Měsíční zpráva únor 2024

(volný překlad, Deepl)
DSC 0077Buďte informováni, vzděláváni a proměňováni
Buďme připraveny převzít své vedení (leadership) v synodální církvi v misii!
Kolik dobrých věcí se v poslední době v církvi děje! zejména se začátkem synodálního procesu a cesty Božího lidu k církvi společenství, účasti a poslání, která nás přibližují všem, zejména těm nejpotřebnějším a nejzranitelnějším. Se Svatým otcem v čele jsme se stále více svěřovali do rukou Ducha svatého, který nás nepochybně osvěcuje, abychom objevili Pánovy plány pro tento okamžik dějin.
S velkou nadějí sledujeme, kolik iniciativ vzniká v různých skupinách a společenstvích, abychom žili společně "v synodálním stylu"; abychom se učili dialogu, vzájemnému naslouchání a rozhodování podle metody Duchovní konverzace. Jak dychtivě očekáváme změny, které se v životě církve odehrávají během tohoto procesu, i ty, které přijdou po druhé fázi synodálního shromáždění!
Se smutkem však vidím, že tuto slibnou přítomnost a budoucnost narušují mraky. První fáze synodálního shromáždění ještě ani nezačala, když se objevily otázky, které mohly odvést pozornost od transcendentní synodální události. Díky Bohu se tak nestalo díky včasnému a jasnému zásahu Svatého otce. Jakmile se synoda rozběhla, brzy se objevily fámy, z nichž naprostá většina byla nepodložená. Vzhledem k tomu, že sítě zaplavilo tolik nepravdivých informací, které jen přispěly k dezinformaci a polarizaci, je důležité být pozorný a jít k původnímu zdroji; vyhněme se tomu, abychom se nechali oklamat "otcem lži". Stačí si přečíst souhrnnou zprávu z prvního řádného zasedání synodálního shromáždění, abychom viděli, že mnohé z toho, co bylo řečeno, byly pouhé fámy nebo nepodložené omyly.
Abychom byli dobře informováni, je vždy nejlepší nahlédnout do oficiálních zdrojů, kterými jsou v tomto případě: webové stránky Vatikánu: www.vatican.va webové stránky synody, které jsou v rámci první z nich: www.synod.va a vatikánská tisková agentura: www.vaticannews.va Všechny tyto webové stránky jsou dostupné v několika jazycích, včetně našich tří úředních jazyků. Vyzývám vás, abyste se vždy odvolávali na tyto zdroje, a ne na zprávy na WhatsAppu, Twitteru nebo jiných sociálních sítích; zprávy, které lidé jednoduše přeposílají dál, aniž by se pozastavili nad jejich původem nebo pravdivostí, odkud pocházejí a zda jsou pravdivé.
Kromě toho 18. prosince 2023 zveřejnilo Dikasterium pro nauku víry prohlášení Fiducia supplicans o pastoračním významu požehnání. Vzhledem k vyvolanému zmatku přišly různé oficiální výklady, které měly objasnit její obsah. Jak Dikasterium pro nauku víry, tak sám Svatý otec při několika příležitostech důrazně zdůraznili, že tímto prohlášením církev v žádném případě nemění své věčné učení o manželství; církev tedy nežehná a nemůže žehnat hříchu. Církev může pouze žehnat hříšným mužům a ženám, aby poznali, že jsou součástí Pánova plánu lásky, a nechali se jím proměnit. Vzhledem k nezbytným podmínkám a podle doporučení biskupa přivádět muže a ženy žijící v neregulérních situacích blíže k lásce a pravdě našeho Pána v žádném případě neznamená, že potvrzujeme jejich chování.
A konečně jsem pevně přesvědčena, že my, ženy z WUCWO, máme odpovědnost za to, abychom byly dobře vyškolené a informované, znaly a řídily se naukou a magisteriem Církve pod vedením Svatého otce. Máme odpovědnost pokračovat v práci pro synodální církev, která se obrací k těm, kteří to nejvíce potřebují. Máme také velké poslání být silným prvkem sjednocení a smíření, když neznalost, špatná informovanost, arogance nebo snad uzavřenost a netolerance brání některým lidem poznat pravdu. Proto s nadějí navrhuji následující:

- Snažme se být dobře informovany a řádně vzdělány a využívejme všechny možnosti, které máme k dispozici. Využívejme výše uvedené oficiální webové stránky a nenechme se zmást dezinformacemi nebo nepravdivými fámami.
- Pokračujme v rozvíjení naší formace, abychom byly schopni převzít vedení v synodální církvi v misii. Za tímto účelem mám pro vás vynikající zprávu: WUCWO se rozhodlo zahájit Školu synodality prostřednictvím naší Světové ženské observatoře (WWO). Na konci února (27., 28. a 29.) se uskuteční první webináře. Na nich bude analyzován synodální dokument první fáze synodálního shromáždění a někteří účastníci (biskupové, řeholníci a řeholnice a laici) se s námi podělí o své zkušenosti a názory na některé "konvergence", "záležitosti ke zvážení" a "návrhy" obsažené v 9. kapitole synodálního dokumentu: "Ženy v životě a poslání církve". Mnoho dalších věcí bude následovat... Informace obdržíte již brzy.
- Ve snaze dovést nás k pravdě a předejít dalším zmatkům nám pomůže pochopit význam a rozsah Fiducia supplicans náš církevní asistent, P. Marcelo Gidi SJ. Napsal nádherný článek, který najdete v příštím čísle časopisu Women´s Voice, věnovaném zejména našemu usnesení o rodině, mateřství a otcovství. Nenechte si ho ujít k přečtení!
- Nakonec jsem přesvědčena, že místo abychom ukazovaly prstem na chyby, kterých se stalo mnoho, ale žádná z nich nebyla tak významná, musíme uznat a poděkovat Bohu za všechna požehnání, kterých se církvi dostalo během těchto let pontifikátu papeže Františka. Zvu vás proto k přečtení článku, který u příležitosti 10. výročí pontifikátu papeže Františka napsal sekretář mexického dikasteria pro výchovu a kulturu. Je velmi stručný a jednoduchý. Přeložili jsme ho pro vás a najdete ho na následujícím odkazu. Vřele doporučuji si ji přečíst.
Odvahu, jsme svědky a spoluúčastníky transcendentních okamžiků v životě církve. Ujměme se svého poslání s odpovědností, nadějí a radostí.
Srdečně vás zdravím,
Mónica Santamarina
generální prezidentka WUCWO

přeloženo Deepl
https://wucwo.org/index.php/en/messages-resources/mensajes-de-la-presidenta-general/2120-monthly-message-february-2024