Evangelizace v lodžské arcidiecézi
09. března 2024 
Evangelizace je výsadou a odpovědností každého pokřtěného. Je základním posláním církve, a tedy každého společenství. Jak se uskutečňuje v lodžské arcidiecézi? Na stadionu, na ulici, ve škole, na internetu nebo v kostele - v sezóně i mimo ni. Představujeme výběr inspirativních iniciativ.
Formace evangelizátorů 
Důležitým prvkem evangelizační práce je formace evangelizátorů. Každý je samozřejmě zodpovědný za svou individuální formaci, ale má k dispozici celou řadu možností. Formace probíhá prostřednictvím katechezí (ve školách, farnostech, komunitách či příležitostných cyklech a akcích, jako je například Den komunit Lodžské arcidiecéze nebo prostřednictvím materiálů dostupných na sociálních sítích jednotlivých komunit i samotné Lodžské arcidiecéze (na YouTube profilu arcidiecéze lze najít mimořádně bohatý archiv vynikajících konferencí, kázání, homilií, rekolekcí, záznamů přenosů z akcí apod.)
Pro zájemce o hlubší intelektuální formaci je možné studovat např. na Teologickém institutu v Lodži. K dispozici je také Škola pro katechety Lodžské arcidiecéze a Církevní lidová univerzita Lodžské arcidiecéze v Sędziejowicích a také 2 univerzity třetího věku - provozované salesiány a farností Božího milosrdenství. Bohatou a zajímavou nabídku formace mají bratři dominikáni z Lodže a jejich Dominikánské kazatelské centrum.
Jedinečnou iniciativou v polském měřítku je Ekumenická biblická škola. Škola, která vznikla v roce 2019 z iniciativy Lodžské arcidiecéze a lodžské pobočky Polské ekumenické rady, sdružuje lektory Písma a posluchače, kteří patří k různým křesťanským tradicím a učí se číst, vykládat a překládat Bibli.


Cyklické iniciativy 
Pro ty, kdo žízní po Dobré zprávě, jsou pořádány cyklické akce, pevně zasazené do cyklu liturgického roku. Patří k nim například adventní a postní rekolekce pro Lodž, Noc svatých 31. října (v lodžské katedrále), ekumenická křížová cesta nebo ekumenická cesta světla (ulicemi Lodže) nebo "7 dní (cesta)_ 7 dní stvoření" (křížová cesta ulicemi měst).
Důležitou iniciativou, zejména tváří v tvář dramatické sekularizaci mladých lidí, je evangelizační setkání "Aréna mladých". Jsou na něj zváni studenti středních škol. V letošním roce mělo tři etapy - ve školách, v regionech a na centrální scéně v Atlas Aréně v Lodži. Akce se z iniciativy arcibiskupa Grzegorze Rysia pořádá od roku 2018.
Zejména iniciativy, které se konají na veřejných prostranstvích, poskytují příležitost, aby evangelium zaznělo i mezi lidmi zvenčí. Jedním z příkladů jsou pochody nebo pochody Tří králů - pořádané nejen centrálně, ale i některými farnostmi, např. vítězem ceny Aktivní farnost 2023, svatých apoštolů Petra a Pavla v Lodži, která na Květnou neděli pořádá také soutěž o nejkrásnější palmu.
Příkladem aktivního farního evangelizačního společenství je Přístav Dvanácti (Przystań Dwunastu) při kostele filipínských kněží v Tomaszowě Mazowieckém. Podílí se nejen na pořádání rekolekcí a evangelizačních koncertů, ale také na večerech bohoslužeb, které jsou časem modlitby a rozjímání o Boží přítomnosti v každodenním životě. "Tyto akce jsou příležitostí ke sdílení víry, duchovních zkušeností a společnému budování vazeb ve společenství věřících," říká o. Grzegorz Chirk COr. Przystań Dwunastu a komunita oratoriánů společně pořádají také Přístavy víry, což jsou několikadenní rekolekce s evangelizátory, které zahrnují různá setkání, konference, rozhovory a koncerty.
"Cílem těchto akcí je umožnit účastníkům ponořit se hlouběji do tématu víry, přemýšlet o Božím slově a budovat vztahy s Bohem a s lidmi kolem sebe. Kromě toho se komunity podílejí na organizaci Faith LabOratorium, což jsou konference, na kterých se setkávají lidé z různých oblastí života, aby diskutovali o víře a vztahu s Bohem. Během těchto akcí se odborníci z různých oblastí dělí o své zkušenosti a úvahy o významu víry v jejich životě a ve společnosti. Tato setkání, která jsou otevřená všem, podporují dialog mezi vírou, vědou, kulturou a každodenními problémy naší společnosti a podporují duchovní a intelektuální rozvoj účastníků." - dodává otec Chirk.
