Francie: výjimečné Velikonoce s rekordním počtem nových katolíků
Církev ve Francii se připravuje na výjimečné Velikonoce s dalším rekordním počtem katechumenů. Ačkoli přesná čísla ještě nebyla oznámena, odhaduje se, že letos bude pokřtěno nejméně o 30 procent více dospělých. 'Je to skutečná epidemie, nebo spíše nečekaný zázračný úlovek,' přiznává otec Pierre-Alain Lejeune, farář v Bordeaux.
Podotýká, že vše začalo před rokem a půl, kdy se do jeho farnosti přihlásily desítky lidí ke křtu, takže nyní má osmkrát více katechumenů než před dvěma lety. Zpočátku si myslel, že je to známka dynamiky jeho farnosti. Brzy však zjistil, že není výjimkou. Stejný "problém" mají i další faráři, kteří jsou zahlceni náhlým přílivem nových katechumenů. "Překvapivé je, že tento nárůst je náhlý a zároveň: ve stejnou dobu a v mnoha farnostech," - píše otec Lejeune v časopise Famille Chrétinne. On sám v tom vidí projev nadpřirozeného zásahu: "V době, kdy naše církev prožívá nebývalou krizi, kdy se mnozí obávají opuštění kostelů a nedostatku povolání, se z ničeho nic objevuje skutečná vlna dospívajících a dospělých, kteří žádají o křest."
O nebývalém nárůstu počtu katechumenů hovořil v rozhovoru pro rádio RCF také předseda Francouzské biskupské církve, arcibiskup Eric de Moulins-Beaufort.
"Je pravda, že zaznamenáváme silný nárůst počtu katechumenů. V letošním roce o více než 30 procent. Na začátku postní doby jsem se setkal s biskupy na doktrinálním zasedání a všichni byli ohromeni velkým počtem, rozmanitostí, ale také vysokou úrovní letošních katechumenů," řekl arcibiskup Eric de Moulins-Beaufort pro Radio RCF . - Víme, že jsou mladší než v minulosti. Zatímco před deseti lety byl průměrný věk 40 let, nyní je to myslím kolem 30 let. Těžko říci, co je k tomu vedlo. Možná Světový den mládeže, možná Covid. V každém případě se mezi katechumeny setkáváme s lidmi, kteří v sobě myšlenku na křest nosí už nějakou dobu, někteří od dětství. V době, kdy jim je kolem třiceti let, dostává tato touha konkrétní podobu. A stává se, že Covid, tedy omezení s ním spojená, se pro ně stávají příležitostí k hlubšímu zamyšlení nad vlastním životem. (...) Nyní je důležité, abychom je jako církev dobře přijali, aby mezi námi našli své místo. Naše společenství si musí zvyknout na přijímání nových členů. To je úkol pro všechny křesťany. A to je také smysl postní doby. Je to čas obrácení, abychom mohli lépe přijmout katechumeny, kteří se stávají našimi bratry a sestrami."
https://www.gosc.pl/doc/8726985.Francja-Wyjatkowa-Wielkanoc-z-rekordowa-liczba-nowych-katolikow?fbclid=IwAR1_0bNcFP_6ZRZe80NVYOpyOWl7owDffW8oD-Dx2cGvwQBX4aGAq9Z_Iwg_aem_AcTNrfHiaQ4vzC0yogl66l3zhaAuOFCsEzi1ykvK1Ntptqa5stVl5fQW-yEj-ogs5y6cZd3C5CGwLo1C1-SrwPE0