Setkání Sítě španělských škol

Pondělí, 29.1.2024

Španělsko. Ve dnech 11. a 12. ledna se v Madridu konalo setkání dvaceti pěti členů vzdělávací komise, pastoračního výboru a pedagogické komise sítě EDUCSI. Těžištěm setkání bylo ponořit se hlouběji do dokumentu „Živá tradice“. Šlo o pevné odhodlání jezuitských škol být katolickými a nabízet hlubokou formaci víry v dialogu s jinými náboženstvími a světonázory.

Den, který začal prezentací ředitele časopisu Religión y Escuela Antonia Roury, se zaměřil na téma „Náboženství ve školní síti“. To poskytlo historický a kontextualizovaný přístup a zkoumalo navržený právní rámec. V této první části byli pedagogové vybízeni, aby pojmenovali teologické jádro pro hodiny náboženství.

Poté setkání pokračovalo skupinovou prací, při které došlo ke sdílení obav a překážek přítomných v centrech. Po chvíli rozjímavé četby se čtvrteční odpoledne zaměřilo na sdílení některých pozitivních zkušeností škol patřících do sítě EDUCSI. Den byl zakončen velmi konstruktivní skupinovou reflexí.

Páteční ráno začalo meditací vedenou P. Diegem de Kisai Haro SJ, po které následovaly diskuze o zásadních směrech a výzvách k posílení výuky předmětu náboženství na jezuitských školách, které vyvrcholily obohacujícím mezioborovým dialogem.

Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Spain.

(aro)

http://www.jesuit.cz/clanek.php?id=3325