Tradice a zvyky. Svazek 2: Teologické eseje
Yves Congar OP
Druhý svazek působivé publikace Yvese Congara OP, jednoho z nejznámějších teologů dvacátého století, o tradici. První z nich představil široké historické panorama související s tímto pojmem, zatímco tento zachycuje Tradici z teologické perspektivy.
Autor bere v úvahu jak hlasy teologů uvnitř katolické církve, tak ekumenický kontext se zvláštním zřetelem k protestantskému myšlení.
Tato práce vznikla téměř v předvečer Druhého vatikánského koncilu, na němž byl Congar jedním z expertů. Pojednává o řadě otázek, k nimž se církev neustále vrací ve chvílích velké naléhavosti, mj:
Co v naší víře a praxi musí zůstat neměnné a co je možné změnit?
Co z námi předávaného učení skutečně pochází od Boha a co má čistě lidské zdroje?
Může být víra postavena pouze na Písmu?
Kdo v církvi má vlastně právo rozhodovat o podobě Tradice?
Tyto otázky jsou dnes stejně aktuální jako v době, kdy je kladl otec Congar. Jeho dílo se stalo klasickým stanoviskem pro všechny, kdo se s nimi chtějí konfrontovat. Autorovo dílo se vyznačuje pronikavým myšlením, erudicí a využitím bohatého pramenného materiálu.
I když je "tradice" zúžena na svůj dogmatický význam, znamená příliš širokou skutečnost a je příliš bohatým pojmem na to, aby se vešla do jednoduché definice. (...) Jde o to, jakou originalitu Tradice přináší, a to i ve vztahu k tomu, co by obsahovalo Písmo; a o místo, které zaujímá v životě církve, v souvislosti s nímž bylo zároveň zjištěno, že není jen systémem, organizací, ale také životem, životem lidí těch, kteří chtějí patřit Ježíši Kristu. Tradice jako život církve ve společenství víry a bohoslužby, Tradice jako srdečné prostředí, v němž se utváří, vyjadřuje a uchovává katolický smysl, Tradice pojatá jako to, co je ve své hloubce "vnitřním pohledem směřujícím k počátkům lidstva", o němž mluvil Charles Péguy: to je to, co je třeba dnes ukázat
napsal Yves Congar OP ve svém úvodu.
https://wdrodze.pl/produkt/tradycja-i-tradycje-tom-2-esej-teologiczny/