O Peteovi

Pete Scazzero po 26 letech vedení sboru New Life Fellowship Church spoluzaložil Emocionálně zdravé učednictví, průkopnickou službu transformující církevní kulturu, která rozmnožuje hluboce změněné vedoucí a učedníky pro Ježíšovo poslání ve světě.

Pete je moderátorem nejlépe hodnoceného podcastu Emocionálně zdravý vedoucí a autorem řady bestsellerů, včetně knih Emocionálně zdravý vedoucí, Emocionálně zdravá spiritualita a Emocionálně zdravé učednictví. Pete a jeho žena Geri také vytvořili kurz The Emotionally Healthy Discipleship Course (Part 1 and 2), průkopnický kurz, který používá více než 1400 církví v Severní Americe a mnoho dalších po celém světě. Jeho knihy a materiály byly přeloženy do více než 25 různých jazyků.

Aktuální informace o vnějších projevech a prioritách
Po dlouhých modlitbách, úvahách a radách jsem se rozhodl, že již nebudu přijímat závazky k mluvení, ať už osobně nebo prostřednictvím Zoomu, k rozhovorům, seminářům nebo výuce (kromě několika málo již existujících závazků).

Proč? Mám od Boha hluboký pocit, že se mám zaměřit na modlitbu, studium, mentoring pastorů/vedoucích a psaní (zejména Kurz manželství EH, který bude obsahovat knihu, pracovní sešit a streamované video).

Tento hluboký smysl pro "smysluplnost" se vztahuje také na poskytování vizionářského vedení EHD v jejím poslání "proměňovat církevní kulturu prostřednictvím násobení hluboce proměněných vedoucích a učedníků", jakož i na poskytování týdenních podcastů EH Leader a příležitostné vystupování na akcích a webinářích EHD.

Přesvědčil jsem se, že není moudré ani rozumné nechat se rozptylovat od práce, o níž mám pocit, že ji "nemohu nedělat" - zejména ve světle ubývajícího času, který mám k dispozici.
Moje práce se vždy odehrávala v místním, důvěrném prostředí, například v našem místním sboru, když jsem byl vedoucím pastorem, a nyní při mé práci mentora vedoucích/pastorů. V minulosti jsem sice za účelem přednášek trochu cestoval, ale vždy to pro mě bylo obtížné. Stále cizí a neosobní povaha nakonec přerostla až do tohoto bodu, kdy jsem si uvědomil, že toto období skončilo.

Jsem přesvědčen, že je to správná věc; ba dokonce nutná věc. Věřím, že budoucí, dlouhodobé ovoce potvrdí moudrost tohoto rozhodnutí.

Spojte se s Petem na T
Raný život a vzdělání

Pete se narodil do italsko-americké přistěhovalecké rodiny z Brooklynu ve státě New York. Jeho prarodiče, matka i otec, pocházeli z malé vesnice u Neapole v Itálii. Jejich rodina vlastnila italskou pekárnu, než se přestěhovala na předměstí New Jersey vzdálené necelé dvě míle od Manhattanu.
Pete vystudoval angličtinu a historii na Glassboro State College (nyní Rowan University) a také střední pedagogiku. Poté, co učil angličtinu na střední škole, se na tři roky připojil k pracovníkům Inter-Varsity Christian Fellowship (IVCF) - pracoval na Rutgers University a dalších školách v New Jersey/New Yorku, kde se zaměřoval na zakládání nových křesťanských společenství a mobilizaci studentů pro evangelizaci.

Po odchodu z IVCF studoval jeden rok na Princetonském teologickém semináři a poté dva roky na Gordon-Conwellském teologickém semináři, kde získal titul magistra teologie (M.Div). Později získal doktorát v oboru manželství a rodiny na Východním baptistickém teologickém semináři (Eastern University).

Šest měsíců před ukončením studia se Pete oženil s Geri, která byla rovněž členkou Inter-Varsity Christian Fellowship. Jako novomanželé se pak na rok přestěhovali do Kostariky, kde se učili španělsky, a poté se vrátili do New Yorku. Následujícího roku se přestěhovali do Queensu, kde Pete sloužil jako asistent pastora ve španělském kostele pro 300 lidí a vyučoval na Biblickém institutu ve španělštině v Bronxu.

Pete popisuje toto formativní období takto: "Během této doby jsme se s Geri nejen zdokonalili ve španělštině, ale také jsme se ponořili do světa dvou milionů přistěhovalců bez dokladů z celého světa. Spřátelili jsme se s lidmi, kteří utíkali před eskadrami smrti v Salvadoru, drogovými kartely v Kolumbii, občanskou válkou v Nikaragui a neúprosnou chudobou v Mexiku a Dominikánské republice. Byla to přesně ta příprava, kterou jsme potřebovali pro založení nové církve v dělnické, multietnické části Queensu, kde se více než 70 % z 2,4 milionu obyvatel narodilo v zahraničí. Formovala také naše chápání síly evangelia a církve a toho, jak mnoho mohou převážně neviditelní chudí naučit prosperující severoamerickou církev." National Geographic označil "Elmhurst 11373 za etnicky nejrozmanitější poštovní směrovací číslo ve Spojených státech". V jiné studii byla označena za "možná etnicky nejsmíšenější komunitu na světě.

