Evangelizace skrze Youtube

Napsal Pavel Šupol

V rámci konference o evangelizaci, která se konala 23. a 24. listopadu v Olomouci, jsem měl tu čest mezi mnoha význačnými hosty promluvit o projektu Křesťan a hudba a inspirovat zájemce, jak je možné využít Youtube pro evangelizaci. Můj workshop nesli název Evangelizace skrze Youtube.

Jak zněla jeho anotace?

Každý nástroj může člověk použít k dobru nebo zneužít ke zlu. Internet je taky takový nástroj, najdeme zde spoustu dobrého a krásného. Videa na Youtube se díky tomu mohou stát nástrojem evangelizace. Ať již to je skrze hudbu, inspirační videa, kázání a mnohé další. Kde je hledat a jak je využít?

 

Nejdříve jsem přiblížil vznik našeho projektu a webu a upozornil na novu sekci, kde se snažím dávat odkazy na kanály, které přinášejí zajímavá videa s českými titulky (ty si samozřejmě nezapomeňte u videí zapnout).

Prvním videoklip, který jsme mohli shlédnout, byl z dílny hudebního zpracování biblických příběhů The Story - o učednících.

 

Že Youtube není jen o hudebním světě, na to jsem se snažil upozornit i díky snahám známého kazatele a evangelizátora Billiho Grahama, který neváhal sáhnout po jakémkoliv umění, aby se zvěst o Boží lásce nesla novým způsobem. Díky tomu vzniklo tohle evangelium v kostce za pomoci tvorby graffiti.

 

Přišla řeč na nový fenomén, který jsem objevil díky Lamačským chválám. Ti letos na svém Facebooku napsali, jakého neskutečného Božího působení byli svědky za poslední rok své služby.

Díky chválám se dostali nejenom do všech věznic na Slovensku, aby zde ohlašovali radostnou zvěst, ale jezdí už i do věznic v ČR, dokonce měli mít chvály i v našem parlamentu. Otevřeli mi oči ohledně Božího působení ve věznicích.

Když jsem ale brouzdal Youtubem, zjistil jsem, že nejsou jediní. A že v poslední době Bůh otvírá skrze chvály vstup do věznic po celém světě. Důkazem toho je článek o Lauren Daigle, která je považována za nejvlivnější zpěvačku za posledních 20 let.

Ta sdílela své video o návštěvě věznice. Byla to příležitost vyslechnout si její chválu inspirovanou proroctvím k suchým kostem od proroka Ezechiela.

 

Tuto píseň a mnohé další najdete na youtube kanálu Srce chvály. Je neskutečným dílem, že zde každý týden přibude nějaké video s českými titulky.

 

 

A abychom ve světě nezůstali jen u ženského zastoupení ve službě vězňům, upozornil jsem na nové EP Zacha Wiliamse, který jej Live natočil  přímo ve věznici.

 

Abychom nezůstali jen v zahraničí, povídal jsem o evangelizačním zapálení projektu Godzone na Slovensku a všech jejich aktivitách včetně vytvoření mobilní aplikace.

Taky o silném příběhu vzniku písně Johna Marka McMillena - How he loves, kterou již nazpívalo mnoho umělců po světě. Její slovenská verze zazněla loni v rámci Godzone tour.

 

Na nový fenomén samotných kapel, jejichž nahrávací společnosti již nemají problém s přidáváním titulkům k jejich písním, jsem se zmínil díky písni Thank You | Jesus Fellowship Songs. Mezi 18 jazyky v nastavení titulků najdete i češtinu. Silná píseň vděčnosti.

 

Nemohl jsem nevzpomenout kanál InspirationForLife. Díky němu jsem mohl objevit neskutečného muže a evangelizátora Nicka Vujicice, inspiratvného muže bez rukou a nohou. Jeho životní příběh zaujal po celém světě.

 

 

 

 

Nezbývalo mnoho času, proto jsem ještě upozornil na zajímavý misijní projekt na Slovensku s názvem Misie Filmom. Ten se týká převážně slova mluveného slova.

https://www.youtube.com/user/misiefilmom

Když jsme byli u mluveného slova, nemohl jsem nevzpomenout neskutečného baviče s hlubokým biblickým poselstvím, amerického pastora a psychologa vjednom, Marka Gungora. Pasáž z jeho víkendu pro manžele s názvem Příběh dvou mozků se šířil jako vlna českým internetem.

 

Celé jeho víkendové vyučování si můžete prohlédnout a hlavně promeditovat zde.

 

Mimochodem víte, že Mark byl pozván v roce 2017 do Ostravy?

 

 

Čas se neúprosně dral ke svému konci, tak ještě letmá zmínka pro milovníky chval o kanálu, kde se denně objeví něco z oblasti tohoto žánru. Není to sice s titulky, ale k naladění srdce není potřeba překlad.

 

Pro toho, kdo by nemohl spát, ještě upozornění. Může nahlédnout do mezinárodního domu chval International House of Prayer, kde nepřetržitě běží proud chval 24 hodin denně.

 

No a na samý závěr ještě letmá zmínka o velkých festivalech, a že díky jejich video tvorbě je možné použít zajímavá svědectví, jako je např. o hokejistovi Matoušovi Venkrbcovi. Jeho svědectví natočil vsetínský festival UNITED.

 

Delší svědectví Matouše zaznělo i v rámci celostátního setkání mládeže v Olomouci 2017.

 

A na samý závěr je potřeba zmínit ještě největší křesťanský festival na Slovensku Camfest. Na jednom z jejich ročníků bylo použito i toto inspirativní video.

http://hudba.signaly.cz/videa/1505-evangelizace-skrze-youtube.html