40 dní v Boží přítomnosti Modlitební příručka ke knize Emočně zdravá spiritualita

Nakladatelství: Paulínky

Problém emočně nezdravé spirituality

PRVNÍ TÝDEN. ÚVOD DO TÉMATU PRVNÍHO TÝDNE

Emočně nezdravá spiritualita pustoší naše osobní životy i naše církevní společenství. Zraňujeme sebe i lidi kolem nás, když (například) popíráme, že minulost má své dopady v přítomnosti, když odsuzujeme jiné duchovní cesty nebo spiritualizujeme každý konflikt. Emočně nezdravá spiritualita nám také brání v tom, abychom prolomily hluboce zakořeněné, nezdravé vztahové vzorce a zráli v Kristu.

Ocitáme se tak před dvojím problémem. Zaprvé máme tendenci přehlížet, co se děje v našem nitru. Zadruhé jsme příliš zaneprázdněni, než abychom přibrzdili, zastavili se a spočinuli v klidu s Bohem. Je zde velké riziko, že z nás budou duchovně zakrnělí infantilní jedinci, a ne zralí Boží synové a dcery v Kristu.

Snaha trávit denně více chvil s Bohem v modlitbě dopomůže k tomu, že dovolíme Ježíši, aby vstoupil pod povrch našich životů. Vypěstujeme si s ním hluboce osobní vztah. Naučit se trávit čas s Pánem je Boží způsob, jak nás proměňovat ve svobodné, zralé Pánovy učedníky, kteří jsou darem pro tento svět.

Doplňková četba:

Peter Scazzero, Emočně zdravá spiritualita, kapitola 1.

PRVNÍ DEN:

RANNÍ ČI POLEDNÍ MODLITBA

Chvilka ztišení před Bohem (cca 2 minuty).

Biblické čtení: Mk 11,15-17

Přišli do Jeruzaléma. Vešel do chrámu a začal vyhánět všechny, kteří v chrámě kupovali a prodávali, zpřevracel stoly směnárníkům a lavice prodavačům holubů a nedovolil, aby někdo nesl nějakou věc chrámem. A učil je: „Je přece psáno: ‚Můj dům ať je domem modlitby pro všechny národy‘, ale vy jste z něho udělali lupičské doupě!“

Duchovní zamyšlení

Když vidíme, jak se Ježíš rozhněval a jak zpřevracel stoly na chrámovém nádvoří, mělo by nám zatrnout. On totiž ví, že pokud se nedostaneme k živému Bohu, ztratíme poklady nevýslovné ceny, zůstanou pro nás zaprášené, zastřené. Ztrácíme tak prostor, kde lze zakoušet nesmírnou Boží lásku a jeho odpuštění. Vytrácí se nám perspektiva věčnosti a s tím i vědomí, co je důležité a co ne. Ztrácíme i milosrdný soucit. Možná získáme svět, ale ztratíme svou duši (srov. Mk 8,36-37).

https://www.paulinky.cz/40-dni-v-bozi-pritomnosti/?fbclid=IwAR2b4KrulAtooXqtIOuZfV8NJ4wzMBvLBYJOWMPvnPn5r3A1r0W9srgQUpY