Kultura, sport a skutky milosrdenství
Velký potenciál pro evangelizaci skýtá kultura i sport. Ve farnostech a komunitách se pořádají sportovní akce a dokonce i kluby (například KS "Kolumbus" pro trénink stolního tenisu mužů).
Evangelizaci prostřednictvím umění provádějí také církevní sbory, scholy a soubory. Příležitostí k prezentaci jejich tvorby je například dětský festival papežských a náboženských písní "Santo Subito" v Bełchatowě.
Srdcem církevní kultury v lodžské arcidiecézi je rektorátní kostel tvůrčích společenství a Evropské kulturní centrum zřízené z iniciativy arcibiskupa Ziółka. Divadlo Logos, které zde působí, se může pyšnit bohatou tvorbou.
Důležitým bodem na kulturní mapě Lodže je Zelená galerie. V péči dominikána, otce Tomasze Biłky OP, láká návštěvníky k pohostinným dveřím lodžských dominikánů a představuje díla nejen renomovaných umělců, ale i talentovaných studentů Akademie výtvarných umění. V zásadě velmi dialogické místo přitahuje nejen deklarované katolíky.
Z iniciativ mimo Lodž stojí za zmínku například zapojení oratoriánského společenství filipovských kněží v Tomaszowských polích naděje. - Komunita oratoriánů se podílí na organizaci kulturních, společenských nebo náboženských akcí zaměřených na budování sociálních vazeb a posilování ducha solidarity a naděje pro nemocné, říká její farář, otec Grzegorz Chirk. Komunita je skupinou lidí zodpovědných za hudbu při tzv. mši poslední šance, na které se schází největší počet věřících ze všech mší sloužených v kostele filipínského faráře v Tomaszowě. "Oratorium připravuje na eucharistii rozjímáním nad Božím slovem, které inspiruje kázání. Během mše svaté společenství prostřednictvím hudby a zpěvu podporuje atmosféru modlitby a rozjímání a objevuje hloubku liturgie. Její činnost v sobě spojuje duchovní, umělecké a evangelizační aspekty, čímž podporuje víru a duchovní rozvoj věřících. Liturgie nás vede k praktickému naplňování přikázání lásky - skrze ni se členové oratoře zapojují také do charitativních a sociálních aktivit," upozorňuje pastorátor a poukazuje na dobrovolnické skupiny domácího hospice a na činnost zřizovaného lůžkového hospice.
Jezuité v Lodži 
Samostatnou zmínku si zaslouží lodžští jezuité a celé jejich centrum soustředěné kolem farnosti a svatyně Nejsvětějšího jména Ježíš. Jejich hlavním posláním je doprovázet lidi při navazování a prohlubování jejich osobního vztahu s Bohem a zapojovat je do života společenství, která žijí v církvi misionářským duchem. "Chtěl bych zdůraznit, že jako jezuité jsme spolupracovníky v evangelizačním díle, které vykonáváme s velkým počtem laiků a se sestrami služebnicemi Panny Marie," říká představený jezuitské komunity a farář P. Krzysztof Ołdakowski SJ, KAI.
- Územně jsme malá farnost v centru města, ale dosah našeho působení zahrnuje celé město a jeho okolí. Tvoříme pestrobarevnou mozaiku různých hnutí a sdružení. Dva základní pilíře naší pastorační služby jsou: Obnova v Duchu svatém a Neokatechumenátní cesta. Jedná se o společenství, která nabízejí možnost osobního prožitku Pána Boha a aktivní účasti na společenství církve. Podnikají různé formy evangelizačních rekolekcí, které jsou spoluvytvářením zkušenosti víry prostřednictvím hlásání slova, svědectví života, zpěvu, pohybu a tance," říká o. Ołdakowski.
Jen neokatechumenátních komunit je zde deset a starají se o ně tři jezuité. Nejoblíbenější z farních komunit je Mocni v Duchu - charismatická, založená před více než 30 lety. Její zakladatel, P. Józef Kozłowski SJ, inicioval také vznik skupiny Mocni w Duchu a později založil Centrum Mocni w Duchu (dříve: Centrum obnovy v Duchu Svatém). Ke společenství se přidružily stovky laiků a pondělní modlitební setkání jsou vysílána živě, takže se k nim připojuje přes 2000 lidí z Polska i ze zahraničí. Silní v Duchu úzce spolupracují s dalšími evangelizačními společenstvími ve farnosti, což jim umožňuje realizovat iniciativy vycházející do velké šíře.
liturgie
- Pravidelnou součástí kalendáře společenství Silní v Duchu je "Uwielbieniowa Łódź Ratunkowa" - měsíční setkání pro mladé lidi, během nichž se káže Boží slovo, pokračuje bohoslužba a mladí lidé vyprávějí svá svědectví o obrácení. Díky této iniciativě vznikla v posledních letech ve farnosti dvě společenství: "Mládež - to se mi líbí!" (mladí lidé do 18 let) a "Efez" (studenti a mladí dospělí), která se na svých týdenních setkáních modlí a každý měsíc připravují Večery bohoslužeb.
