Může být single životní styl  znamením Boží nemilosti?

 Zdroj: pexels-cottonbro-studio

Podle výzkumu je více než polovina Američanů svobodná. Přibližně dvacet procent těchto svobodných Američanů jsou křesťané. Přesto je v některých náboženských společenstvích svobodný stav stále vnímán jako stigma. Být single je považováno za nepříznivý status odrážející se na osobnosti a charakteru toho, kdo zůstává svobodný. 

Je svobodný život znamením Boží nepřízně? Bible to neučí. Apoštol Pavel zůstal svobodný. Ježíš Kristus vyzdvihoval ctnosti svobodného života. V Bibli jsou také příklady těch, kteří byli oddáni Bohu a zůstali svobodní – například Jeremiáš nebo Jeftova dcera.

Bůh původně požehnal manželství

Prvotně Bůh požehnal manželství skrze spojení Adama a Evy. Jeho záměrem bylo, aby mezi dvojicí vzniklo společenství a partnerství, a prohlásil, že se tito dva stanou jedním. Podle Božího slova nese manželství i nadále aspekt požehnání.

Manželství přináší nesporné výhody, včetně dodatečné síly k překonávání výzev a privilegia vychovávat rodinu.  Na počátku Božího slova však nebyly svobodné ženy ignorovány. Bůh se zabýval jejich potřebou bezpečí. Celofchadovy dcery se obrátily na Boha s prosbou, aby jim udělil majetkové dědictví, protože neměly manžela a jejich otec neměl syny. Hrozilo jim, že po smrti otce nebudou podle zákona finančně zajištěny. Bůh chtěl jejich případ vyslechnout a vyhovět jim. Bůh svým rozhodnutím ukázal, že mu záleží na těžkém údělu ženatého i svobodného člověka. Oběma žehná.

Svobodný život jako dočasné období

Pro většinu lidí je svobodný stav dočasný. Bible přináší příklady těch, kteří byli po určitou dobu bez partnera, a zároveň ukazuje, jak se během této doby rozvíjela jejich osobnost. Díky tomu si jich všimli ti, kteří se později stali jejich životními partnery. Příkladem je Rachab, prostitutka, která se později provdala za Salmona, a Rút, vdova, která se později provdala za Boaze a stala se předkyní krále Davida.

Období svobodného života je časem, kdy můžeme poznat sami sebe, věnovat čas svému vztahu s Bohem a své křesťanské službě. Je to také ideální čas pro rozvoj dovedností, které nám umožní pomáhat naší rodině, a pro cvičení poslušnosti Bohu při randění a hledání partnera. Nemusí to být čas samoty a nečinnosti. Ve skutečnosti udržování vlastní aktivity a péče o tělo, ducha a mysl může člověka dostat do stavu, ve kterém potká toho pravého.

 

Co by řekl Martin Luther na životní styl západních singles?

Důležité je také rozvíjet trpělivost a spoléhat se na Boha. Není nic špatného na tom, když člověk prosí Boha o pomoc při hledání toho pravého partnera, a o moudrost, aby našel příležitost být ve správném prostředí, kde takového partnera může najít. Byla to právě Rútina moudrá volba pracovat na poli, poslušnost vůči tchyni a rozhodnutí následovat pravého Boha, které jí po smrti prvního manžela umožnily další šanci na štěstí.

Svobodný život je validní volbou

Ježíš Kristus i apoštol Pavel mluvili o svobodě pozitivně. Oba poznamenávají, že svobodný člověk nemá stejné starosti jako člověk v manželství a může věnovat více času oddanosti Bohu. Za předpokladu, že se člověk dokáže zdržet hříchů týkajících se sexu, je volba svobodného života označována za Boží dar.

V dnešním světě má svobodný člověk možnost věnovat se osobním cílům, dosáhnout materiálního úspěchu a netrpět stejným stigmatem za to, že nemá partnera, jako tomu bylo v biblických dobách. Jinými slovy, křesťanské ženy dnes nemusejí naříkat nad svou budoucností nebo schopností zajistit si živobytí jako ženy v biblické době.

Svobodný člověk může být šťastný a spokojený a měl by si uvědomit, že je lepší zůstat svobodný, než se oženit s nesprávným člověkem. Manželství má být podle Bible trvalým svazkem až do smrti, mimo určité okolnosti.  Je moudré mít jasnou představu o svých cílech, aby se člověk mohl rozhodnout, zda má usilovat o manželství, nebo se rozhodnout zůstat svobodný.

Pro ty, kteří by se rádi s někým seznámili

Můžeme se rozhodnout, že bychom si rádi někoho vzali. Trpělivost a modlitba jsou zásadní. Není na škodu dát vědět přátelům a rodině, že jsme otevřeni seznámení. Je také nezbytné mít oči otevřené, abychom viděli znamení, že ti, které potkáváme, jsou kompatibilní a v souladu s Boží vůlí pro náš život.

Většina lidí bude mít příležitost uzavřít manželství, bez ohledu na to, jak dlouho bude trvat, než někoho potkáme. Je nezbytné být poslušný Bohu, abychom měli Jeho přízeň pro náš svazek.

Ať už je člověk svobodný, nebo sezdaný, každý je pro Boha vzácný. Bůh žehná našemu životu, a to i v období, kdy jsme svobodní. Můžeme Mu s jistotou děkovat za život a životní příležitosti, ať už se rozhodneme uzavřít manželství, nebo ne.

Autor: Margaret Y. Buapim
Překlad: Lucie Hornová
Zdroj: Patheos

https://proboha.cz/magazin/zivot/patheos-com/2024/02/muze-byt-single-zivotni-styl-znamenim-bozi-nemilosti/?fbclid=IwAR2sZ2_uqOm9UEXyyYryYhFVWhBiQSSFHp-JHhZIrPvm3NlBcBc_TQRVAbg