O. Więcławek: do pole vlivu patologického lídra se může dostat kdokoli.
26. března 2024 
Do pole vlivu patologického vůdce se může dostat naprosto každý, ať už jde o duchovní nebo laiky. Každý je do jisté míry náchylný k manipulaci, proto je velmi důležité zachytit první signály - říká o. Mgr. Radosław Więcławek, když vysvětloval projekt "Obnovme náš domov". První díl ze série preventivních rozhovorů o zdravé pastoraci dospělých bude k dispozici dnes. Jedná se o společný počin Nadace svatého Josefa a redakce Dominikanie.pl, společenství, která spojuje zájem o šíření vědomostí na toto téma.

Anna Rasińska (KAI): Jak vznikl nápad na podcastový seriál s názvem "Odbudujmy DOM." 
Rozhovory o zdravé pastoraci?".
O. Radosław Więcławek (pastoralista, šéfredaktor serveru dominikanie.pl): Myšlenka projektu vzešla z pastorační potřeby, která vyplynula z rozhovorů s věřícími a také z bolestných zkušeností se zneužíváním mezi dominikány v minulosti, ale nejen to. Je odpovědí na potřeby, které nám hlásili mimo jiné dospělí v pastoračním kontaktu s duchovními nebo laickými vedoucími, kteří chtějí vědět, jak pečovat o své hranice, prosazovat vysoké standardy. Projekt si klade za cíl šířit znalosti o tom, jak budovat zdravý pastorační vztah, a zároveň chce poukázat na signály, které naznačují, že došlo k patologickému chování, které se v pastoračním kontaktu nemůže odehrávat. Má také dát smysl pro subjektivitu a inspiraci k odpovědnosti za druhého ve společenství církve a vyzdvihnout krásu a dobro, které v pastoračním kontaktu spočívají.
Zmínil jste zneužívání v dominikánském řádu, je tento projekt určitým způsobem snahou kongregace tyto situace odčinit?
Takový prvek tam nepochybně je. Vzhledem k našemu partnerství s Nadací svatého Josefa tento aspekt přímo neakcentujeme, protože nadace, se kterou spolupracujeme, nemá důvod činit odčinění nebo nápravu kvůli tomu, co se stalo v dominikánském prostředí. Je to ovšem plod naší reflexe o pastoraci, kterou jsme učinili po oněch bolestných zkušenostech, kdy jsme doprovázeli zraněné v naší pastorační péči. V jistém smyslu jsme se těmito zkušenostmi zabývali a stále zabýváme. Někdo by mohl říci, že vzhledem k tomu, že v naší pastorační péči docházelo ke zneužívání, nemáme právo mluvit o zdravém modelu pastorační péče, ale naše myšlení je opačné - uvědomili jsme si nebezpečí pastoračního kontaktu, provedli jsme určitou reflexi toho, kde instituce selhala, zavedli jsme vysoké standardy v naší pastorační péči a chceme se o tyto zkušenosti a plody našeho hledání podělit s širším publikem.
Nelze také vinit celou dominikánskou komunitu z pochybení jednotlivců.
Na jedné straně máte pravdu, na druhé straně ji nepopíráme. Nepředstíráme, že se tyto události nestaly. Je to součást našich dějin, kterou chceme překonat a udělat krok do budoucnosti, kde pro takové temné zkušenosti nebude místo a kde věřící mohou plně a plodně čerpat z pastoračních kontaktů.