Komunita Mocni w Duchu také pořádá cyklické evangelizační akce: Beata Książczyk, manažerka týmu Mocni w Duchu, říká, že v rámci evangelizace pořádá hudební dílny pro děti, mládež a dospělé, charismatická fóra, přípravné kurzy na biřmování pro dospělé a také seminář obnovy víry.
Semináře Obnovy víry jsou zaměřeny na osobní oživení vědomí, že je člověk pokřtěným a obdarovaným členem církve. Podle podobného klíče jsou dospělí připravováni na svátost křesťanské iniciace. - Spoluvytváříme také velké akce víry, evangelizační koncerty, které se snaží oslovit zejména mladé lidi jazykem, který se dotýká jejich citlivosti a inspiruje je k hledání Boha a odpovědi na jeho lásku. Příkladem z posledních měsíců je koncert "Dekalog - jedenáct přikázání", pořádaný společně s arcidiecézí, a "Aréna mladých" (postní rekolekce pro mladé lidi v novém formátu). V rámci Neokatechumenátní cesty také systematicky probíhají cykly kerygmatických katechezí, prohlubování vědomí křtu a vytváření nových společenství," vyjmenovává o. Ołdakowski.
Důležitým prvkem evangelizace, kterou provádí organizace Silní v Duchu, je již několik let rostoucí online aktivita, včetně tří kanálů YouTube a přenosů všech klíčových událostí ze svatyně. - Obzvláště populární je kanál " Silní v Duchu pro děti", který dvakrát týdně nabízí vzdělávací a evangelizační obsah pro děti v rámci programu "Krásné království". Tým Mocni v Duchu natočil více než tucet alb vlastní duchovní hudby. V současné době se děti zapojují do evangelizační práce, nahrávají se skupinou CD s dětskými písněmi a na koncertech se dělí o svou víru a svědectví. Komunita se již léta podílí na vedení ignaciánských rekolekcí v Polsku, Kanadě a Spojených státech a také vyjíždí sloužit do Polonii, v posledních letech zejména do německy mluvící komunity," vyjmenovává Beata Książczyk.
Součástí evangelizační činnosti organizace Silní v Duchu je také nakladatelství, které vydává knihy o charismatické a ignaciánské spiritualitě, modlitbě a osobním rozvoji. Existují návrhy určené komunitám, manželským párům a velká část je věnována dětem ve věku 3-12 let. Většina knih je k dispozici jako elektronické knihy a dětské romány jsou k dispozici také jako audioknihy.

P. Paweł Kowalski SJ, farář komunity Mocni v Duchu, zdůrazňuje, že kromě nejpopulárnějších akcí, například díky internetovému vysílání, je realita jezuitského centra mnohem širší a mnohotvárnější. - Co mě opravdu zaujalo, je to, že lidé ve svatostánku hledají Boha nejen při liturgicky nejpropracovanější a mediálně nejpřenášené eucharistii. Například při nedělních mších svatých za uzdravení je plný kostel, dlouhé fronty ke zpovědnicím (tehdy se zpovídají všichni jezuité). Ale půl hodiny po těchto liturgiích je další mše svatá a počet lidí není vůbec o moc menší. Na uzdravujících mších se scházejí lidé, kteří trpí, často stojí na hranici mezi vírou a nevírou, někdy zoufale hledají Boha. Je to velmi důležité místo na duchovní mapě Lodže, o čemž svědčí mnohá svědectví, která každý měsíc vydávají radostní lidé, kteří zde zažili Boží působení, říká a dodává, že toto působení přesahuje hranice církve. "Vzpomínám si, jak sem přišla žena, která se s námi v zahraničí duchovně spojila a byla uzdravena z chronických bolestí. Přišla speciálně do svatyně, aby vydala své svědectví," vzpomíná.
- Prioritními adresáty evangelizace jsou dnes mladí lidé. Chceme je doprovázet při vytváření budoucnosti plné naděje. Chceme vycházet vstříc mladým lidem, učit se jejich řeč a naslouchat jim. Doprovázíme děti a mladé lidi v mateřské a základní škole svatého Ignáce Loyoly, která je připojena k našemu centru. Máme také skupiny Obnovy v Duchu svatém a Neokatechumenát složené výhradně z mladých lidí," zdůrazňuje P. Ołdakowski.
