Papež František varuje před přijetím postrádajícím ukotvení v evangeliu

V pátek 1. března přijal papež František účastníky semináře, organizovaného v poutním domu Fraterna Domus poblíž Říma a věnovaného přijetí a pohostinství v církvi. Vzdělávacího programu, zaměřeného na lidskou zranitelnost a inkluzi, se účastnilo široké spektrum posluchačů: od studentů teologie a seminaristů přes pracovníky Charity po provozovatele poutních domů či členy sdružení, která se angažují kupříkladu v přijetí migrantů.

Vatican News

Také při této dnešní audienci Františkův pozdrav, adresovaný účastníkům konference „Zranitelnost a společenství, od přijetím k začlenění“, probíhající v Sacrofanu poblíž Říma v rámci druhého ročníku Katedry přijetí (Cattedra dell'accoglienza), přečetl jeho blízký spolupracovník ze státního sekretariátu.

Záběr z audience 

Záběr z audience

Zranitelnost pro nás nemůže být politicky korektní záležitostí vyžadující pouhou organizaci různých praktických úkonů, byť dobrých, píše papež, který v textu varoval před tímto rizikem, jež na pracovníky v sektoru přes veškerou dobrou vůli číhá. Zejména v těch největších a nejstrukturovanějších realitách, ale i v těch malých se zranitelnost může stát pouhou kategorií, lidé jen osobami bez tváře, služba výkonem a tak dále, popisuje papež František, podle něhož je zapotřebí pevné ukotvení v evangeliu, v Ježíši, který své učedníky neučil plánovat péči o nemocné a chudé.

Záběr z audience 

Záběr z audience

Ježíš chtěl učedníky vychovávat k tomuto způsobu života tím, že bude v kontaktu se zranitelnými, uprostřed nich, připomíná papež: „Učedníci viděli, jak se setkává s lidmi, viděli, jak je přijímá: jeho blízkost, soucit, něhu. A po zmrtvýchvstání jim Duch svatý vtiskl tento způsob života. Duch pak opět formoval muže a ženy, kteří se stali svatými tím, že milovali zranitelné lidi jako Ježíš. Někteří z nich jsou kanonizováni a jsou vzorem pro nás všechny; ale kolik mužů a žen se stalo svatými tím, že přijímali maličké, chudé, křehké, lidi na okraji společnosti! A je důležité, abychom v našich společenstvích sdíleli v prostotě a vděčnosti příběhy těchto skrytých svědků evangelia“.

https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-03/papez-frantisek-varuje-pred-prijetim-postradajicim-ukotveni-v-ev.html