Tisíc odborníků do Říma na téma integrální, komunitní a misijní formace kněží ve Vatikánu
V úterý 6. února 2024 bude ve Vatikánu zahájena mezinárodní konference o průběžné formaci kněží "Rozdmýchejte Boží dar, který je ve vás" (2Tm 1,6), kterou pořádá Dikasterium pro klérus ve spolupráci s Dikasteriem pro evangelizaci, Sekcí pro první evangelizaci a nové partikulární církve a Dikasteriem pro východní církve.
(ZENIT News / Řím, 31. 1. 2024) - Dikasterium pro klérus ve spolupráci s Dikasteriem pro evangelizaci, Sekcí pro první evangelizaci a nové partikulární církve a Dikasteriem pro východní církve pořádá od 6. do 10. února mezinárodní konferenci o pokračující formaci kněží. Tématem konference je "Rozvíjej Boží dar, který je v tobě" (2 Tim 1,6). V pozadí je odkaz na Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis (srov. RFIS, Intr. 3): "Krása toho, že jsme dnes učedníky. Jedinečná, integrální, komunitní a misijní formace".
Konference se zúčastní více než 600 odborníků ze všech pěti kontinentů, přičemž nejvíce zastoupeným národem je Brazílie, dále Mexiko, Itálie, Polsko a Filipíny. Přítomni budou také kněží, zasvěcené osoby a laici z Islandu, Burundi, Salvadoru, Číny, Guatemaly, Moldavska, Ruska, Ukrajiny a více než šedesáti zemí.
Cílem této mezinárodní konference, která je určena diecézním, regionálním a národním vedoucím pracovníkům v oblasti trvalé formace kněží, jakož i odborníkům a zájemcům o tuto oblast, je zahájit společný proces se všemi místními církvemi s cílem posílit trvalou formaci a podporu kněží.
Východiskem jsou výsledky průzkumu, který byl v uplynulých měsících zaslán všem biskupským konferencím, a příspěvky účastníků před konferencí a během ní, přičemž podkladem je Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, "Dar kněžského povolání", základní dokument o kněžské formaci z roku 2016.
Stanovená metodika spočívá v tom, že každé téma začíná dvěma nebo třemi krátkými prezentacemi, po nichž následuje sdílení osvědčených postupů a diskuse v menších jazykových kruzích. Konference doufá, že díky tomuto formátu workshopu nabídne paradigmatickou zkušenost s probíhající kněžskou formací, která bude stále více probíhat participativním a synodálním stylem. Zasedání, která se konají v Auditoriu Conciliazione, jsou rozdělena do pěti dnů, z nichž každý je věnován jednomu z rozměrů uvedených v Ratio.
Cílem konference je aktivní zapojení všech účastníků, odborníků a vedoucích formace. Součástí každého zasedání budou nejen prezentace, ale také zapojení účastníků do malých jazykových skupin, v nichž budou facilitátoři řídit výměnu zkušeností a reflexi navržených témat. Mezi cíle patří vyzdvihnout a sdílet pozitivní aspekty současné pastorační praxe, silné stránky, naléhavé problémy a výzvy v každém jednotlivém kontextu.
Akce bude zahájena v úterý 6. února vzdělávacím dnem na úvodní téma "Kněží v době změn, v synodální a misijní církvi". Po zahajovací modlitbě a úvodním slovu prefektů tří prosazujících dikasterií, kardinálů Lazzara You Heung sika, Luise Antonia Gokima Tagleho a Claudia Gugerottiho, se účastníci konference přesunou do svatopetrské baziliky k eucharistické koncelebraci, které bude u oltáře předsedat kardinál státní sekretář Pietro Parolin. Odpoledne budou pokračovat zasedání v aule ve formátu, který se v následujících dnech několikrát zopakuje: úvodní modlitba, představení zasedání, videopříspěvek s výroky papeže Františka k tématu, následované prezentacemi, časem na osobní reflexi, sdílením osvědčených postupů a diskusí ve skupinách. V úterý odpoledne zazní prezentace na téma "Kněží v době změn", kterou přednese kardinál François-Xavier Bustillo, biskup z Ajaccia (Francie), a "Identita a služba kněží v synodální a misijní církvi", kterou přednese teolog Msgr. Severino Dianich.
