Francouzští katolíci pokračují v reflexi témat synody o synodalitě
Překlad Deepl

Katolické diecéze v různých částech Francie pokračují v diskusi o tématech, která se objevila loni v říjnu ve Vatikánu během prvního ze dvou synodálních shromáždění o budoucnosti církve
Charlotte Gambertová (v Paříži) | Francie
12. března 2024

V diecézích byla zveřejněna oznámení týkající se synodálního procesu, nicméně míra úsilí, které bylo do těchto oznámení vloženo, se v jednotlivých lokalitách liší, což vede u některých katolíků ve Francii ke zmatení. (Ilustrační foto z pixabay.com)

Známý pařížský Institut Catholique (ICP) zahájil sérii osmi webinářů zaměřených na diskusi o tématech souvisejících se synodou o synodalitě, projektem obnovy a reformy církve, který papež František zahájil v říjnu 2021. A 300 volných míst na prvním z těchto měsíčních setkání, které se konalo toto pondělí, se rychle zaplnilo.

Účelem webinářů je "vyzdvihnout dobrou diecézní praxi" a nenechat rozplynout dynamiku synody, řekl Jean-Louis Souletie, kněz z Bratrstva misionářů svaté Terezie (FMT), který vyučuje teologii a religionistiku na ICP.

Struktura série dává každému řečníkovi deset minut na vyjádření, po nichž následují otázky a debaty s ostatními účastníky každého webináře. 
Cílem je podpořit smysl pro "teologii sousedství".

"Je třeba naučit lidi být lokálními teology, začít odspodu, jak vysvětluje papež," řekl Souletie.

Profesor ICP je přesvědčen, že tyto webináře budou užitečné pro konkrétní praxi v diecézích, ať už se diskuse týká problematiky žen, mládeže nebo chudoby.
 

Nejednotný proces

Přestože sekretariát synody v Římě vyzval biskupy z celého světa, aby ve svých diecézích zahájili druhou konzultaci a prodiskutovali některé aspekty souhrnné zprávy z prvního synodního shromáždění, mnozí kněží a laici mají pocit, že proces je nejednotný.

"Nemyslím si, že by ve Francii probíhala druhá konzultace. Mám dojem, že francouzští biskupové se snaží pochopit dokument, který jim byl zaslán," řekl kněz z diecéze Versailles.

"Neslyšeli jsme o něm už několik měsíců," dodala sedmadvacetiletá Paule Tavignotová, členka Národní sítě mladých profesionálů (RNJP).

Někteří se ptají, zda církev ve Francii nebere zprávu synody v úvahu. Guillaume Houdan, trvalý jáhen z Rouenu, který je členem národního týmu synody, to však vyvrátil. "Nová konzultace probíhá," řekl a dodal, že jen "méně veřejně".

Biskup Alexandre Joly z Troyes, koordinátor synodálního procesu ve Francii, uvedl, že tato druhá fáze je diskrétnější, protože je "mnohem konkrétnější" a je oživována snahou vyhnout se opakování první fáze.

Práce biskupských rad, francouzská zvláštnost

Sekretariát synody požádal jednotlivé země, aby se zaměřily zejména na dvě témata - "diferencovanou spoluzodpovědnost" a "církevní skupiny". Stálá rada Francouzské biskupské konference (CEF) a biskup Joly však navrhují, aby on a jeho spolubratři upřesnili své zkoumání tím, že se blíže zaměří na fungování biskupských rad.

"Domníval jsem se, že tyto rady jsou zajímavou francouzskou zvláštností, která by mohla přispět ke společné reflexi," vysvětlil biskup z Troyes s tím, že tyto rady stále více integrují laiky, zejména ženy, na rozdíl od jiných zemí, kde se vyskytují pouze kněží.

Podle biskupa Jolyho je zde příležitost klást si otázky, co lze v rámci těchto rad i mimo ně upravit. Diakon Houdan poukázal například na to, že diecéze Viviers "si klade otázku, jak oživit své farnosti a misie svěřené laikům". Uvedl, že národní synodální tým již obdržel zpětnou vazbu od diecézí Amiens, Meaux, Arras a Aire-et-Dax.

Každá diecéze pracuje samostatně. Reflexe je svěřena presbyterní nebo diecézní radě a také diecéznímu shromáždění. Biskup Joly a jáhen Houdan uvedli, že nyní není čas na rozhodnutí, ale na analýzu. Diecéze mají za úkol předložit zprávu národní kanceláři do 15. dubna, aby tým mohl do 15. května zaslat své šestistránkové závěry sekretariátu v Římě.
Příležitost jednat

Přestože jsou někteří katolíci ve Francii ohledně synodálního procesu zmateni, Houdan uvedl, že "v diecézích byla učiněna oznámení", i když připustil, že úsilí se liší v závislosti na místě.

"Není to hlavní priorita jako před rokem a půl, zejména od doby, kdy prohlášení Fiducia supplicans připravilo biskupy o čas, aby se soustředili na synodu," řekl.

Zvláštní příležitost jednat dostali mladí lidé. Ačkoli prý na první konzultaci poměrně chyběli, byla jim svěřena zpráva v souvislosti s Národní sítí mladých profesionálů (RNJP). Tato zpráva vznikla z iniciativy laičky Paule Tavignotové a kněze Vincenta Breynaerta, dvou osob pověřených vedením národního úřadu pro službu mládeži a povolání.

Tavignot zahájil měsíc úvah s přibližně třiceti synodními vyslanci, kteří budou diskutovat o konkrétních bodech, jako jsou citlivé otázky týkající se pohlaví a sexuality nebo integrace mladých lidí do rad.

Na webových stránkách RNJP bude také brzy spuštěn průzkum.

: https://international.la-croix.com/news/religion/french-catholics-continue-to-reflect-on-themes-from-the-synod-on-synodality/19339