Nový koncil bez pojmenování? - P. Christoph Theobald sj
Aby nám pomohl pochopit, o co na synodě o synodalitě skutečně jde, vydal P. Christoph Theobald sj knihu "Un nouveau concile qui ne dit pas son nom? Le synode sur la synodalité - voie de pacification et de créativité", kterou vydalo nakladatelství Salvator.
Kniha o synodě jezuity otce christopha theobalda - edice salvator
Na poslední evropské synodě v roce 1999 vyzval kardinál Martini k uspořádání nového koncilu. Byl však příliš moudrý na to, aby toto slovo použil výslovně, a tak vyzval "pro století, které je před námi, ke zkušenosti všeobecné konfrontace mezi biskupy", aby se účinněji řešila řada nevyřešených otázek: nedostatek ordinovaných služeb, role žen ve společnosti a v církvi, účast laiků, sexualita, disciplína manželství, ekumenismus...".
K těmto otázkám se dnes přidává krize zneužívání, pocit znechucení a "archaizace" katolicismu. Nenavrhuje papež František zahájením současné synodální dynamiky svým způsobem jakýsi koncil, tentokrát však rozšířený na celý Boží lid? Christoph Theobald.
P. Christoph Theobald sj, Un nouveau concile qui ne dit pas son nom? Le synode sur la synodalité - voie de pacification et de créativité, Éditions Salvator, říjen 2023, 160 s.
Francouzsko-německý otec Christoph Theobald se narodil v roce 1946 v Kolíně nad Rýnem, je jezuita a teolog. Je emeritním profesorem v Centre Sèvres a publikoval řadu prací, mimo jiné Le christianisme comme style (Cerf, 2007), Transmettre un Évangile de liberté (Bayard, 2007), Vous avez dit vocation? (Bayard, 2010) a nedávno Et le peuple eut soif (Bayard, 2021). Bývalý šéfredaktor časopisu Recherches de Science Religieuse je expertem XXVI. řádného generálního shromáždění biskupské synody: "Za synodální církev: společenství, účast, poslání".
https://www.jesuites.com/livre-un-nouveau-concile-qui-ne-dit-pas-son-nom-pere-christoph-theobald-jesuite/
přeložene programem deepl