Jezuité, kteří čtou výzvu papeže Františka, aby byli jakousi "polní nemocnicí" pro zraněné a pomáhali jim najít cestu v církvi, poskytují také pastorační péči nesvátostným párům a "singles", kteří hledají svou druhou polovinu. K dispozici je poradenské centrum nabízející duchovní a psychologickou pomoc a komunitní centrum, které pomáhá dětem ze zanedbaných rodin rozvíjet se. Ve farnosti působí společenství A-A a je zde také abstinentní kniha. Ve farnosti působí dynamický tým Farní charity, který provádí pravidelné sbírky potravin a šatstva pro potřebné, průběžně daruje chudým potraviny a oblečení, pečuje o nemocné a staré lidi v jejich domovech s finanční podporou při získávání léků a účastní se celostátních kampaní u příležitosti Vánoc a Velikonoc.
- Víme, že farnost "jezuitského typu" je povolána oživovat misijního ducha "církve na cestách" a neměla by se stát útočištěm pro několik málo lidí, kteří zůstávají blízko katolické víře. Důležitým prvkem evangelizace, kterou provádíme, je využívání bohatství Duchovních cvičení prostřednictvím různých forem ignaciánských rekolekcí. Provádíme je s velkým nasazením laiků několikrát ročně v různých rekolekčních centrech, ale i v každodenním životě na místě, který uskutečňuje Společenství křesťanského života inspirované ignaciánskou spiritualitou," říká o. Ołdakowski.
Lodžští jezuité jsou také velmi aktivní v oblasti podpory kultury, především hudby. Sdružení "Slovo a hudba u jezuitů" již více než 20 let pořádá květnové koncerty, říjnový festival a příležitostné hudební akce během různých svátků liturgického roku. Určitě po dokončení renovace varhan, která je plánována na podzim 2024, se plánuje posílení tohoto směru činnosti oslovování lidí poselstvím víry uměleckými prostředky.
polsko
- Pokud jde o plány do budoucna, rádi bychom uspořádali sérii debat na témata na pomezí: "víra, kultura, společnost". Existuje mnoho témat, na která je třeba odpovědět z křesťanské perspektivy: Je každý člověk hoden požehnání? Ovládne lidstvo umělá inteligence? Gender nebo rodina? Důležitou výzvou jistě zůstává vstoupit do dynamiky prožívání Jubilejního roku 2025 v rytmu celé univerzální církve, oznamuje o. Oldakowski.
Při diskusi o současných problémech evangelizace jezuita poukazuje na stále rostoucí počet lidí, kteří ztratili živý vztah s Bohem a "chuť" příslušnosti k církvi. - Jak s nimi navázat kontakt a oslovit je poselstvím radostné zvěsti? - ptá se představený lodžských jezuitů.

Podobný postřeh vyslovuje i otec Kowalski: 
"dochází zde k jakési "nouzi", to znamená, že vyvstává otázka, jak lze reagovat na všechny potřeby, které v komunitách vznikají. Zvláště s vědomím řídnoucího jezuitského personálu. Myslím si také, že velkým tématem je otázka, jak můžeme mladým lidem ukázat Pána Ježíše. Tato otázka není přítomna pouze mezi jezuity, ale je živá i u laiků, kteří se zde angažují. Myslím, že na toto téma zatím nemáme jasné světlo, přitom je zarážející, že tuto potřebu lidé z komunit pociťují velmi zřetelně. Synodalita, o které se hodně mluví, je zde přítomna již mnoho let. Myslím si však, že zdravý vztah mezi laiky a jezuity je třeba ještě dále definovat."
- Nebezpečí v našem případě spočívá v uspokojení z toho, že máme např. v neděli a o svátcích v kostele velmi mnoho lidí (asi 270 % se mění na územní farníky). Určitým problémem naší činnosti je hermetičnost našeho jazyka a " našismus", tj. používání pouze našeho stylu, našich modliteb a zpěvů. Někdy nežijeme tím, čím žije univerzální církev, a působíme dojmem, že nás nezajímá, co se děje venku. Vše se točí kolem uspokojování duchovních potřeb členů našich skupin a společenství. Domnívám se, že nebezpečím je také institucionalizace různých forem předávání evangelia. Spontánní a srdcem proudící štědrost víry je pak omezována a realizují se projekty, které mají přinášet příjmy a zajišťovat živobytí těm, kteří tvoří jakýsi "evangelizační podnik". Musíme si dávat pozor, aby firemní logika nezačala dominovat evangelizaci a nezanedbala tak nový a svěží závan Ducha svatého, poznamenává otec Ołdakowski.

https://www.ekai.pl/ewangelizacja-w-archidiecezji-lodzkiej/