Jaká bude farnost budoucnosti?
Jak oživit dnešní farnost, aby byla možná i farnost zítřka? Nad těmito otázkami se zamýšleli účastníci vědecké konference, která se konala 9. března v Gniezně. V druhé části konference se uskutečnila panelová diskuse, které se zúčastnili P. Dr. Bogdan Biel, P. Andrzej Lwowski, Sr. Mirona Turzyńska OSF, P. Teresa Kowalczyk a P. Dr. Mieczysław Polak. 
Diskusi vyslechli biskup Radosław Orchowicz a primas polský, arcibiskup Wojciech Polak, kteří na závěr zdůraznili velký význam takových setkání. Řekl, že je třeba přijmout skutečnost, ve které žijeme, takovou, jaká je, a neptat se ani tak, co bychom s touto skutečností měli dělat, ale jací bychom vůči ní měli být. 
Otevřená a adorující farnost 
Diskusi zahájila s. Mirona Turzyńska OSF, která se podílí na synodálních aktivitách na arcidiecézní úrovni a zastupovala církev v Polsku na kontinentálním synodálním shromáždění v Praze. Hovořila o tom, že v Polsku stále nechápeme, co je to synodalita, a abychom ji lépe pochopili - lze termín synodalita přeložit jako spoluzodpovědnost. Šlo by tedy o synodu o spoluodpovědnosti za církev, a proto "církev musí být synodální, jinak zemře". Církev budoucnosti musí být církví pečující o liturgii, církví vyučující a evangelizující, a především církví adorující s Kristem v centru liturgie. Je důležité, aby každá homilie vedla k adoraci Boha a nikoho jiného. - Farnost zítřka je otevřená farnost, kde se setkávají všichni, kde jsou zodpovědní všichni, nejen kněz. Je to farnost, která adoruje Krista a slouží zraněným," řekla s. Turzynska. 
Dodala, že je velmi důležité probouzet křestní povědomí, zejména mezi laiky, "aby věděli, kým v církvi jsou. Jaký je úkol laiků v církvi". 
Společenství komunit 
P. Bogdan Biela se poté odvolal na osobu otce Františka Blachnického, který řekl, že liturgie je epifanií církve. - Jinými slovy: "Ukažte mi, jaká je vaše liturgie, a já vám řeknu, jaká je vaše farnost," řekl. Pokud při liturgii dominuje kněz a hraje divadlo jednoho herce, taková farnost není společenstvím společenství, charismat. - Farní společenství není jen o tom, že v něm jsou malé skupinky, ale je tvořeno malými skupinkami. Funguje na základě malých skupinek," pokračoval otec Biela. 
Zaměření na člověka 
Dr. Teresa Kowalczyk, předsedkyně katechetického oddělení metropolitní kurie v Gniezně, hovořila o tom, že jsme na cestě k nalezení vědomí, že církev není o "já" nebo "oni", ale o "my", o tom, že se navzájem doprovázíme. 
Hovořila také o zkušenostech katechetů, pro které je dnes škola často misijním polem. Zdůraznila, že je třeba brát v úvahu skutečnost, že dnešní žáci mají velmi rozdílnou úroveň náboženských znalostí a povědomí. Existuje také velká skupina, která si nepřináší náboženskou zkušenost z domova, a to je třeba zohlednit například ve způsobu přípravy na svátosti. Proto se nejlépe osvědčuje individuální, osobnostní a na člověka zaměřený přístup. 
Církev, ve které jsou si všichni rovni ve vztahu 
Podle Dr. Andrewa Lvovského farnost snů nebo farnost budoucnosti rozhodně nebude návratem ke starým pořádkům. - Nevrátíme se do doby před covidem, nevrátíme se do doby před Tridentem, nevrátíme se do doby prvních křesťanů. Farnost budoucnosti je ta, která buduje Boží království, je před námi," řekl. 
Řekl také, že farnost budoucnosti je taková, "v níž není lepších ani horších, v níž jsme si autenticky rovni. A sdílíme odpovědnost, i když máme různé úkoly. Ale vztahy jsou rovnocenné". 
Během panelové diskuse byl také čas na volné vystoupení z řad diskutujících, mezi nimiž převažovaly výzvy k zapojení laiků do života farních společenství a k větší "přístupnosti" kněží. Svůj pohled na tuto problematiku přednesl P. Robert Nurski, farář farnosti sv. archanděla Michaela v Pobiedzisku a předseda Sdružení na podporu kněžských povolání, který se setkání zúčastnil. Řekl, že kněží se navzdory své otevřenosti vůči laikům často cítí osamoceni a ponecháni sami sobě. 
Konference s názvem. "Hledání cest k obnově farnosti aneb jak znovu číst základní otázky církve a člověka a přeložit je do jazyka farní praxe" uspořádalo Katechetické oddělení Metropolitní kurie v Gniezně a Katedra praktické teologie Teologické fakulty Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani. Setkání se konalo ve Vzdělávacím a formačním centru v Gniezně.

https://misyjne.pl/jaka-bedzie-parafia-przyszlosci-galeria/?fbclid=IwAR0KZRtCKTMcI6ju1BEUnyvfTJ71KXtie9-cnplRzoWSEn0sIomcaqPjwoQ