Vzájemné uznání navzdory všem rozdílům

První online fórum pro rakouské farní rady v roce 2024 zaměřené na synodální proces
Příspěvek jednoho z účastníků na chatu to asi vystihuje docela dobře: Jako církev bychom vlastně měli jezdit společně autobusem, ale v současné době každý raději jezdí svým autem.
Napětí očekávání, různost rychlostí a přístupů - ale také barevnost, která se díky tomu zviditelňuje, a možnost učit se jeden od druhého tím, že si navzájem nasloucháme: to byl základní tenor tří impulsů včerejšího "online fóra" pro rakouské farní rady, které uspořádala Konference členů farních rad (PGRÖ).
Iniciátoři byli a jsou aktivními tvůrci rakouské církve v celosvětovém synodálním procesu; všichni tři jsou ostatně členy (sedmičlenného) národního synodálního týmu biskupské konference, který v současné době připravuje "zprávu o Rakousku" pro synodální sekretariát v Římě: teoložka Petra Steinmair-Pöselová byla jako zástupkyně rakouské církve přítomna i na kontinentálním setkání v Praze, teoložka Klara Csiszarová byla jednou z rakouských zástupkyň na mimořádné biskupské synodě v Římě a biskup Josef Marketz je "pastoračním biskupem" Rakouské biskupské konference.
Večer moderovali dva členové vedení PGRÖ, Barbara Buchingerová (poradkyně PGR pro diecézi Eisenstadt) a Peter Haslwanter (poradce PGR pro arcidiecézi Salzburg).
Ve svých osobních výpovědích o tomto procesu se všichni tři shodli na tom, že katolická církev je na společné cestě a že tento proces již nelze zastavit ani zvrátit. Stejně jako přibližně 130 účastníků ze všech rakouských diecézí, kteří nejen online poslouchali řečníky, ale také sami sebe v podobě virtuálních skupinových místností. První online fórum v roce 2024 se tak samo stalo synodálním procesem... a bude se v něm pokračovat. V osobních setkáních, ale také ve virtuálním prostoru.
Mimochodem, na stránkách katholisch.at je k dispozici podrobný přehled předchozích i budoucích fází celosvětového synodálního procesu a také dosud zveřejněných dokumentů.
Video Kláry Csiszar na YouTube o jejích zážitcích ze světové synody v Římě najdete ZDE
Výjezdní zasedání pro farní radní z rakouských diecézí
Penzion Pallotine na Mönchsbergu v Salcburku byl v polovině listopadu místem setkání přednášejících pro farní rady z rakouských diecézí (PGRÖ). Výjezdní zasedání se zaměřilo na vývoj týkající se farních rad v jednotlivých diecézích a na vytvoření celorakouského "plánu" pro příští volby farních rad v roce 2027. 
Došlo také k "vítanému přírůstku" do skupiny: od nynějška bude v PGRÖ jako stálý host zastoupena také diecéze Bolzano-Bressanone z Jižního Tyrolska. 
Nové je také vedení v rámci PGRÖ. Od roku Maga. Klaudia Achleitnerová, farní radová salcburské arcidiecéze a mluvčí PGRÖ, odchází na konci roku do důchodu, bylo třeba její místo ve vedení obsadit.
Jejím nástupcem se stal Maga. Barbara Buchingerová z diecéze Eisenstadt, která byla zvolena její nástupkyní. S okamžitou platností převezme vedení PGRÖ společně s Peterem Haslwanterem z diecéze St. Pölten a Maximilianem Fritzem z diecéze Gurk.
https://www.pfarrgemeinderat.at/aktuelles