Mohl byste upřesnit, jakým konkrétním tématům se podcasty věnují?
Máme velmi široké téma, protože problematika pastoračního kontaktu je nesmírně bohatá. Tento podcast zaměřujeme na dospělé, zdůrazňujeme, že existuje takový pojem "zranitelní dospělí", což je nový pojem v kanonickém právu a souvisí s dokumentem motu proprio "Vox estis lux mundi".
První díl seriálu se skládá z pěti epizod, v nichž hovoříme o hranicích zdravé pastorační péče, zranitelných dospělých a o tom, kde a v jakých případech lze podat oznámení o újmě.
Druhá část seriálu se věnuje pastoračnímu kontaktu šířeji, chceme v ní hovořit o pozitivních vzorech, zdravé spiritualitě, ale také o patologických vedoucích a zraňujících mechanismech, které komunity uplatňují. Dojde i na otázky psychopatologie - kdy a jak se chránit. Dotkneme se také tématu zpovědi, která je sice velkým pokladem církve, ale může být také prostorem, kde může být někým zneužita. Budeme mluvit o duchovním doprovázení, exorcismu nebo psychologických mechanismech působících ve skupině... Jak vidíte, pokryjeme široké spektrum témat a samotný podcast bude mít celkem několik desítek hodin, takže jde o solidní porci vědomostí.
Zdá se překvapivé, že někteří lidé jsou tak náchylní k manipulaci a souhlasí s neslýchaným překračováním vlastních hranic. Proč si myslíte, že někteří lidé dávají svolení například k nevhodnému chování vedoucích představitelů komunity?
Do pole vlivu patologického vedoucího, ať už duchovního nebo laického, se může dostat naprosto kdokoli. Každý je do jisté míry náchylný k manipulaci, proto je velmi důležité zachytit první známky toho, že v daném vztahu není něco v pořádku. Nikdo se v tomto poli nemůže cítit zcela bezpečně, ať už ve vztazích uvnitř církve nebo mimo ni. Proto je důležité rozpoznat varovná znamení. V církvi jsme v situaci zvláštní zranitelnosti vůči zranění, protože věříme, že se nám v tomto zvláštním společenství nic zlého nestane. Z tohoto důvodu je důležité být obzvláště ostražitý vůči všem signálům, které ukazují, že se skupinou může být něco v nepořádku. Všechny drastické příklady jako - sexuální zneužívání, finanční zneužívání nebo zneužívání svědomí - nejsou nikdy prvním krokem v jednání patologického vedoucího. Je to něco, co přichází po sérii drobných překročení hranic, a proto je tak důležité důvěřovat svému srdci, které nám dává signál, že něco není v pořádku, a věnovat pozornost tomu, když se děje něco, co porušuje zákon, a pak informovat příslušné instituce.
A jaké jsou první signály, po kterých by se nám mělo rozsvítit červené světlo?
Prvním příznakem může být, že osoba, které věnujeme pozornost, vůbec nepřijímá kritiku, zesměšňuje naše argumenty. Od takové skupiny nebo vedoucího, který není schopen přijmout žádnou kritiku, bychom se měli držet dál. Pokud vidíme známky nenápadného porušování hranic a napomínání nemá žádný účinek, náš názor je zpochybňován, měli bychom se prostě od skupiny vzdálit, aniž bychom skrývali důvod svého rozhodnutí.
Pokud dojde k závažnému překročení norem, měli bychom takové chování nahlásit příslušným autoritám (ve farnosti je to farář, v diecézi biskup, v klášteře převor nebo jiný představený). Na druhé straně, pokud dojde k překročení státních zákonů, měli bychom situaci nahlásit policii nebo státnímu zastupitelství. V takové situaci se vyplatí vyhledat podporu mimo skupinu a nepodceňovat první negativní signály.
Mohl byste trochu přiblížit, kdo jsou lidé pozvaní do podcastu?
Pozvali jsme odborníky, kteří spolupracují s Nadací svatého Josefa v různých oblastech. Jsou to lidé z praxe, kteří se denně zabývají problémy, na něž upozorňujeme v našich podcastech. Dobře si také uvědomují dobro, které plyne z využívání pastoračního kontaktu a které se může ztratit kvůli patologickému chování vedoucích.
Pozvali jsme také odborníky z dominikánského prostředí, kteří podporují naši pastoraci, bratry zapojené do systému ochrany naší provincie, mezi nimiž mohu zmínit P. Tomasze Franca, P. Tomasze Gaju. Vystoupí také otcové Emil Smolana a Radosław Broniek z Dominikánského informačního centra pro nová náboženská hnutí a sekty (DCI). Na cyklu se podílí P. Jan Dohnalik, donedávna biskupský delegát pro ochranu dětí a mládeže v Polním ordinariátu, psycholožka Marta Miłuńska, která spoluzakládala varšavskou školu adorace, Bogdan de Barbaro, významný psychiatr a terapeut, který spoluzaložil interdisciplinární vědecký seminář, jehož členy jsou teologové, pastýři, psychiatři a terapeuti. Bude hovořit o exorcismu z pohledu psychiatra a tuto přednášku budeme konfrontovat se svědectvím exorcisty P. Janusze Czenczka, který nám poskytne pohled praktika církve. Budeme hovořit s P. Adamem Żakem SJ, biskupským koordinátorem pro ochranu dětí a mládeže, který je církevním průkopníkem v této oblasti, a P. Grzegorzem Strzelczykem, významným teologem, který bude hovořit o deformacích teologie.
Mohl bych ještě dlouho pokračovat, každý z těchto řečníků je samostatným příběhem. Naším partnerem v prvním díle bude P. Łukasz Knieć, pastýř lidí zraněných sexuálním zneužíváním v opolské diecézi. Bude hovořit o hranicích zdravé pastorační péče.
Kde a kdy můžete podcast sledovat?

Všichni zájemci jsou vítáni v úterý večer. Podcasty projektu "odbudujmyDOM" budou k dispozici na platformách: YouTube: www.72.dominikanie.pl a Spotify.

Více informací naleznete na webových stránkách projektu: www.odbudujmyDOM.com.

https://www.ekai.pl/o-wieclawek-kazdy-moze-wejsc-w-pole-oddzialywania-patologicznego-lidera/