Cesta společenství Nový život

Pete založil církev New Life Fellowship, nejprve sbor v angličtině v roce 1987 a poté sbor ve španělštině (Iglesia Nueva Vida) v roce 1991, a v obou sborech působil jako vedoucí pastor. V roce 1996 převzal vedení sboru Iglesia Nueva Vida Julio Rodriguez, který od té doby až dodnes rozšířil toto dílo a založil více než dvacet nových sborů po celé Latinské Americe. Jedním z významných charakteristických rysů Nového života bylo její umístění v Coroně/Elmhurstu v Queensu a její odhodlání překonávat rasové, kulturní, ekonomické a genderové bariéry prostřednictvím síly evangelia. Díky tomu se církev stala známou jako jedna z nejvíce multirasových církví ve Spojených státech s lidmi z více než 73 zemí.

Současně církev v roce 1989 založila velmi účinnou společnost Community Development Corporation, která slouží chudým a marginalizovaným lidem v komunitě prostřednictvím různých služeb, jako je pomoc bezdomovcům, zásobárna potravin a oblečení, komunitní zdravotní centrum, doučování, kurzy druhého jazyka a mentoring mládeže.
Zahájení programu Emocionálně zdravé učednictví

Poté, co Pete a Geri zažili rychlý růst a založili další 4 sbory, narazili na zeď. Pete popisuje čtyři faktory, které je posunuly ("s pláčem a křikem", jak sám říká) k tomu, co je dnes všeobecně známé jako emočně zdravé učednictví.

Za prvé, Pete byl jako pastor a vedoucí přepracovaný, zaneprázdněný a frustrovaný. Za druhé se španělský sbor rozdělil a dvě stě lidí odešlo založit nový sbor. To ho zanechalo "rozzlobeného, zahořklého a sklíčeného - v neděli kázal o lásce a odpuštění a v pondělí nadával sám v autě". Za třetí, jeho žena Geri byla osamělá, unavená a cítila se jako svobodná matka se čtyřmi malými dcerami. A konečně už nemohl popřít, že formace učedníků a vedoucích v jeho vlastním životě i v životě církve je povrchní a dlouhodobě neudržitelná.

Napsal: "S veškerým mým vzděláním a zkušenostmi s modlitbou a Biblí pro mě bylo docela šokem, když jsem si uvědomil, že existují celé vrstvy mého života, které přesto zůstávají Bohem nedotčeny. Zjistil jsem, že problém není v samotné křesťanské víře, ale spíše ve způsobu, jakým jsme byli vyučováni a jakým jsme byli vyučováni." V roce 1996 se pak Bůh s Petem a Geri setkal mimořádným způsobem a oni si uvědomili, že citová a duchovní zralost jsou neoddělitelné, že není možné být duchovně zralý a zároveň zůstat citově nezralý.

Toto spojení radikálně změnilo jejich osobní cestu s Kristem, jejich manželství, rodičovství a nakonec i církev New Life Fellowship. Pete a Geri se pak spolu s týmem vedoucích NLF vydali na cestu výzkumu, studia a záměrného osobního růstu, která trvala následujících šestadvacet a půl roku. Věnovali se studiu a výzkumu této vazby mezi emocionální a duchovní zralostí - v Písmu, historické teologii, církevních dějinách, teorii rodinných systémů, mnišských hnutích a spiritualitě, příspěvcích z globální církve, studiích manželství a rodiny, interpersonální neurobiologii, službě chudým a marginalizovaným a kvakerské spiritualitě. Jejich cíl byl jednoduchý - přejít od tradičního modelu učednictví k modelu transformačnímu, v němž lidé zakoušejí hlubokou změnu v Ježíši pro dobro světa.

New Life se stal centrem výzkumu a vývoje v oblasti rozvoje vedení a učednictví, které se postupně rozšířilo do celosvětové církve, protože Petovy knihy a každoroční konference o vedení přitahovaly posluchače z řad pastorů z celého světa. Během této doby Pete a Geri také hodně cestovali po Severní Americe, Evropě, Asii, Latinské Americe a také do Austrálie a na Nový Zéland.

V roce 2012 se organizace Emocionálně zdravé učednictví formálně stala vlastním formálním subjektem jako nezisková služba. Poté, co Pete v roce 2013 odstoupil z pozice vedoucího pastora, věnovali se s Geri této službě na plný úvazek a ta se rozrostla a vzkvétala nad očekávání všech.

Několik zajímavostí:
- Týdenní podcast pro emocionálně zdravé lídry, který si jen v roce 2021 stáhlo více než 2,3 milionu lidí!
- Počet sborů, které přijaly kurz emočně zdravého učednictví jako jádro svého způsobu formace/učednictví, vzrostl na více než 1400 sborů jen v Severní Americe spolu s rostoucím počtem sborů po celém světě.
- Záměrně cílené mentorství pro pastory/vedoucí pracovníky prostřednictvím kurzu pro vedoucí pracovníky a kohort.
- Aktivní mailingový seznam více než 54 000 vedoucích, kteří se pravidelně zásobují z našich webových stránek.
- Rozrůstající se práce ve španělštině, protože všechny součásti kurzu EHD jsou nyní k dispozici ve španělštině.
- EHD je průkopníkem studentské verze (pro osoby ve věku 12-18 let) Kurzu EHD.

Petovým hlavním závazkem zůstává rozvoj čerstvého obsahu a násobení se prostřednictvím vedoucích sítě. Vedle týdenních podcastů EH Leader a vývoje čerstvých materiálů pro náš Trezor, které mají církvím poskytnout zdroje pro výuku EHD, začal Pete psát Kurz emočně zdravého manželství, který bude nakonec vydán jako kniha, pracovní sešit a streamované video pro církve po celém světě.
https://www.emotionallyhealthy.org/aboutpete/