Spolek Přátelé Jeunesse Lumiere z.s. (PJL) založili absolventi Mezinárodní katolické školy modlitby a evangelizace Jeunesse - Lumière (JL) ve Francii a její příznivci. Jsou nám blízké křesťanské hodnoty předávané ve škole JL tak, jak jsme je poznali a zažili: prorocký pohled na člověka, odpouštění žité v každodenních vztazích, krása liturgie v plnosti rozdílných ritů, zkušenost víry předávaná formou osobního svědectví…

Rotunda a domek

Rotunda sv. Kateřiny je nejvýznamnější architektonická památka z první poloviny 13. století v České Třebové a jediná dochovaná románská stavba ve východních Čechách. Rotunda je využívána zejména pro potřeby bohoslužeb, náboženské a další kulturní události. Rotundě sv. Kateřiny dlouhou dobu chybělo důstojné zázemí, to se daří naplňovat skrze opravený domek v její blízkosti. V České Třebové má PJL své sídlo v domku v přímé blízkosti této rotundy sv. Kateřiny.

Domek je ve starších pramenech označován jako bývalý sirotčinec. Patřil městu a dalším dvěma vlastníkům a byly v něm celkem 4 nájemní byty. V létě 1975 získaly jeden byt sestry Apoštolátu sv. Františka, které tehdy ale žily v utajení.

rotunda sv. Kateřiny

Sestry zde měly svá civilní povolání – většinou ve zdravotních a sociálních službách – a apoštolát vykonávaly v rámci něho (navštěvovaly staré a nemocné lidi, chodily do rodin s cílem pomoci prakticky, ale i výukou katechismu dětí, protože v té době nebyla oficiální možnost děti vyučovat, apod.) a také v rotundě sv. Kateřiny. Ta byla v té době ve špatném stavu. S pomocí farníků se kaple uklidila a začaly tam pravidelné bohoslužby s hudebním doprovodem mládeže. Po roce 1989 se činnost sester rozšířila, ve svém bytě hostily různá malá společenství. Scházela se u nich skupinka žen, františkánští terciáři, mládež apod.

Poslání

Posláním spolku je přinášet lidem křesťanské hodnoty předávané ve škole Jeunesse-Lumière, a předávat je nejenom mladým lidem a nejenom formou pobytu ve škole, ale nabízet je všem lidem, které potkáváme.

Antikvariát

Po rekonstrukci domku bylo třeba najít způsob, jak vyrovnat s tím spojené závazky. Proto jsme vytvořili a provozujeme také křesťanský online "Antikvariát u kostelíčka", který nám pomohl dofinancovat opravy, a nyní jde výtěžek na provoz spolku, naši činnost a projekty.

V případě zájmu nás můžete podpořit i skrze darované knihy nebo nákupem zboží v našem online e-shopu.

Aktuality

Zveme vás každé léto k prohlídce rotundy s průvodcem (úterý – neděle), v druhé polovině listopadu na tradiční Jabkancovou pouť a v průběhu roku k návštěvě areálu rotundy obklopené starým hřbitovem – místo zve k zastavení se, k zamyšlení, modlitbě…

Aktuální pozvánky najdete v tomto přehledu.

Kontakty

Pokud vás něco z našeho poslání a působení oslovilo, budeme rádi za váš zájem nebo podporu.

https://www.pratelejl.cz/