Druhý den, 7. února, je věnován komplexní formaci se zaměřením na lidský, duchovní, intelektuální a pastorační rozměr. Konkrétně se jedná o témata "Návrat ke zdroji: Boží lidé a evangelium" a "Doprovázení: rozměry a formy celistvé formace". V dopoledních hodinách proběhnou prezentace: "Muži evangelia: učedníci misionáři" kardinála Gianfranca Ravasiho, emeritního předsedy Papežské rady pro kulturu; "Muži Boží v naší době: kontemplativci v akci" matky Marthy Driscollové, OCSO, emeritní abatyše cisterciáckého kláštera Gedono (Indonésie); "Příspěvek z východních církví" jáhna Stefana Parentiho z eparchie Lungro, přednášejícího na Papežském atheneu Sant'Anselmo. Odpoledne zazní přednášky na téma "Naléhavost komplexní formace: afektivní rozměr", kterou přednese Dr. Chiara D'Urbano, psycholožka a psychoterapeutka EMDR; a "Struktury a cesty komplexní formace a prevence zneužívání", kterou přednese P. Hans Zollner, SJ, ředitel Antropologického institutu IADC na Papežské gregoriánské univerzitě.
Ve čtvrtek 8. února se zaměříme na formaci společenství s tématem "Cítit se doma": život presbyteria a kněžského bratrství. Dopoledne bude konference v aule Pavla VI. zakončena soukromou audiencí, kterou papež František udělí všem účastníkům. Odpoledne se uskuteční prezentace na téma "Potenciály a výzvy kněžského života a bratrského kněžství", kterou přednese kardinál Ángel Sixto Rossi, arcibiskup z Córdoby (Argentina); a "Ať se kněží cítí 'doma': úkol biskupa a diecézního společenství", kterou přednese Msgr. José Romeo Juanito Lazo, arcibiskup z Jaro (Filipíny). Den zakončí od 18:30 do 20:00 promítání filmu "Sacerdoce" režiséra Damiena Boyera.
V pátek 9. února se bude řešit rozměr misijní formace s prezentacemi zaměřenými na prožívání nových pastoračních strategií: "Kvalifikace: postoje a dovednosti pro objevování nových cest v pastoraci". Dopoledne se budou prezentace týkat témat: "Nové pastorační výzvy: pohled na svět", které přednese P. Guy Bognon, P.S.S., generální sekretář Papežského misijního díla svatého Petra apoštola - Dikasterium pro evangelizaci - Sekce pro první evangelizaci a nové partikulární církve (Vatikán); a "Cesty a prostředky pro pastorační doprovázení kněží", které přednese Msgr. Joel Portella Amado, pomocný biskup San Sebastián de Río de Janeiro (Brazílie). V pozdním odpoledni se účastníci v bazilice svatého Jana Lateránského zúčastní zvláštního okamžiku duchovního povznesení: koncertu-meditace o povolání svatých apoštolů Petra a Pavla v podání pěveckého sboru římské diecéze a orchestru "Fideles et Amati" pod vedením maestra Msgre Marco Frisina.
V sobotu 10. února dopoledne se uskuteční chvíle syntézy nazvaná "Hlasy ze sálu", v níž zazní závěry tří kardinálů prefektů dikasterií pro podporu, po níž bude následovat eucharistická konzistoř v bazilice svatého Petra, které bude předsedat kardinál Lazzaro You Heung sik, prefekt dikasteria pro klérus, u oltáře katedry.
31. ledna 2024 23:35Dikasterium, Řím

https://zenit.org/2024/01/31/one-thousand-experts-to-rome-to-address-integral-communitarian-and-missionary-formation-of-priests-at-the-vatican/