Jezuitský generál navštívíl Austrálii
29. ledna 2024 | Novinky
Jezuitský generál na návštěvě Austrálie
V druhé polovině ledna navštívil Austrálii generální představený Tovaryšstva Ježíšova P. Arturo Sosa SJ. Prvním cílem jeho návštěvy, která trvala od 16. do 27. ledna, byla účast na setkání provinciálů Jezuitské konference Asie a Tichomoří (JCAP). Územně se JCAP rozkládá od severu k jihu, od Jižní Koreje po Austrálii, a od západu k východu, od Číny po Papuu.
Dvouleté setkání provinciálů se zabývalo mimo jiné hodnocením plodů synody o synodalitě, procesem restrukturalizace řádu v této oblasti světa a plány na rozšíření sítě škol Fe y Alegría v asijsko-pacifickém regionu.
Na začátku setkání promluvil fr. Arturo Sosa SJ proslov, v němž zdůraznil jezuitskou disponibilitu a otevřenost vůči změnám jak ve Společnosti Ježíšově, tak v církvi jako celku. Zdůraznil, že flexibilita v naslouchání Duchu svatému je požadavkem dnešní doby, a trval na nezbytné analýze toho, jak jsou žity a realizovány Všeobecné apoštolské preference (platné v letech 2019-2029). Připomněl zásadní význam spolupráce mezi všemi jezuity a partnery, kteří s nimi sledují společné poslání. Povzbudil spolubratry k ještě hlubší jednotě jako apoštolského sboru a k otevřenosti novým perspektivám spolupráce.
Provinciálové hovořili se znepokojením o situaci v Myanmaru, Číně, Laosu a Pákistánu. Jezuité působí na všech těchto místech a potřeby tamních lidí stále rostou, což vyžaduje ještě větší zapojení řeholníků. Otcové byli vyzváni k modlitebnímu rozlišování, povzbuzeni k posílení spolupráce a k trpělivému budování atmosféry důvěry prostřednictvím neustálé připravenosti následovat podněty Ducha svatého, vzájemným doprovázením a nasloucháním jeden druhému, a to vše při zachování smyslu pro humor.
Bylo shrnuto, čeho bylo v posledních letech dosaženo. Byly oceněny výsledky mezisektorové spolupráce v oblastech, jako jsou migranti a uprchlíci, základní a vysoké školství a environmentální smíření. Rozvinul se dialog s islámem a buddhismem a zvýšila se nabídka související s ignaciánskou spiritualitou. Byly založeny nové sítě spolupráce: Síť ignaciánské spirituality, Rozvojoví pracovníci, Bezpečnost ve službě, Děkani teologických a filozofických center a Archiváři. Proběhly také vícemodulové semináře vedení pro jezuity a společníky/spolubratry v misiích a školení pro vychovatele v ignaciánské pedagogice a vedení.
Kromě toho otec generál navštívil Redfern Jarjum College, jezuitskou školu pro domorodé děti, která poskytuje vzdělání chlapcům a dívkám ve věku od čtyř do 13 let (na obrázku výše), a několik dalších jezuitských apoštolských děl v Sydney a okolí. Níže je fotografie ze setkání s dobrodinci zapojenými do jezuitské misie v Austrálii.
https://jezuici.pl/2024/01/general-jezuitow-z-wizyta-w-australii/