Introverze. Tichá síla
Karin Ackermann-Stoletzky
Děsí vás vyhlídka, že strávíte večer mezi lidmi, které téměř neznáte?
Cítíte se zdrceni, když máte mluvit na veřejnosti?
Dáváte přednost tichému pozorování?
Nebojte se, jste v pořádku - pravděpodobně jste introvert. K charakteristickým rysům introverta patří, že: málokdy se ozve v rozhovoru, působí uzavřeně a nezaujatě a někdy až domýšlivě, je rád ve společnosti svých vlastních myšlenek více než s ostatními lidmi, soustředí se na své vlastní vnitřní prožitky. Někteří lidé ho vnímají jako arogantního nebo uzavřeného, ale tento dojem zdaleka neodpovídá tomu, co se v něm skutečně odehrává. Karin Ackermann-Stoletzky navrhuje, jak může introvert poznat sám sebe, aby co nejlépe využil své silné stránky osobnosti. Navrhuje praktická cvičení, která pomohou uvědomit si sílu tiché síly. Vysvětluje, jaké jsou rozdíly mezi introvertními a extrovertními typy osobnosti, a to i v kontextu vztahu s Bohem.
Psychologické typy
Carl Gustav Jung - švýcarský psychiatr - jako jeden z prvních v oboru psychologie použil pojmy introverze a extraverze ve vztahu k typologii lidské osobnosti. Pozorováním lidí s různými osobnostními typy a rysy dospěl Jung k závěru, že se liší v reakcích na vnější podněty. Někteří reagovali uzavřeně, jako by si okamžitě vnitřně řekli "ne", zatímco jiní byli rychlí a otevřeně schopní navázat vztah. K popisu těchto dvou rozdílných postojů použil termíny introverze a extraverze.
Karin Ackermann-Stoletzky (pedagožka, certifikovaná sociální pracovnice, koučka s více než 30letou praxí, introvertka) ve své knize Introverze. Tichá síla navrhuje introvertům, jak poznat sami sebe, aby z toho, že jsou introverti, vytěžili maximum. Navrhuje praktická cvičení, která pomohou uvědomit si sílu tiché síly. Vysvětluje, jaké jsou rozdíly mezi introvertní a extrovertní osobností, a to i v kontextu vztahu s Bohem.
Vlastnosti introverta
Zjistěte, zda máte rysy, které charakterizují introverta. To jsou jen některé z nich, chcete-li se o nich dozvědět podrobněji, nahlédněte do knihy!
Introvertní typ osobnosti si cení především svého vnitřního světa. Nejdříve přemýšlí, než něco řekne. Mluví zřídka, ale velmi promyšleně. Proto jsou introverti skvělými posluchači, zejména když se cítí uvolněně a bezpečně. Introvert se nebojí samoty a často potřebuje i několik hodin být ve svých myšlenkách, aby si odpočinul od společenského života a načerpal nové síly. Tyto vlastnosti znamenají, že introvert může být svým okolím vnímán jako arogantní nebo uzavřený. Je to důsledek mylných představ a neznalosti tohoto typu osobnosti. Proto se takového společenského odsudku neobávejte. Pobyt ve vnitřním světě je to, co lidé s introvertním typem osobnosti potřebují nejvíce. Teprve pak se projeví "síla introverze". - jejich nejsilnější osobnostní rysy.
Pokud dáváte přednost intimním setkáním a jste pozorným posluchačem, i když se možná potýkáte s nízkým sebevědomím a stydlivostí, vyhýbáte se místům s velkým počtem lidí a nevyhledáváte nová přátelství, neznamená to, že byste se měli změnit. Naopak, stačí, když objevíte tichou sílu introverze. Karin Ackerman-Stoletzky vám pomůže překonat etapu osobního rozvoje a zamilovat si svou introverzi.
Nic nepomůže, když budeme čekat, až nás zbytek světa nechá být tím, kým jsme. Tato oprávnění si musíme dát sami a navenek je otevřeně hlásat.
- píše Ackermann-Stoletzky.
Základní radou pro introverty je naučit se postupně používat "jazyk potřeb", tj. asertivně sdělovat, co je pro ně důležité a co potřebují. Není to snadné, ale na příkladu mnoha "zkrocených introvertů" je zřejmé, že je to možné.
Autor uzavírá:
"Být "tichým člověkem" není vždy snadné, zejména pokud jde o život ve společnosti extrovertů. Možná však svět potřebuje tiché, a tedy i vás? Možná "bohužel" nejste introvert, ale "bohudík"?
Stručně řečeno
S touto knihou:
se dozvíte základní informace o osobnostních typech,
dozvíte se, co charakterizuje introverzi,
odpovíte si na otázku, zda jste introvert,
dozvíte se, jak využít své silné stránky,
pozvete Boha, aby vám pomohl utvářet vaši osobnost,
probudíte svou kreativitu, stanete se dobrým posluchačem a nebudete litovat, že nejste extrovert.
Budete moci využít své znalosti o tom, čeho si introvert cení, kdy se cítí nejlépe, v jaké práci vyniká a proč buduje úspěšné vztahy. Introverze je osobnostní rys, který vás neodsuzuje k tomu, abyste byli sami a obklopovali se stydlivými lidmi. Nemusí být překážkou přímého kontaktu a neznamená být horší než extroverti. Introverze je spíše jedinečný dar, který nás otevírá vnitřnímu světu a ostatním lidem. S touto knihou časem zjistíte, že být introvertem není překážkou ke štěstí. Lidé obdaření tímto typem osobnosti mohou být sebevědomí a úspěšní i ve světě, který podporuje extroverty.
https://wdrodze.pl/produkt/introwertyzm-cicha-moc/?fbclid=IwAR0QDMbSD9TxAFGoJnXGqfSF1e7iVIxZGEfcjq8LVZLEmNjifwyn2zPsOy4