id=ea2e14689a