Jak vytvořit pastorační péči bez rizika zneužití? Existuje nový projekt, který vám s tím pomůže
- Ublízení se může týkat každého a všech. Proto chceme v našich rozhovorech mluvit o tom, na co si dát pozor. Vyplatí se čerpat z pastorační péče, ale je třeba také převzít odpovědnost za sebe i za druhé a tyto vztahy rozvíjet," říká Olga Bieniek, jedna z hostů nové série podcastů, kterou připravila redakce Dominikanie.pl a Nadace svatého Josefa KEP. 
Dvacet šest rozhovorů s odborníky na téma vytváření zdravé pastorace: to je projekt "Znovu postavme dům. Rozhovory o zdravé pastoraci", jehož prezentace proběhla 19. března, na svátek svatého Josefa.
Projekt je určen především mladým lidem, kteří se věnují pastoraci a jsou v pravidelném kontaktu s duchovními, řeholníky a laickými vedoucími. Jeho cílem je poskytnout vhodné nástroje pro přezkoumání činnosti vedoucích a pastoračních pracovníků a poskytnout pozitivní vzory pro ty, kteří se podílejí na vedení různých skupin a společenství.
- Projekt vznikl na základě... pastoračního kontaktu. Jsme známí tím, že vytváříme pastorační péči. S pastorací máme bohužel také nelehké zkušenosti. Proto se chceme tomuto tématu věnovat, abychom mu předcházeli a léčili ho," řekl P. Radosław Więcławek OP, šéfredaktor portálu domikanie.pl.

Každý díl projektu začíná výpovědí osoby, které bylo ublíženo a která zažila zneužití a porušení svých hranic. Tyto křivdy a zranění se někdy dlouho obnovují a hojí. Podcast, který připravila redakce domikanie.co.uk a Nadace svatého Josefa, je skutečnou reakcí na zkušenosti lidí, kterým bylo ublíženo,
- Člověk, který přichází do pastorační péče, může přijít se svými deficity a potřebami. Jsou to normální potřeby, které chce každý naplňovat. Jsou to však také prostory, kde mohou být porušeny hranice. V pastoračním vztahu je důležitý prostor pro rozhovor o emocích. Protože právě ony nám říkají, že naše hranice jsou překračovány," uvádí Maria Bremer, psychoterapeutka, která spolupracuje s dílnou Dialog.
O obtížných tématech nelze mlčet
Témata podcastu byla konzultována s lidmi, kterým bylo ublíženo, a s odborníky, kteří se zabývají tématem násilí v církvi: psychology, teology, novináři a právníky.
- Přijali jsme formu rozhovorů. Protože mladí lidé mohou být unaveni přednáškami a jsou otevřeni rozhovorům. Některá témata jsou obtížná, ale není třeba se jich bát nebo je přecházet mlčením. Naši příjemci si zaslouží upřímné rozhovory," říká P. Piotr Studnicki, správce správní rady Nadace svatého Josefa.
Rozhovory vedou Olga Bieniek (35), absolventka sociální a sociální pedagogiky a aplikované psychologie na Jagellonské univerzitě a členka postakademické pastorační služby v Krakově, a Radosław Więcławek OP (34), dominikán a šéfredaktor webu dominikanie.pl. Pozvání přijalo 24 odborníků, kteří se podělí o své znalosti a zkušenosti. Psychoterapeuti, právníci, novináři a teologové budou hovořit o tom, jak budovat zdravá společenství, jak se mít na pozoru před psychomanipulací a chránit se před sexuálním zneužíváním, a konečně, jak zneužívání nahlásit. 
- Pastorační péče přináší hodnotu. Jádrem naší víry je vztah. Vztahujeme se k Bohu, který je vztahem. Bez nich nejsme schopni dosáhnout svého cíle. Jsme si však vědomi, že ublížení se může týkat kohokoli a kohokoli. Proto chceme v našich rozhovorech mluvit o tom, na co si dát pozor. Je vhodné čerpat z pastorační péče, ale také je třeba převzít odpovědnost za sebe i za druhé, abychom tyto vztahy rozvíjeli," říká Olga Bieniek.
První díl podcastu "Obnovme NADĚJI" vyjde 24. března 2024 na webových stránkách odbudujmydom.com a na YT kanálu @72dominikaniepl.

https://deon.pl/kosciol/jak-tworzyc-duszpasterstwa-bez-ryzyka-naduzyc-jest-nowy-projekt-ktory-w-tym-pomoze,2770646